Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q4 czy Audio Academy Mimas???

benedick

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie zamierzam zakupic dwa klocki: wzmacniacz NAD C320 BEE + CD NAD C521 BEE

Mam jednak dylemat z wyborem glosnikow: czy wziac KEF Q4 czy tez moze Audio Academy Mimas (ew Phoebe).

Ew w gre wchodza tez jakies Avance (do 1900zl).

Prosze o szybko porade.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/12987-kef-q4-czy-audio-academy-mimas/

hej

moja rada nie bedzie obiektywna. Jestem bylem i jestem fanem KEFa

zawsze tez uwazalem ze NAD + KEF to malzenstwo z rozsadku. Pan NAD nie potrafi opanowac krzykliwej zony, natomiast pani KEF potrzebuje meza co by ja dobrze kopnal czasami

(absolutnie nie namawiam do robienia tego wlasnej zonie, ale w elektronice prawa malzonkow sa nieco inne)

moje klocki, NAD/KEF, kochaja sie namietnie, codziennie i bez pruderii, az sasiedzi za sciana slysza.

na powaznie, to wez tego wzmaka i pochoc po sklepach, poprobuj w roznych konfiguracjach, kup co CI sie najbardziej spodoba, to zawsze najlepsze wyjscie

pozdr

• Redaktorzy

benedick - nic nie napisałeś o pomieszczeniu w jakim mają skrzynki stanąć. Q4 są bardzo fajne, ale max do 15m. Zarówno Phoebe jak Mimasy spokojnie zagrają w 20m.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

kef q4 to bajeczne i wymagające malu prądu(w porównianiu ze srednią krajową :) kolumienki, ABSOLUTNIE zgadzam sie z przedmówcą max to okolo 15m u mnie w 17 juz musialem kombinowac z ustawieniem dosyc powaznie. Kolumienki grające z ampli odznaczają się dosc plytkim zdyscyplinowanym basem ale z nadem to ty bys mial poprostu BAJKĘ!!!!!!!!!!!! tak jak ja ze slabym starym rotelem mialem Bajkę. Bas zrobi sie pięknie rozciagniety i prowadzony poprostu midozio srednica mniam mniam mniam uwaga tylko na górę kef to nie krzykiwa stara baba to takie spokojne ogromnie wciągajace w muzykę granie tylko trochę kabelkami je pobudzisz ale i to niekoniecznie(aha kef kocha najtansze XLO er14) mozesz wierzyc lub nie poprostu posluchaj z tym kablem nie daj sie namówic na cos innego. Avance zostaw to przereklamowana kolumna o oplakanym wykonaniu a audio academy cóż nieznam podobno ok ale któż to wie baltlab tez podobno ok a po uslyszeniu to nic wielkiego.

Awance sobie odpusc to kicha straszna jest i tyle. Kefy maja swietna przestrzen z glosnikow wspolosiowych ale nie karzdemu podoba sie dzwiek tych kolumn wiec musisz sam sprawdzic. Natomiast jesli chodzi o AA to naprawde swietne kolumny ale jeszcze lepsze sa Diony AA ale to monitory i potrzebne beda stedy pozatym warto goraco polecam ))))). Ale zamiast tego Nada wes Rotela 01,02 z drugiej reki to bedzie jeszcze lepiej wiem z doswiadczenia. nara.

Lubię takie wpisy - kicha jest i tyle :))))) A jakieś argumenty? :)

Ja należę do zadowolonych użytkowników Avanców, poza tym ich cena ostatnimi czasy spadła i bez problemu wynegocjujesz dany 503 za 1900, które nadają się do ww. metrażu.

Pozdrawiam.

The odd get even.

Diony wyglądają mniej więcej tak

[obrazekLUKASZ-210980_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>robix: Niezla porada - do NADa kup Diony, a przy tym zmien wzmacniacz na Rptela. ;)

A tak na powaznie, poczytalem chyba wszystko o Dionach na forum i chyba to jest to co moze mi sie spodobac: cieple, nasycone granie podparte solidnym basem? Czy moglbys cos skrobnac w temacie?

Szukam kolumn o brzmieniu podobnym do Phoebe (no moze z wyjatkiem wysokich tonow - te powinny byc lepsze) do 17m2 - nie wiem tylko czy to nie... za male pomieszczenie dla Dion.

Zolty - posluchaj Dion koniecznie - w czasie AS przekonywalem pana z AA, ze za tanio je sprzedaje :) W 17 metrach to moze byc to. Gora, jak dla mnie chwilami brzmiala lepiej, niz te Audiovectory, ktore tez czasem graly, a wiele osob musialo sprawdzac, ktore glosniki graja w danym momencie graja (to apropos basu :) ).

