Skocz do zawartości
IGNORED

Music Angel XD500 regulacja BIAS

Marcin SoYa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie

poszukuję osoby która pomoże wyregulować BIAS w moim wzmacniaczu, jest to Music Angel XD500mkIII , konstrukcja na EL34B , chciałbym wrzucić komplet nowych LAMP + właśnie owa regulacja , nie znalazłem nigdzie w internecie niestety informacji o wartości prawidłowego BIASu , oraz nie posiadam miernika z podstawkami :))

Za to chętnie odpłacę za usługę po staropolsku dobrą Flachą , Poczęstunkiem oraz jeśli będzie taka potrzeba miłym odsłuchem na moim systemie

pozdrawiam .

https://www.audiostereo.pl/topic/129618-music-angel-xd500-regulacja-bias/
  • 2 tygodnie później...

Zamiast czekać lepiej zainwestować w taki sprzęt jak poniżej lub tańszy, plus miernik za 20 zł i minimum 2 podstawki oktalowe i po sprawie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ja tak płaciłem w Lublinie 2 razy (po 30 zł) na pierwszym wzmacniaczy bo kombinowałem z różnymi kpl. lamp i kupiłem drugi i zaprzestałem tego - to nic skomplikowanego ale bez miernika nic nie zrobisz. Padnie Ci któraś z lamp lub będziesz chciał nawet sprawdzić kontrolni czy jest O.K to niestety... Mam ok.4-5 różnych kompletów i choćby przedwczoraj wróciłem do Tung Soli i GE i znowu bias...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do MA XD500 nie trzeba nwet żadnych podstawek, powinien mieć zainstalowane rezystory pomiarowe. Trzeba kupić w Castoramie na wyprzedaży za 15zł miernik Alatron (prosty ale porządnie zrobiony), odwrócić wzmacniacz do góry nogami, odkręcić denko, i regulować bias niebieskimi helipotami jednocześnie mierząc spadek napięcia na odpowiednich rezystorach pomiarowych. I nie dotykać bebechów palcami, bo prąd piërdölnië.

@McGyver - hehe no właśnie tego "piërdölniëcia" się najbardziej obawiam , okej miernik już można odżałować z 4rema podstawkami i mieć komfort , ale pojawia się też pierwsze zasadnicze pytanie - jaką mierzoną wartość tego BIASu mam ustawić w przypadku XD500 na helipotach ??

kolejna druga sprawa już może nieco głębsza i finansowo i czysto filozoficznie , czy ten wzmak opłaca się grzebać mam na myśli tu przeróbki typu :

-Zmiana polaryzacji lamp z sztywnego minusa na autobias

-Wymiana kondensatorów w zasilaniu

-Wymiana kondensatorów w torze audio

-Wydłużenie czasu załączenia napięcia anodwego

-Wymiana zwykłych diod na szybkie diody

-Zmiana lampy wejściowej z ECC85 na ECC82. (Zmiana punktów pracy lampy)

-Dodanie rezystora obciążającego do wyjść głośnikowych. Zapobiega uszkodzeniu wzmacniacza podczas przypadkowemu wypięciu głośników.

-Korekcja odpowiedzi prostokąta.

-Wymiana selektora audio

-Wymiana potencjometru głośności APLS z silniczkiem

-Wymiana okropnej diody LED białej na pomarańczową :)

-Pomiary, testy, regulacja, czyszczenie.

-Dołożenie modułu zdalnego sterowania przekaźnikami oraz ALPSEm

@McGyver - hehe no właśnie tego "piërdölniëcia" się najbardziej obawiam , okej miernik już można odżałować z 4rema podstawkami i mieć komfort , ale pojawia się też pierwsze zasadnicze pytanie - jaką mierzoną wartość tego BIASu mam ustawić w przypadku XD500 na helipotach ??

kolejna druga sprawa już może nieco głębsza i finansowo i czysto filozoficznie , czy ten wzmak opłaca się grzebać mam na myśli tu przeróbki typu :

-Zmiana polaryzacji lamp z sztywnego minusa na autobias

Nie. Po co?

-Wymiana kondensatorów w zasilaniu

Po co?

-Wymiana kondensatorów w torze audio

Ma sens,

-Wydłużenie czasu załączenia napięcia anodwego

Po co?

-Wymiana zwykłych diod na szybkie diody

Jeżeli już, to na soft recovery. Tanie są, ma sens.

