Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z gramofonem/przedwzmacniaczem

elklepo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zakupiłem gramofon, ponoć w 100% sprawny, korzystam z przedwzmacniacza we wzmacniaczu który nie do końca jestem pewien czy działa poprawnie.

Po wrzuceniu płyty którą dobrze znam (wiem jak brzmi wersja cyfrowa) okazuje się że wokal (głos niski), basy i średnie tony brzmią dobrze, jak oryginał lecz muzyka, szczególnie gdy wchodzi w wyższe tony sprawia wrażenia jakby "zawodziła", fałszowała, zwalniała, nie dawała rady wyciągnąć wysokich tonów.

W dodatku nie jestem w stanie ustawić talerza tak, aby odpowiadający mu pasek ustabilizował się, pół sekundy kropki na talerzu są stabilne a przez następne pół sekundy cofają się albo przyspieszają (w zależności od ustawienia pitcha).

Szczególnie w tym kawałku:

od 0:44 wchodzą elementy grane na pianinie, one sprawiają wrażenie najbardziej upośledzonych.

W czym mogę szukać powodów takiego dziwnego zachowania?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/129629-problem-z-gramofonemprzedwzmacniaczem/

od 0:44 wchodzą elementy grane na pianinie, one sprawiają wrażenie najbardziej upośledzonych.

Wahania prędkości najbardziej dają się odczuć na średnich tonach a więc szczególnie słyszalne są na takich instrumentach jak fortepian, pianino, skrzypce.

jest to telefunken s900, direct drive. Jakie kroki podjąć żeby spróbować dojść do tego co jest nie tak?

Ze starymi DD takie kłopoty się zdarzają Zamienniki silników nie są najlepsze . Lenco nowy pasujący dla Ciebie to 80 zł , nie jest więc aż tak źle ;)

@elklepo:

1. Obroty: miałem tak z jednym z moich Technicsów. Wizyta u "znachora", kwadrans czekania i 30 złotych załatwiło sprawę. Hula do dziś.

2. Dźwięk: gramofon sobie a wkładka i igła...

Grasz na tej, którą kupiłeś? Może tu jest przyczyna?

3. Pozdrawiam:)

Jacek.

A! I przerzuć temat do zakładki Analog. Tam jego miejsce.

@Bezlitosna Niusia

Po 10 minutach walki z szukaniem opcji przeniesienia tematu - poddałem się, nie mogę znaleźć :(

Jakieś wskazówki? :)

Wrzuciłem filmik na YT pokazujący jak wygląda "najlepiej ustabilizowany talerz":

Czy mogę próbować coś zrobić w zaciszu domowym czy zostaje mi tylko wizyta u specjalisty?

Napisz do Moderatora ; byle którego. Tu - z szacunkiem dla wszystkich!:-) On przeniesie.

W zakładce Analog - jest mnóstwo fajnych, znających się na elepstrycznych historyjach Kolegów. Więcej Ci nie pomogę:)

A gramofon - fajny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.