Tu jest zestaw DIY z głośnikami KEF CARLTON II

Ukryta Zawartość

poszukaj na forum osoby ktora wykona obudowy i chyba zmiescisz sie w budzecie

Ukryta Zawartość

No wlasnie pal55 slyszy chyba podobnie do mnie poniewaz te Audiovectory za waliche pieniedzy jakos nie przekonywaly mnie co do swojej pozycji na rynku a AA owszem jak najbardziej. Zolty> Diony graja o dwie klasy wyzej od Mimasow to zrownowazone zestawy warte chociaz odsluchania. Te ktore byly na AS to wersja specjalna na zamowienie z naturalnym fornirem i koszstowaly 2700 zl normalnie mniej.

Diony są baardzo fajne, zrobiły na mnie duże wrażenie. Grały w pomieszczaniu ok. 25 m2 ze wzmakiem lampowym Delta Studio. Mimas fajne, grały również dobrze, jednak Diony zagrały lepiej. Sporo o AA pisze się w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) KEF Q4 nie słyszałem więc nie mam porównania.

Ukryta Zawartość

Nie przesadzajmy Robix z tymi dwoma klasami do Mimasów. Fakt że to inna estetyka dżwięku poza tym zawsze większe wrażenie robi duży dźwięk z małej kolumny. Z całą pewnością Diony są nieco lepsze od Mimasa pod wzgędem czystości wysokich tonów i ogólnej kultury, ale przepaść to to nie jest. Z Kefem Q4 Dion powinien sobie poradzić. Nie byłem niestety na AS ale to co pokazały w Delta Studio wystarczy w zupelności.

Witam ,co sadzicie o mimasach?jak zagraja w porownaniu do phoebe?zastanawiam sie nad ich kupnem jakos nie moge znalezc niczego sensownego do 2500zl,(narazie testowalem kilka modeli i skonczyly mi sie pomysly)czy do 17-18m nie beda za duze?a moze jakies inne propozycje?beda graly z vincentem 129,x dac, transport narazie tania yamaha.

• Redaktorzy

Słuchałem starej wersji Mimasów i byłem nieusatysfakcjonowany jakościa wysokich tonów. Podobno wersja II ( z wymieniona kopułką) gra o niebo lepiej. Nawet czekałem na tą nową wersję z zamiarem jej kupna, ale w końcu zdecydowałem się na nowe Hyperiony, które w moim pokoju (20m) zagrały bardziej kontrolowanym basem i detalicznym dźwiękiem.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Dziekuja wszystkim za wpisy o Dionach - czeka mnie wycieczka do Lodzi, albo walka o sciagniecie Dion na pustynie (czyli do Trojmiasta).

>pal55: robisz ewentualnym klientom krecia robote mowiac takie rzeczy panom z AA. O Phoebe tez im chyba ktos powiedzial, bo w ciagu roku podrozaly z 1650 na 1900 PLN (nadal warte tej ceny).

Powiem tak ,ze zegarmistrz ma troche racji nie dwie a 1,5 klasy lepszy dzwiek od Mimasow a pozatym na spotkaniu w Delta studio nikt nie bardzo sie kwapil o wycene Dionow na podstawie odsluchow tam prowadzonych bo wiekszosc myslala o cenie przekraczajacej 4klz tym bardziej gdy dowiedzielismy sie ze to jakies 2,2klz to bylo juz wiadomo ,ze szykuje sie niezle zamieszanie na rynku monitorow za podobne pieniadze. Co do Mimasow to dwojki graja swietnie kopulka Tesli zostala zmieniona na Seasa i to byl strzal w dziesiatke poprawily sie zdectdowanie wysokie tony i teraz calosc jest juz wysoko satysfakcjonujaca do 17~18m2 beda jak znalazl.

Zolty - to wbrew pozorom nie jest krecia robota - kupisz taniej glosniki, ale firma w krotkim czasie zbankrutuje bo zarabia grosze na jednej parze. Nizsza cena to moze byc tylko pozorna oszczednosc. I przy zbyt niskich cenach polscy producenci nigdy nie beda silnymi firmami - a ja chce dobrych, silnych polskich firm, ktore sprzedaja produkty za tyle, ile sa warte.

pal55: w mojej wypowiedzi zabraklo malego emotikona: ;)