-Zmiana lampy wejściowej z ECC85 na ECC82. (Zmiana punktów pracy lampy)

Bez sensu. Jeżeli już, to na ECC81. Wtedy wystarczy zmienić podłączenie hajcungu.

-Dodanie rezystora obciążającego do wyjść głośnikowych. Zapobiega uszkodzeniu wzmacniacza podczas przypadkowemu wypięciu głośników.

I tak się nie uszkodzi bo się nie wzbudza.

-Korekcja odpowiedzi prostokąta.

Jak potrafisz, to rób.

-Wymiana selektora audio

wymiana na co?

-Wymiana potencjometru głośności APLS z silniczkiem

A zmieści się?

-Wymiana okropnej diody LED białej na pomarańczową :)

kwestia wyłącznie estetyczna. Diody tanie są, jak Ci się chce to rób,

-Pomiary, testy, regulacja, czyszczenie.

-Dołożenie modułu zdalnego sterowania przekaźnikami oraz ALPSEm

A zawsze mówiłem że lenistwo jest motorem postępu.

@McGyver - dziękuję za szczerą odpowiedź i zainteresowane moim tematem i wzmacniaczem .

Taką listę zmian zaproponowała mi jedna Krakowska firma zajmują się modami ( nazwy nie podaję żeby być fer ), Generalnie chciałem na początku zmienić sobie tylko lampy mocy na Lepsze - naczytałem się trochę że te chińskie mogą być awaryjne , a i w zależności z czego słucham chciałbym nieco poprawić brzmienie .

Samą wymianę lamp i regulacje mają ten miernik z 4rema gniazdami uważam że bez problemu by każdy zrobił - więc jeśli sądzisz że mody są zbędne to lepiej kasiorke zainwestować w coś innego ,

A napiszę również że słucham z kilku źródeł TDA1541 (odstawiam całkiem) , CXD2556 (najwięcej) , PCM61P (nowe źródełko) , trochę z Taśmy ,

Na Soniaku mam ciemny dźwięk z dużą ilością bassu - tutaj sobie wykombinowałem że dobre lampy które zmieniły by brzmienie na takie jakie chcę byłby KT77 GOLD Lionsy , ale np. już z PCM61P dźwięk jest dużo czystszy - odchudzony i tutaj już bym tych lamp nie wstawił :) wiadomo że inne IC jest itp .

Ale to tak nie odbijając od tematu , jakich bym lamp nie wybrał - Jeśli bym sobie sam ustawił BIAS - to czy można liczyć że wzmacniacz starczy na dłuuugie dłuuugie lata bez grzebania ?

Pozdrawiam

i najważniejsza sprawa... jaką wartość BIASu mam ustawiać - mając już miernik ?

@McGyver - dziękuję za szczerą odpowiedź i zainteresowane moim tematem i wzmacniaczem .

Taką listę zmian zaproponowała mi jedna Krakowska firma zajmują się modami ( nazwy nie podaję żeby być fer ), Generalnie chciałem na początku zmienić sobie tylko lampy mocy na Lepsze - naczytałem się trochę że te chińskie mogą być awaryjne , a i w zależności z czego słucham chciałbym nieco poprawić brzmienie .

(...) więc jeśli sądzisz że mody są zbędne to lepiej kasiorke zainwestować w coś innego ,

Tego nie twierdzę. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

A napiszę również że słucham z kilku źródeł TDA1541 (odstawiam całkiem) , CXD2556 (najwięcej) , PCM61P (nowe źródełko) , trochę z Taśmy ,

Na Soniaku mam ciemny dźwięk z dużą ilością bassu - tutaj sobie wykombinowałem że dobre lampy które zmieniły by brzmienie na takie jakie chcę byłby KT77 GOLD Lionsy , ale np. już z PCM61P dźwięk jest dużo czystszy - odchudzony i tutaj już bym tych lamp nie wstawił :) wiadomo że inne IC jest itp .

Tylko że sam przetwornik nie gra. Gra cała aplikacja. Na przykład na PCM61 są oparte śmieciowe Denony, Kenwoodyitp, ale także całkiem dobre Thety, Krelle i Parasoundy.

Ale to tak nie odbijając od tematu , jakich bym lamp nie wybrał - Jeśli bym sobie sam ustawił BIAS - to czy można liczyć że wzmacniacz starczy na dłuuugie dłuuugie lata bez grzebania ?

