Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o odszyfrowanie wartości rezystorów i konda

Hellraiser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam cztery radzieckie rezystory, które były wlutowane w lampę Phasta i przy wybuchu konda elektrolitowego się spaliły, gdyż były z nim połączone szeregowo. Kondensator elektrolityczny to CapXon 100 uF 400V LP VENT 85C (typu snap-in o wielkości 25x35mm) i chciałbym go wymienić na coś sensownego na początek, a wiadomo, że później jakiś Mundorf M-Lytic by się przydał :)

Rezystory z tego co odczytałem za pomocą lupy to radzieckie 80 МЛТ-1 1KO И, chyba jakoś tak to odczytałem, są przepalone więc ciężko się dobrze przypatrzeć. Wiem, że są one nadal dostępne, pytanie tylko czy dobrze odczytałem tę wartość, czy będzie to 1 kOhm i gdzie najlepiej kupić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-44736-0-21156200-1479142954_thumb.jpg

post-44736-0-33308400-1479142963_thumb.jpg

Będę wdzięczny za wszelką pomoc ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

gdyż były z nim połączone szeregowo.

Jesteś absolutnie pewien, że były połączone z nim szeregowo a nie równolegle ??

Masz jakiś schemat tego wzmacniacza ?

W jakiej części obwodu ten kondensator się znajduje ?

.

Jesteś absolutnie pewien, że były połączone z nim szeregowo a nie równolegle ??

Masz jakiś schemat tego wzmacniacza ?

W jakiej części obwodu ten kondensator się znajduje ?

Widocznie źle się wyraziłem, nie jestem elektronikiem. Powiem tak: były one przylutowane do jednej nóżki tego kondensatora. Schematu nie mam. Mogę najwyżej fotkę środka lampy zrobić.

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

mam cztery radzieckie rezystory, które były wlutowane w lampę Phasta i przy wybuchu konda elektrolitowego się spaliły, gdyż były z nim połączone szeregowo. Kondensator elektrolityczny to CapXon 100 uF 400V LP VENT 85C (typu snap-in o wielkości 25x35mm) i chciałbym go wymienić na coś sensownego na początek, a wiadomo, że później jakiś Mundorf M-Lytic by się przydał :)

Hellraiser ten CapXon to bardzo dobry kond, nie ma co go zmieniać na pałkę, kup takiego samego, chyba że od razu M-lytica. :)

Czy to chodzi o ten wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

A może ten wzmacniacz (post #4) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To żaden z nich. Mój to też trioda, ale na lampach mocy 6L6GC i sterujących 6N6P oraz jednej nieznanej mi prostowniczej. Postaram się zrobić w najbliższym czasie fotkę wnętrza.

Czy to aby nie było tak, że ten kondensator był z tymi rezystorami równolegle, w katodzie którejś z lamp, czyli przylutowany (bezpośrednio lub pośrednio) wprost do pinu podstawki lampy, idącego do katody tej lampy ?

Z tych schematów które oglądałem to w PHAST'ach często "widuje się" 100uF jako bocznik do rezystora katodowego w katodach lamp.

Nie twierdzę że to jest ten przypadek, (bo nadal nie wiemy o czym rozmawiamy ...) ale może to jest ten właśnie wariant.

Czy to była konstrukcja "seryjna" czy raczej jakaś modyfikowana "jednostkowa" tego wzmacniacza?

Jeśli seryjna, to oryginał, czy klon? Jeśli oryginał, to zapewne ma gdzieś jakieś oznaczenie modelu / typu.

Jeśli klon, to może jesteś w stanie dotrzeć do źródła, od którego kupiłeś, i dopytać klon "czego"?

Wracając do rezystora. Jeśli to jest "nie-wiadomo-jaki" wzmacniacz, a jest to przypadek konda i rezystora katodowego - to rezystor trzeba będzie odtworzyć / obliczyć jego wartość na bazie typu lampy, jaka siedzi w tej podstawce. Po prostu znaleźć dla niej rozsądny punkt pracy, na bazie wartości napięcia anodowego, wartości dopuszczalnej mocy anody => dopuszczalnego prądu katody, dla rzeczonych warunków (z wykresów tej lampy) ustalić jaki jest wymagany poziom napięcia bias, a następnie dla tej wartości prądu katody i napięcia bias => ustalić wartość rezystora autobias. ( O ILE TO W OGÓLE JEST AUTOBIAS, a nie np. Fixed bias - to musisz USTALIĆ, patrząc jak to tam w bebechach jest okablowane).

Jak będziesz robił fotki wnętrza, to od razu spróbuj zrobić powiększenie i/lub ustalić, DOKĄD idą przewody od tego walniętego kondensatora / rezystorów. No i ustal ostatecznie, czy one były połączono szeregowo czy równolegle, bo tutaj wielką niejasność mam.

...

A jeśli oryginał - to czy pisałeś do PHAST'a bezpośrednio ?

... takie jeszcze przemyślenie: Czy ten Kondensator występuje "pojedynczo" czy występuje gdzieś drugi taki sam, jak ten co walnął ?

Czy on jest w jednym z kanałów (prawy / lewy), czy (o ile integra) w jakiejś części wspólnej (np. we wspólnym zasilaczu) ?

Jeśli on występuje w jednym z kanałów, to przy tym drugim ( w drugim kanale ) - może da radę po prostu odczytać wartość z rezystora, który towarzyszy takiemu kondensatorowi w drugim kanale ??

Czy to walnęło " w jednym kanale " czy w "obu kanałach " jednocześnie ?

Ta lampa to jednostkowy model wykonany przez konstruktora Phasta na wielu częściach radzieckich militarnych, trafa to niezłe smoki, a transformator sieciowy też robi wrażenie. Ma potencjometr krokowy, ale nigdy takiego wcześniej nie widziałem. Posiada nawet balans kanałów. Z tego co się zorientowałem to na górze przy lampach mocy można ustawić bias śrubokrętem. Lampę kupiłem od drugiego właściciela jakiś czas temu. Jutro spróbuję zrobić dobre zdjęcia w powiększeniu.

Oto fotka środka mojej lampy:

Ukryta Zawartość

Tutaj na fotce miejsce, gdzie przylutowane są wspomniane rezystory - z jednej strony stykają się z nóżką padniętego konda elektrolitycznego CapXon, z drugiej strony - stykają się z nóżką innego sprawnego konda elektrolitycznego:

post-44736-0-84802100-1479659316_thumb.jpg

Tutaj od góry widać pokrętła do regulacji biasu przy lampach mocy:

post-44736-0-94504300-1479659390_thumb.jpg

Tutaj od środka w/w ustrojstwo do regulacji biasu:

post-44736-0-17641400-1479659529_thumb.jpg

Kondy sprzegające to K40Y-9 0,1 uF 400 V ( 6 sztuk):

post-44736-0-45333900-1479659721_thumb.jpg

inne kondy to MBGO-2 2,0 uF 630 V:

post-44736-0-12786300-1479659737_thumb.jpg

potencjometr to radziecki model РП1-57 --->

Ukryta Zawartość

post-44736-0-91345300-1479659813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.