Ja tez wolalbym miec silne polskie firmy, ale co do cen to nie jest tak rozowo. Najlepszy przyklad to Baltlab: jak wycenilbys jego brzmienie? Wg mnie wart byl tych 4 kPLN (taka chyba byla oryginalna cena), a sam konstruktor zalowal, ze tak pozno obnizyl na niego cene - bo po obnizce sprzedaz baardzo mu podskoczyla i wzrosly mu zyski. Tego samego probuje Amplifikator - mam nadzieje, ze nie bedzie za pozno. Wiekszy obrot przy nizszej cenie, moze dac wieksze zyski niz mniejsza sprzedaz z wiekszym zyskiem jednostkowym. Przy duzej skali produkcji (czego rowniez polskim firmom zycze) mozna latwiej zbijac koszty zakupu komponentow, czy podwykonawstwa. Jesli AA podniosloby cene (rozumiem, ze jest to ok. 2500 PLN w zwyklej wersji), to zblizyloby sie do poziomu takich slaw jak Dynaudio Audience 42, 52 czy VA Haydn - konkurencja robi sie ostra. Poza tym podobno z AA jest tak, ze im tansze tym lepsze (w swoim przedziale cenowym - vide Phoebe, Mimas i "znikniete" Thetys'y za 4 kPLN) ;))

Tak czy inaczej opisy Dion sa zachecajace, moje wczesniejsze kontakty z AA (mialem Phoebe) byly pozytywne, wiec bede polowal na mozliwosc odsluchu.

MILI PANSTWO , GDZIE MOZNA BY POSLUCHAC NA WYBRZEZU OWYCH MONITOROW, EWENTUALNIE GDZIE KUPIC, W JAKIEJ CENIE, JESLI NIE NA POMORZU TO MOZE JAKIS SKLEP INTERNETOWY.POZDRAWIAM

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zolty - Diony w wersji podstawowej kosztuja 1950 pln - w czasie AS mozna je bylo kupic jeszcze 25% taniej. 2500pln kosztuje najdroższa wersja - czytaj w najdroższym wykończeniu obudowy. A co do "sław" to wynierając miedzy DYnaaudio 42 a Dionami wybrałbym ... Diony :)

Co do Baltlaba - nie miałem okazji do tej pory przekonać sie do jego "genialności" - ani razu nie grał na tyle dobrze zebym go docenił więc jak dla mnie cena i tak jest zawyżona :)

>pal55: Bo do Baltlaba trzeba uwaznie dobrac reszte!

Tyle, ze ja jeszcze takiego dobranego zestawu nie slyszalem - moze ten typ nie jest w moim typie? Nowego B. sluchalem w zestawie z Sundialami Impetus i Wadia (ta sama ktora grala na AS) - i powialo lodowcem, a ja lubie coraz bardziej klimat umiarkowany i cieply.

Ponoc na AS 2002 Epoka 1.3 grala dobrze z Phoebe, sluchalismy tego w Gdyni - i nie zagralo rewelacyjnie (w tym zestawieniu Amnplifikator zabrzmial lepiej, choc do idealu mu brakuje).

Akurat Baltlaba podalem jako przyklad, bo osobiscie slyszalem wypowiedz konstruktora na temat obnizki ceny i jej efektow.

Na AS nie moglem byc niestety - poza tym nauczylem sie, ze bez odsluchu w swoim pomieszczeniu i w swoim systemie nie nalezy kupowac kolumn. Amplifikator pod pache i hajda w Polske centralna na Piotrkowska.

Wow 25% no no Michal to jednak fajny gosc jest! pal 55 napisal ,ze zamiast dynek 42 wziol by Diony ale rekomendacja przyznam sie iz lepsza od mojej ale ja niestety nie sluchalem nigdy oslawionych dynek i nie moge sie wypowiedziec obiektywnie. Przyznam jednak ,ze bardziej w takim razie interesowalo by mnie porownanie Dionow do pala55 monitorow AE ktore to posiadal ale to juz by chyba byla przesada. Jestem ciekaw opini.

>robix: Wiem, ze to idiotyczne pytanie, bo duzo zalezy od pomieszczenia, ustawienia i sprzetu towarzyszacego, ale mimo to je zadam (a co mi tam.. ;)): jak wyglada sprawa sceny w Dionach i lokalizacji? I jeszcze jedno - wiem, ze te monitory maja efektywnosc 90 dB, ale nie kojarze jaka impedancje - pamietasz moze?

Co do porownania z AE - nie wypowiadam sie, bo nie slyszalem ani jednych (D.), ani drugich monitorow (AE).

Przepraszamy za zaanektowanie watku.

• Redaktorzy

Zolty - po prostu Baltlab zaczyna grać z resztą elementów z reguły dwukrotnie droższych od siebie. Jedynym wyjściem jest dokupieniem reszty elementów w cenie Baltlaba, z tym że na rynku wtórnym.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Robix - porownywanie Dion do AE to bylaby lekka przesada :)

Baltlab na AS gral z Wadia jako zrodlem (chyba wystarczajaco drogo? :)), a glosniki Argus tez prezentuja dosc wysoki poziom (choc oczywiscie byc moze nie tworza synergicznego polaczenia z Baltlabem). Ale u licha chyba firma Baltlab wystawia swoje wzmaki w zestawach, ktore wg konstruktora graja swietnie? inaczej nie widze sensu wogole wystawiania sie na AS.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.