Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca a dźwięk, jaki wpływ?

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Zyzio -> tylko cenowo niebezpiecznie zbliza sie do PowerAc'a. Byc moze te 3-4 stowki warto dolozyc, zeby miec separowane wyjscie dla CD-ka. Ale chyba masz 'nikczemnika' Heliona, wiec moze rzeczywiscie tylko 'listew' Ci sie przyda.

Pozdr.

>wiem co jest tlumione, to byl po prostu skrot myslowy. jendak niezbitym faktem pozostaje, ze

>usuniecie listwy z mojego systemu wplynelo jendoznacznie pozytywnie na dzwiek.

I tak na ogół bywa. Natomiast problem nie w tym chyba, że listwa coć 'wycina' lub tłumi' ale raczej dodaje - tworzą sie obwody rezonansowe z trafami w sprzecie generujące zakłócenia.

Inna opcja to Wzmak do gołej sciany, ale do gniazdka może nie mam 4 m jak pisałem ale akurat od wzmaka 3m spokojnie :( Z tym, że jeśli faktycznie Powerport ma zabezpieczenia i nie psuje to opcja z listwą jest jak najbardziej ponętna ;-)

Zyzio -> nigdy nie zagladalem Helionowi pod kiecke, ale czy nie dysponuje on gniazdami nieseparowanymi o duzej obciazalnosci? Takie gniazda posiadaja PowerBox'y i jesli sie nie myle, nowy Neel (Dragon). To by zdejmowalo z glowy problem zakupu listwy, bo zrodlo, preamp i tuner wpinasz do separowanych gniazd w nikczemniku, koncowke zas do nieseparowanych (w przypadku Power Box'a na 2 nieseparowanych gniazdach dysponujesz laczna obciazalnoscia 3,5 kVA). Niezaleznie od powyzszego, Twoj tok rozumowania zdaje sie byc sensowny.

Dobre z Ciebie zyziu chłopisko. Dzielisz się się swoją wiedzą z innymi, to i ja podpowiem Tobie, żebyś wziął pod uwagę fakt, że bardzo istotnym jest wybór sieciówki do zasilania listwy (redaktor też o tym pisał).

Tak więc czeka Cię nie tylko przyjemność wyboru listwy, ale również i sieciówki do niej - i to 3 metrowej.

A tu już nie będzie łatwo. Ze wzrostem długości mogą pojawić się pewne problemy.

Tak, tylko cholewcia niewiadomo czy nieseparowane nie psują jednak conieco w nikczemniku, z listwami komputerowym wygrywa - testowałem, ale w przypadku dobrej listwy niewiadomo...pewnie by poległ ;-)

=> abudzik

Od listwy do gniazdka wystarczy 2 m (tak teraz jest z Helionem) :) W końcu od wzmaka do listwy mam 1,5 m Vincenta :)

Jak Powerport to kabel do listwy - 2 m Powercord super lub plus :) tak to obmyślam :)

Zyzio -> plusa proponuje od razu odpuscic, po prostu nie warto moim zdaniem. Ani razu nie udalo mu sie wygrac z kablem 'od zelazka', przegrac tez nie, ale to i tak marny wyczyn za 250-300 zl...

I co z tego, że nikczemnik by poległ.

Przecież na razie nie przewidujesz jakichś bezkompromisowych ruchów, wymagajacych zaangażowania dużej kasy. I tak z czasem okaże się, że można lepiej.

I niestety drożej, buuu :(

Niekoniecznie, jeśli Powerport SE jest na tyle dobry, że wygra z nikczemnikiem Helionem to ja już będę zadowolony :) Jak sieciówka Vicka i Neela objechała sieciówkę Heliona to bardzo się ucieszyłem, ale najgorsze jest to, że zacząłem dalej szukać.....na pewno jednak na razie nie sprzedam Neela czy Vicka, bo to dobre kable są :) Jest bardzo dobrze, ale jeśli może być lepiej to chcę spróbować, choć niestety to kosztuje........a tak coś czuję że jeszcze pewne rezerwy drzemią w bestyji ;-) Sieciówka + Powerport uwzględniając ewentualny rabat - ok. 1400 - 1500 zł ;-(

Wygra, wygra, nie martw się.

A z wypasionymi sieciówkami jest niestety tak, że te najlepsze, praktycznie nie chodzą w dobrej cenie z drugiej ręki :( zupełnie jak Harbethy czy inne Spendory.

Zyzio -> moja sugestia jest taka:

Idz do np. AF, zrob proby w 3 turach:

1. Pozycz Powerporta i znana Ci sieciowke (np. Neela 14 Gold) do podlaczenia i posluchaj w zaplanowanej konfiguracji;

2. Pozycz PowerBox'a (uzywajac tej samej sieciowki) i zrob odsluch w domu;

3. Na pewno bedziesz mial tez mozliwosc pozyczyc nowego Neel'a za okragl 4 kzl wiec sprobuj i jego.

Teraz odsluchy w pkt. 2 i 3 radze przeprowadzac wlasnie w kombinacji separowane gniazda dla CD, pre, tunerow itp. dupereli, oraz nieseparowane dla koncowki.

Po takim odsluchu bedziesz mial mniej wiecej jasnosc, ktore zestawienie jest najlepsze.

