Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 mk1 czy Vienna Acoustic Bach

Thrudpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do szanownych o wiele bardziej osłuchanych sprzętowo kolegów.

Planuję emeryture (surroundową) dla moich Tannoy M1 i w ich miejsce zakup kolumn podłogowych. Po wielu przeczytanych opiniach na placu boju pozostały właściwie dwa typy: Dali Ikon 6 mk1 i Vienna Acoustic Bach.

Na początek kilka słów poglądowych.

1. Pokój 20m2 niezbyt ustawny i ze słabą akustyką (dośc puste ściany)

2. Słuchana muzyka: różnorodną - klasyczny rock, metal, blues, pop, lekki jazz.

3. wzmacniacz: NA razie NAD 3020 ale planowana wymiana po kolumnach.

Plusy i minusy (nieodsluchowe) obu kolumn według mojej opinii.

Dali Ikon 6 mk1:

+ bass refleks z przodu - może dzięki temu będą łatwiej ustawne.

- wygląd - trochę zbyt dużo plastiku

Vienna Acoustic Bach

+ wygląd - klasycznie ładne - czarny połysk

+ solidność wykończenia

- bas refleks z tyłu - trudności z ustawieniem?

Może ktoś słuchał obu tych kolumn?

Za wszelkie rady z góry dziękuję

Witam,

Mam pytanie do szanownych o wiele bardziej osłuchanych sprzętowo kolegów.

Planuję emeryture (surroundową) dla moich Tannoy M1 i w ich miejsce zakup kolumn podłogowych. Po wielu przeczytanych opiniach na placu boju pozostały właściwie dwa typy: Dali Ikon 6 mk1 i Vienna Acoustic Bach.

Na początek kilka słów poglądowych.

1. Pokój 20m2 niezbyt ustawny i ze słabą akustyką (dośc puste ściany)

2. Słuchana muzyka: różnorodną - klasyczny rock, metal, blues, pop, lekki jazz.

3. wzmacniacz: NA razie NAD 3020 ale planowana wymiana po kolumnach.

Plusy i minusy (nieodsluchowe) obu kolumn według mojej opinii.

Dali Ikon 6 mk1:

+ bass refleks z przodu - może dzięki temu będą łatwiej ustawne.

- wygląd - trochę zbyt dużo plastiku

Vienna Acoustic Bach

+ wygląd - klasycznie ładne - czarny połysk

+ solidność wykończenia

- bas refleks z tyłu - trudności z ustawieniem?

Może ktoś słuchał obu tych kolumn?

Za wszelkie rady z góry dziękuję

....jak myślisz,pójdziesz w kolejnego Nad-a? Nie róbmy tragedii z tylnym bas refleksem.Ile możesz zagwarantować im miejsca? Dla mnie Vienna to kolumny na lata!

De gustibus non est disputandum

Na razie skupiam się na kolumnach. Na wzmacniacz mam kilka różnych koncepcji ale nie wiem jeszcze w która pójdę.

Na razie skupiam się na kolumnach. Na wzmacniacz mam kilka różnych koncepcji ale nie wiem jeszcze w która pójdę.

Vienny słuchałem,wielka kultura.

....http://www.audiostereo.pl/vienna-acoustics_bach_kolumny-podlogowe-60-144-1.html

W Viennach trochę niepokoi mnie bass reflex z tyłu oraz to że są mniejsze od ikonów i mogą mieć słabszy bas.

Jaką masz odległość od ściany?

Porównywanie Vienny do tych Dali jest trochę nie na miejscu z tym, że basu może być więcej w Dali. Tylko o jakiej jakości ?

Bachy chyba trudno kupić w PL ( osotatnio nie widziałem ).

Pozdrawiam

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

I Ty moderatorem...

Gratulacje:)

Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie

Kolumny moge postawic jakies max 40cm od ściany, jedna w narożniku. Sam siedzę w odległości okolo 3m od kolumn

Podam Ci wieczorem moje ustawienie.

Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie

Podam Ci wieczorem moje ustawienie.

pomyślimy o zaadoptowaniu tego narożnika.http://www.hifi.pl/porady/ustawienie-rodzaje.php.Może będzie pomocne.

Stawiam na VA. Słuchałem kilku modeli - Bach, Mozart Grand, Beethoven w obu wersjach. Świetne kolumny, ale o własnym charakterze.

Raczej granie idące w stronę miękkości i ciepła, z miłą górą pasma i sporym, miękkim basem. Świetna, barwna średnica, nasycona kolorami, gęsta. Raczej nie dla poszukiwaczy detalu, rozdzielczości, za to niesamowicie muzykalne. Potrzebują szybkich, przejrzystych kabli, np. jakiegoś srebra.