Dokąd się elektrolity nie zesikają. A jak się już zesikają, to powymieniać i dalej grać.

Pozdrawiam

Cytat

Pozdrawiam

Lubię post

Ukryta Zawartość

Nic nie widać ;)

Ukryta Zawartość

Tu masz tabelkę. Wartość biasu zależy od napięcia anodowego lamp EL34.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz tabelkę. Wartość biasu zależy od napięcia anodowego lamp EL34.

Ukryta Zawartość

o Widzisz Panie McGyverze - teraz mam :)

Ostatnia niewiadoma dla mnie to pomiędzy którymi PINami mierzy się napięcie Anodowe ? ^_^

Ukryta Zawartość

Ostatnia niewiadoma dla mnie to pomiędzy którymi PINami mierzy się napięcie Anodowe ?

Jak sama nazwa wskazuje, napięcie anodowe mierzy się na anodzie. Jeżeli wzmacniacz ma auto bias, to względem katody, natomiast we wzmacniaczu z fixed biasem można mierzyć względem gleby. Przy lampie EL34 anoda jest na nodze numer 3.
  • 2 tygodnie później...

Mały update

zakupiłem nowe lampy sterujące , oraz tą środkową :) mam też miernik z 4rema okatalami pomiarowymi, chciałbym wyregulować BIAS fabrycznych EL34 Shuguang, bo się co nieco z biegiem lat rozeszło ... i wyraźnie słyszę że scena jest przechylona bardziej na jedną stronę,

Po zmianie nowych sterujących ta różnica jest jeszcze bardziej odczuwalna.

Mam zdjęcia bebechów - potrzebuję aby ktoś mi wytłumaczył pomiędzy którymi pinami w środku mam zmierzyć napięcie Anodowe , oraz które potki są od której lampy,

Jaki ustawić bias dla każdej z lamp osobno w zależności od napięcia - ustawiać wartość ze wzoru ? czy nieco mniejszą większą ? pozdrawiam

FOTKI :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Panowie ,

wyregulowałem BIAS w swoim XD500 , zmierzyłem napięcie anodowe - wynosiło ono 485 volt , do wyliczenia prądu spoczynkowego posiłkowałem się stronką i poradami podanymi przez McGyvera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - wyszło mi 36.0mA - i tak mniej więcej starałem się BIAS ustawić - prąd troche skacze więc powiedzmy że każda lampa ma ustawiony Bias z zakresu 35,9 do 36,5 ,

Dorzuciłem do tego NOWE drivery 6SL7 TS GOLD ( niby dobierana para )

s-l300.jpg

oraz w miejsce ECC85 - 6AQ8 EH Electro-Harmonix - także NEW

na tych nowych driverach - mam wrażenie że dźwięki uciekają bardziej na jeden kanał - gdzieś czytałem o 100h wygrzewania , a może to akustyka zła , choć jak je zamienię miejscami - sytuacja jest analogicznie odwrotna , głośniej gra druga kolumna .

Co sądzicie o tym ?

Drugi temat - fabrycznie bias był na poziomie 25 mA , podbicie poszło solidne - dźwięk się odchudził nieco stał się bardziej zbity na średnicy , za to scena sporo bardziej detaliczna i szersza na boki, wywleka całe tło i dźwięki najdrobniejsze na pierwszy plan , Bass stał się szybszy ale z mniejszym kopem , całość robi wrażenie dynamiczniejsze - choć trudno ocenić czy to kwestia BIAS , czy LAMP nowych .

Ukryta Zawartość

nie , jako drivery są Shuguang 6N9P (z gwiazdami) :) , a 6SL7 to ich zamiennik kolego z branży

Jako driver są tam lampy 6H8C (6SN7) a nie 6SL7!!! Nie możesz tak bez karnie zmieniać lamp...

6SL7GT Tung-Sol Gold

6SL7GT / ECC35, 6N9P, 6N9S, 6H9C, 6N9P, 6N9, CV1984, CV1985, VT-229

Jeśli są 6N9P, to jak najbardziej 6SL7 jest zamiennikiem. Zawsze modyfikowałem XD500 z fabrycznymi 6N8P (6SN7) dlatego zareagowałem.

Co chińczyk to wszystko inaczej robione, nic się tutaj nie zmienia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.