Cenowo to jest tak, ze Twoj Helion to ok. 1750 PLN (pewnie 1200 gdybys go sprzedawal). Power Port z kablem to 1400 - 1500. Moze sie okazac, ze zamiana nikczemnika na Dragona jest lepsza inwestycja. Moze tez okazac sie, ze nie. W kazdym razie bedziesz mial jasnos. Gonic Cie raczej nikt nie goni, wiec zakladam, ze na odsluchy i proby masz czas, proceder do nieprzyjemnych nie nalezy, wiec moim zdaniem warto sprobowac.

Powodzenia w poszukiwaniach.

A najlepszym rozwiązaniem jest takie rozwiązanie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>BRODA

Z pewnością dobrym, ale czy najlepszym, można powiedzieć dopiero sprawdzając jak oni to pod tynkiem rozplanowali i jakimi drutami polecieli.

>zyzio

Możesz rozważyć jeszcze taką systematykę:

- dokładne zaplanowanie co chcesz porównywać,

- wypożyczenie 2 pierwszych produktów (najtańszych, ale jednocześnie z pewnym potencjałem),

- kilkudniowe spokojne porównanie ich ze sobą,

- zostawienie zwycięzcy w systemie a przegranego wymieniasz na droższy (oczywiście z przedziału cenowego,

który akceptujesz),

- kilkudniowe spokojne porównanie zwycięzcy z pretendentem,

- zostawienie, tego który wygra tym razem,

- i tak dalej, aż do wyboru najlepszego.

Ja zwykle stosowałem taką metodę i nigdy mnie nie zawiodła.

No i jeżeli nie chcesz popełnić mojego "błędu" - ustal od razu na jakim przedziale cenowym kończysz zabawę :)))

Jeśli jednak pójdziesz wysoko, aż do Dragona, to po drodze przesiewaj spokojnie wszystko, opisaną metodą.

Myślę, że wielu recenzentów właśnie w taki sposób rozpoczęło swoją działalność.

Ponieważ skwapliwie korzystasz z możliwości, które daje forum w zakresie formułowania opinii, Twoja droga może być ciekawym materiałem dla wszystkich uczestników.

A dodatkowo zachowasz się jak klasa gość wobec sklepu, który umożliwi Ci takie doświadczenie, ponieważ któryś z produktów w końcu kupisz. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości :)

Abudzik -> swiete slowa - najlepiej sie porownuje majac 2 opcje na raz, nie wiecej - dzieki za wykazanie sie czujnoscia i zdrowym rozsadkiem, taka taktyka moze byc najlepsza.

Zyzio -> a jakbys wzial do domu tego Dragona to bardzo prosze o krotka charakterystyke (tylko qrcze nie jest on najtanszy, kosztuje 4 kzl z Neel 14 Gold w komplecie). Ogladalem go, ale do domu jeszcze nie wzialem (zrobie to kiedy czas pozwoli). Wygladal rownie solidnie jak PowerBox'y. Sadze, ze w koncu i tak dojdziesz do etapu, od ktorgo juz nie warto inwestowac wiecej bo poprawa okaze sie zadna albo znikoma.

" Sadze, ze w koncu i tak dojdziesz do etapu, od ktorgo juz nie warto inwestowac wiecej bo poprawa okaze sie zadna albo znikoma. "

O qurcze , znowu Swiete słowa ! :)

O Dragonie nie myśłałem...hmm 4 kzł z siecióweczką nie jest tak źle, najwyżej pojadę bliżej na wakacje ;-))) Tylko cholewcia gdzie ja wypożyczę tego smoka ? ;-)

Myślę, że na opinie zyzia można liczyć zawsze.

I ceny produktów, też pewnie nie będą przeszkodą - jeśli jest dobrym klientem, to kaucja może być symboliczna, albo żadna.

Pozostaje tylko kwestia silnej woli, kiedy trzeba oddać klocek, który wygrał zawody a nas na niego nie stać :(

Dawno temu jakiś redaktor napisał, żeby nie wypożyczać (już nie pamiętam jakiego klocka) jeśli nie będziemy mogli go kupić.

Ja już dwukrotnie padłem ofiarą takiej zabawy, ale pocieszeniem był fakt, że kiedy w swoim szaleństwie osiągałem sukces brzmieniowy (i była na 99% decyzja zakupu), robiłem jeszcze dogrywkę ze znacznie droższym przeciwnikiem. I uczciwie muszę przyznać, że staranna selekcja produktu owocowała tym, że jakieś wypasy za horendalne pieniądze przegrywały.

Z pewnością jest tu też kwestia klasy elektroniki i doboru do niej reszty (czyli nie lejemy paliwa lotniczego do samochodu).

Dragona nie ma tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -widziałem go tylko w reklamie na łamach w "Hi-fi i M" Faktycznie przypomina nieco Powerboxa, w sklepach jeszcze go nie dostrzegłem....ok, posłuchamy co się da i wybiorę - wolałbym żeby wszystko zamknęło się w kwocie Powerporta + sieciówki, ale jeśli faktycznie drożej znaczyłoby lepiej nie wykluczam wysupłania tych 4 kzł ;-) Szkoda, że Sun Leiste też nigdzie nie ma poza Audiopunktem w Warszawie :(

Ukryta Zawartość

Zyzio -> wszystkie wymienione przeze mnie graty znajdziesz w AudioForte. Znajac jakosc obslugi w tym sklepie sadze, ze na pewno bedziesz mial mozliwosc wypozyczenia kazdego z wymienionych urzadzen do domu. Kiedy bylem tam ze 2 tygodnie temu stal i Dragon, i PowerBox (chyba w wersji 2.1 ale glowy nie dam - czarny).

No - pogoda sie poprawila, wstaje od kompa i wsiadam na 2 kolka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.