Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CD-N500 radio internetowe - jak skonfigurować?

Lurtz

Rekomendowane odpowiedzi

Komunikacja a dostep do neta to nie to samo.

Jak masz wylaczone wifi w pc i masz tylko podlaczony ap po kablu mozesz wejsc na jakakolwiek strone z neta ?

Tak, pisze teraz z TP-Linka. Wszystkie strony otwierają się błyskawicznie.

No właśnie tak robiłem już kilka razy i nic :/

A odnośnie tego ustawienia DHCP na stronie konfiguracji TP-Linka - nie powinno być na enable?

Wszystko tam jest ok wpisane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dałem enable, save, reboot i net zdechł. Zmieniłem na disable i net wrócił. Może trzeba zmienić IP, albo wpisać adres bramy domyślnej, lub DNS czy cokolwiek?

Po podłączeniu TP-Linka do Yamahy jest tak jak wcześniej - net radio ---> not connected.

Dziwne to, bo w 2-2 Status wyświetla connected.

Serwerem DHCP tutaj jest Sagem , więc ta zmiana nic nie da.

No dziwne się to robi , wszystko sieciowo widać że gra.

Zmieniałeś w Yamaszce ten adres IP na reczny i potem powrót do DHCP ?

Jakie adresy przydziela Sagem ?

Serwerem DHCP tutaj jest Sagem , więc ta zmiana nic nie da.

No dziwne się to robi , wszystko sieciowo widać że gra.

Zmieniałeś w Yamaszce ten adres IP na reczny i potem powrót do DHCP ?

Jakie adresy przydziela Sagem ?

Tak, zmieniałem, wpisywałem też ręcznie różne IP, zrobiłem również reset do ustawień fabrycznych Yamahy i nic nie pomaga. Na bank robię coś źle, tylko co? Net z TP-Linka jest cały czas po kabelku, bo ciągle go przepinam między lapkiem i Yamahą, próbuję coś zmieniać itp, ale nic to nie daje. Może to wina upgrade'u firmware w Yamaha?

Teraz piszę z TP-Linka, strony chodzą wzorowo.

Sagem jakie przydziela IP?

LAN IPv4 Adres: 194. ...

Adres WAN IPv4: 217. ...

Brama Domyślna: 83. ...

Podstawowy Serwer DNS: 194. ...

Znalazłem taki temat:

Ukryta Zawartość

Co prawda inny sprzęt, ale szukam cokolwiek, co mogło by pomóc.

Nie bardzo rozumiem o czym jest mowa w tym temacie. Co to jest IPSP? Dostawca netu?

DMZ także nie znałem, ale już znalazłem co to i chyba mnie to nie dotyczy.

Daj recznie :

192.168.1.122

255.255.255.0

192.168.1.1

save

i sprawdz czy idzie na sztywno.

Wyłączyłem w Yamaha DHCP, wpisałem ręcznie podane przez Ciebie adresy i ... not connected.

Save znaczy enter na pilocie? Tak zapamiętuje ustawienia, chyba, że trzeba jeszcze jakoś inaczej potwierdzić?

Ukryta Zawartość

On musi zlapac sam na dhcp enable w yamaha recznie to sobie mozesz pozniej zmienic na stale jak bedziesz chcial, ale podstawa to jak ap jest poprawnie skonfigurowany to musi yamaha czy jakiekolwiek inne urzadzenie pociagnac neta i wpisac dane jakie mu przydzieli ap.

Czy mozesz w jakis sposob na chwile podlaczyc sagema z yamaha kablem i wtedy zobaczysz czy pojawi sie net ?

-=SLAYER RUL3Z =-

On musi zlapac sam na dhcp enable w yamaha recznie to sobie mozesz pozniej zmienic na stale jak bedziesz chcial, ale podstawa to jak ap jest poprawnie skonfigurowany to musi yamaha czy jakiekolwiek inne urzadzenie pociagnac neta i wpisac dane jakie mu przydzieli ap.

Tak myślałem, że to się w ten sposób odbywa, ale coś go w tej chwili blokuje i nie może się połączyć.

Czy mozesz w jakis sposob na chwile podlaczyc sagema z yamaha kablem i wtedy zobaczysz czy pojawi sie net ?

Spróbuję odpiąć klocka i podłączyć do Sagema.

Pod Sagemem łapie od razu.

Ma ok jak bys zrobil je na stale i podpiol poprawnie skofigurowany ap to bedzie dzialac.

Tzn przełączyć DHCP na off i wpisać te same ręcznie, później podpiąć do TP-Linka i uruchomić?

Zrob disable dhcp ustawienia powinny zostac i daj save.

Tzn przełączyć DHCP na off i wpisać te same ręcznie, później podpiąć do TP-Linka i uruchomić?

-=SLAYER RUL3Z =-

Co się okazało ? Jakieś szczególne czynności były jeszcze podjęte ? Jaki teraz jest status adresów itd ?

DHCP na off i wpisane adresy, które się pojawiły po podpięciu do Sagema.

Te, które wpisałem w poście #42

Przy okazji jeszcze zaktualizowałem firmware do wersji 2.07 przez sieć.

Ktoś wie może gdzie znaleźć historię zmian w poszczególnych wersjach firmware?

Przy pobieraniu firmware zazwyczaj opisują zmiany.

2.07 mówisz? Hmmn stronce jest 2.06 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy pobieraniu firmware zazwyczaj opisują zmiany.

2.07 mówisz? Hmmn stronce jest 2.06 :

Ukryta Zawartość

Opisują zmiany, jeśli ściągasz przez kompa, ja ściągałem bezpośrednio przez klocka - tam nie ma info co jest poprawione.

Wcześniej instalowałem właśnie wersję 2.06 z USB pobraną ze strony Yamahy, ale wcześniej miałem wersję fabryczną - 1.03 i ciekaw jestem co od wersji 1.03 do 2.07 się zmieniło.

Ukryta Zawartość

A co do adresów. Ja byłbym za użyciem DHCP , jak włączysz coś wcześniej i to urządzenie dostanie z Sagema taki adres z koncówką x.x.x.8 to Yamaha znowu klęknie :-)

No ale z drugiej strony to może jednak zostaw jak jest , żeby znowu problemu nie było.

A co do adresów. Ja byłbym za użyciem DHCP , jak włączysz coś wcześniej i to urządzenie dostanie z Sagema taki adres z koncówką x.x.x.8 to Yamaha znowu klęknie :-)

No ale z drugiej strony to może jednak zostaw jak jest , żeby znowu problemu nie było.

Też bym wolał, żeby łączył się automatycznie. A dlaczego się nie chce połączyć? Czarna magia.

A może da się to IP przydzielić tylko do Yamahy?

U mnie przez net też zaktualizowało do 2.07 z jakiejś starej wersji 1.xx, szukałem ale nie było jej nigdzie w necie opisanej.

Mam wpięty w router modem e3272, w routerze ustawione dhcp, w cd-n500 też dhcp i działa. Stacje grają bezproblemowo.

Scan-Speak  R3004 15W 26W

Zaryzykowałbym i właczyłbym DHCP :) , w razie czego zawsze możesz wpisac z ręki i wrócic do tego co było....o ile zadziała potem hehe.

Przypisać na stałe też zapewne można , zerknij do Sagema za czyms takim jak DHCP Reservation lub cos w tym guście...albo pule serwera DHCP ustaw minimum od x.x.x.10 .

Też mam CD N500 i nigdy nie miałem żadnego problemu z radiem czy czymkolwiek. Często wyłączam cały Router itp i zawsze działa.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.