Wymagają mocnego pieca, czy Tw^j NAD da radę? Nie wiem. Ale w kolejnym podejściu możesz zmienić wzmacniacz :-)

Pozdrawiam Stempur

Stawiam na VA. Słuchałem kilku modeli - Bach, Mozart Grand, Beethoven w obu wersjach. Świetne kolumny, ale o własnym charakterze.

Raczej granie idące w stronę miękkości i ciepła, z miłą górą pasma i sporym, miękkim basem. Świetna, barwna średnica, nasycona kolorami, gęsta. Raczej nie dla poszukiwaczy detalu, rozdzielczości, za to niesamowicie muzykalne. Potrzebują szybkich, przejrzystych kabli, np. jakiegoś srebra.

Wymagają mocnego pieca, czy Tw^j NAD da radę? Nie wiem. Ale w kolejnym podejściu możesz zmienić wzmacniacz :-)

Pozdrawiam Stempur

Nadzik ma być rozwojowy...

Boje się czy Vienny nie sa zbyt ciemne. A DAli są chwalone własnie za górę.

Dali są również bliżej mnie, mogę po nie podjechać i posłuchać. Z Viennami już gorzej - wyprawa całodniowa.

Ale osobiście tez lekko o skłaniam się ku VA.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Dali Ikon to trudne kolumny, miałem. Góra nie do ogarnięcia

Mam Ikon 7 ,grają z NVA-AP80 , oraz DAC Audiobyte Black Dagon - dla mnie jest spoko (góra też), ale faktycznie to wybredne kolumny.

Mam Ikon 7 ,grają z NVA-AP80 , oraz DAC Audiobyte Black Dagon - dla mnie jest spoko (góra też), ale faktycznie to wybredne kolumny.

w czym się objawia ich trudność?

Dali są również bliżej mnie, mogę po nie podjechać i posłuchać. Z Viennami już gorzej - wyprawa całodniowa.

Zobacz sobie charakterystykę tych kolumn ( VA ). Pasmo średnie jest stłumione , taka sygnatura zestawów. To nie góra.

Kolumny i tak musisz odsunąć od ściany.

Dosuwając je mimo przedniego bass reflexu i tak wzmagasz bas oraz tracisz na stereofonii.

Z tych dwóch lepszą konstrukcją jest Vienna, jednak do rocka jest nieco za grzeczna. Ze względu na nieco większy bas w Ikonach.

Do jazzu niestety Ikony polegną.

Tylko te dwie konstrukcje bierzesz pod uwagę? Jeśli tak to Vienna. Do jakiej kwoty?

Bralbym Vienny.

Bachy sa jasniejsze od np Mozartow , z mocnym i nie za cieplym wzmakiem np Luxman powinno byc OK. Nie obawialbym sie.

Jezeli lubisz analityczne granie to Dali + jasny wzmacniacz .

Mój budżet to 2500zł. Kolumny muszą mi się jeszcze podobać wizualnie a w tej cenie nic innego nie znalazłem.

CO do upodobań muzycznych to obecne Tannoye M1 są bardzo miłe do słuchania (nie męczą mnie) ale z drugiej strony brakuje im analityczności. Niestety nie miałem nigdy jasnych kolumn stąd tez brak porównania

Gość mircysko

(Konto usunięte)

w czym się objawia ich trudność?

te kolumny mają problem z basem, jak i "otwartością" muzyki. Miałem m.in. H100 , Naim, Denon, dopiero na mocniejszej lampie coś zaczęło grać, że nie wspomnę o aktualnym wzmacniaczu.

te kolumny mają problem z basem, jak i "otwartością" muzyki. Miałem m.in. H100 , Naim, Denon, dopiero na mocniejszej lampie coś zaczęło grać, że nie wspomnę o aktualnym wzmacniaczu.

Krótko pisząc"grunt to prund" taki powiadał Stary Wyżeracz.

Sprawdź w takim razie jeszcze Tannoy Revolution DC6T SE.

Myślę że warto je wziąć pod uwagę mimo że to brzmienie inne niż M1, jednak to z Vienny także jest inne.

Do 2500 zł widziałem ostatnio zarówno wersje dc6t se jak i klasyczna. Obie są godne polecenia. Dobry wzmacniacz i kolumny warte swojej ceny. Bardzo dobra stereofonia. Ikony 6 pokonują pod każdym względem.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.