Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo ns-6170 nowy odtwarzacz strumieniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Pod przyciskiem "Input" na obudowie mam źródła net, dab, fm, usb f, usb r oraz m.server oczywiście pod net też jest media server i on działa normalnie, natomiast m.server nic nie pokazuje w aplikacji, ani danych utworu, ani okładki płyty. Dlatego zastanawiam się czy to u mnie jest błąd, może to jakaś pozostałość po starszym firmware. Kupiłem używany streamer, więc nie wiem jak było na początku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że to faktycznie pozostałość po poprzedniej aktualizacji. Trzeba by ją pewnie wywalić i zrobić jeszcze raz. Albo serwisowa. Ale jak działa to bym nie kombinował. 

Jeśli twój NS nie widzi aktualizacji to masz najnowsza wersję. Ostatnia aktualizacja: 29 listopada 2021. Dalszego wsparcia już nie będzie. Poniżej masz link do wydanych aktualizacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klikając nie pilotem, ale przyciskami na froncie też to mam 🙂

Ukryta Zawartość

Przy okazji możecie zidentyfikować jaki jest u mnie firmware? 🙃

Dwie fotki bo numerek jest długi 😁

Beztytuu.thumb.jpg.bf654fe913bacc399779e4c29fd216be.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że to najnowszy firmware, też mam taki. W instrukcji też jest napisane, że opcja Update w menu pojawia się w momencie gdy jest dostępna aktualizacja.

4 minuty temu, tomekmo napisał:

Myślę że to najnowszy firmware, też mam taki. W instrukcji też jest napisane, że opcja Update w menu pojawia się w momencie gdy jest dostępna aktualizacja.

Pytanie czy serwer z aktualizacjami Onkyo do naszego 6170 jeszcze działa 🙂

5 godzin temu, piotralski napisał:

Klikając nie pilotem, ale przyciskami na froncie też to mam 🙂

Ukryta Zawartość

Przy okazji możecie zidentyfikować jaki jest u mnie firmware? 🙃

Dwie fotki bo numerek jest długi 😁

Beztytuu.thumb.jpg.bf654fe913bacc399779e4c29fd216be.jpg

Rzeczywiście M.Server mam i ja wciskając przycisk a nie pokrętło. Firmware mam ten sam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, janpat napisał:

Myślę że serwer Onkyo działa ale już nikt nie zajmuje się aktualizacjami prawie 10 letniego sprzętu.

mylisz się i wprowadzasz otoczenie w błąd

6 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

mylisz się i wprowadzasz otoczenie w błąd

A dlaczego tak uważasz skoro ostatnia aktualizacja dla NS była w blisko 4 lata temu? Po ostatnich zmianach w firmie nie ma co się spodziewać zainteresowaniem dla leciwego już sprzętu.

1 godzinę temu, janpat napisał:

A dlaczego tak uważasz skoro ostatnia aktualizacja dla NS była w blisko 4 lata temu? Po ostatnich zmianach w firmie nie ma co się spodziewać zainteresowaniem dla leciwego już sprzętu.

Najważniejsze że właściciele są zadowoleni 🙂

2 godziny temu, piotralski napisał:

Najważniejsze że właściciele są zadowoleni 🙂

Dokładnie. Oby NS działał jak najdłużej i miał połączenie z serwerem ONKYO. Zmieniać nie mam zamiaru. Wiem że są lepsze ale w połączeniu z ostatnim setem nadal wymiata. 

19 minut temu, janpat napisał:

Dokładnie. Oby NS działał jak najdłużej i miał połączenie z serwerem ONKYO. Zmieniać nie mam zamiaru. Wiem że są lepsze ale w połączeniu z ostatnim setem nadal wymiata. 

Mam tak samo 🙂

8 godzin temu, janpat napisał:

Apkę na tel całkiem nie dawno aktualizowali. 22.01.25r.

?👈

27 minut temu, rafal735r napisał:

Apkę na tel całkiem nie dawno aktualizowali. 22.01.25r.

Bo pewnie ta apka ogarnia również inne (nowsze) modele Onkyo.

Godzinę temu, piotralski napisał:

Bo pewnie ta apka ogarnia również inne (nowsze) modele Onkyo.

Myślę że tak, bo najnowsze urządzenia Pioneera ogarnia apka która jest klonem Onkyo Controller tylko pod logiem Pioneera. Zresztą stworzona przez tą samą firmę. Można porównać zrzuty w Google Play.

Co do przyszłości urządzenia, to fajnie by było gdyby ktoś stworzył patent na dorobienie wejścia cyfrowego, tego brakuje w dacu a szkoda. Jeszcze gdyby ktoś rozwijał firmware. Brakuje mi pełnej obsługi Amazon Music, jest niestety AAC 256 kb, moim zdaniem jakością utworów dorównuje Tidalowi, cenowo wygrywa. Trzeba słuchać przez Chromecast, co nie jest złą opcją, ale ma swoje ograniczenia.

19 godzin temu, rafal735r napisał:

Teraz w rodzinnym koncie Tidal chyba 7 czy 8zl to ciężko to przebić. Nie wiem ile Amazon. 

Nie sprecyzowałem, miałem na myśli plan indywidualny, który jest około 10 zł tańszy niż w Tidalu, plan rodzinny też wychodzi taniej. Ale jeśli ktoś ma możliwość korzystać z Tidala za 7-8 zł to świetna opcja, tym bardziej że apka Tidala jest lepiej dopracowana niż Amazona.

Znalazłem ciekawą funkcję w Onkyo, być może komuś się przyda. Instrukcja Onkyo jest uboga w porównaniu do Pioneera. Tylne wejście usb posiada funkcję formatowania, można ją wykonać za pomocą pilota. Ciekawe jest to że formatuje dysk czy pendrive do systemu ext4 czyli systemu plików Linuxa. Po włączeniu opcji Net Stby -> On (USB Power) i przełączeniu odtwarzacza w stan czuwania, mamy dostęp do dysku z poziomu PC. Możemy dodawać i usuwać pliki. Niestety działa to tylko na partycji ext4. Z poziomu Windowsa wchodzimy do otoczenia sieciowego i powinien pojawić się Onkyo z dostępem do dysku. Poniżej dodałem instrukcję tej opcji z Pioneera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, janpat napisał:

Włączyłem dziś M.Serwer. Można dzięki niemu odtwarzać pliki udostępnione na kompie w sieci lokalnej. 

Tak tylko pewnie jak u mnie w aplikacji pusty ekran bez jakichkolwiek danych o tym co jest odtwarzane. Gdy to samo uruchomimy za pomocą Net-> Music Server to pokazuje w apce prawidłowo.

Do takiego udostępniania polecam Foobar2000 z wtyczką  UPNP/DLNA, można wtedy też wysyłać pliki strumieni radiowych.

Temat wątku dosyć leciwy 

Ja natomiast jestem ciekaw czy Onkyo po restarcie wypuści czysty streamer w stylu 6130/6170 ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi