Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć stare kino domowe do Telewizora LCD

Krystian_64668

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w tytule mam pewien problem. Chciałbym podłączyć swoje stare kino domowe Thomson CS1200VD do Telewizora LG 42LD550. teraz pytanie jaki kabel kupić oglądając TV dźwięk leciał z głośników kina domowego? Nie wiem czy kino ma taką opcje żeby działało przez TV. Czy może trzeba kupić jakąś przejściówke? Proszę o waszą pomoc i konkretne odpowiedzi oraz linki z kablami.

Zdjęcia wejść kina i TV poniżej.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-64713-0-87331000-1479588257_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To na pewno są wszystkie złącza , chodzi o TV. bo w necie znalazłem zdjęcia z większą ilością złączy. Zapytam jeszcze dla pewności, Ty chcesz, żeby dzwiek z TV leciał przez głośniki kina tak. Jeśli tak to za pomocą tych złączy ze zdjeć nie da rady bo w TV są same wejścia a z kina z kolei są same wyjścia i nie pomogą tu żadne przejściówki. W TV musiałoby być wyjście audio (OUT) a w kinie wejście (IN). Nawet jeśli w TV będzie wyjście audio nawet cyfrowe/optyczne to w kinie nie ma wejścia audio, żeby ten dzwięk wprowadzić. Chyba, że te czerwone i białe czincze AUX 2 vcr to jest wejście wiec jeśli znalazłoby się w TV wyjście audio np optyczne to musiałbyś kupić konwerter digital analog

Ukryta Zawartość

ale z tego co wiem to gniazdo AUX to zawsze było wejscie więc kwestia tylko wyjścia dzwięku z TV i kupno tego konwerterka z linka. Nie wiem czy trzeba coś przestawiać w ustawieniach w TV, zeby puścić z niego dzwięk na kino.

A programy oglądasz z TV czy jakiegoś dekodera podłaczonego do TV.

Ukryta Zawartość

To na pewno są wszystkie złącza , chodzi o TV. bo w necie znalazłem zdjęcia z większą ilością złączy. Zapytam jeszcze dla pewności, Ty chcesz, żeby dzwiek z TV leciał przez głośniki kina tak. Jeśli tak to za pomocą tych złączy ze zdjeć nie da rady bo w TV są same wejścia a z kina z kolei są same wyjścia i nie pomogą tu żadne przejściówki. W TV musiałoby być wyjście audio (OUT) a w kinie wejście (IN). Nawet jeśli w TV będzie wyjście audio nawet cyfrowe/optyczne to w kinie nie ma wejścia audio, żeby ten dzwięk wprowadzić. Chyba, że te czerwone i białe czincze AUX 2 vcr to jest wejście wiec jeśli znalazłoby się w TV wyjście audio np optyczne to musiałbyś kupić konwerter digital analog

Ukryta Zawartość

ale z tego co wiem to gniazdo AUX to zawsze było wejscie więc kwestia tylko wyjścia dzwięku z TV i kupno tego konwerterka z linka. Nie wiem czy trzeba coś przestawiać w ustawieniach w TV, zeby puścić z niego dzwięk na kino.

A programy oglądasz z TV czy jakiegoś dekodera podłaczonego do TV.

Dekodera nie mam. Telewizor jest powieszony na ścianie, myślę że pod nim są jakieś wejścia. A co jakbym kupił przejściówke scart-chinch (link poniżej) i do tego kabel mini jack chinch 2x RCA (link poniżej), przejściówke włożył bym do kina podłączył te 2 rca a jacka do TV w wejście słuchawkowe. Czy to w ogóle coś da?

Jeżeli nie to inne pytanie. Czy jest jakiś kabel aby z telefonu leciała muzyka z głośników kina? Chociaż chciałbym żebym mógł sobie muzyke z telefonu puszczać.

Scart-chinch:

Ukryta Zawartość

Jack 2xRCA chinch:

Ukryta Zawartość

Czekam na odpowiedź.

Zdjęcie z internetu ale mam zdjęcie więcej wejść z mojego TV:

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przejściówka euro cinch przełączona na OUT, plus dwa kable na AUX i już

- z regulacją głośności kinem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Krystian zajrzyj jakie masz złącza na tylnej ściance tv , lub do instrukcji - to wiele wyjaśni, bo z tego zdjęcia wynika, że tylko gniazdko słuchawkowe możesz wykorzystać ( prawdopodobnie głośniki tv zostaną odłączone) i podłączyć je przejściówkami do scart lub aux kd.

p.s. jakiś kabel scart widać na zdjęciu. Jeśli tv ma takie gniazdo, połącz tym kablem tv z kd i już ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Tak jak "mówi" Kolega audioburak, dlatego chciałem więcej fotek ze złączami , przejściówka scart(euro)-czincz taka jak z pierwszego Twojego linku i ustawione na OUT i to będzie lepsze rozwiązanie niż jack i czincze natomiast ten jack i czincze możesz zastosowac do połączenia telefonu z kinem, jack do wejścia słuchawkowego w telefonie a czincze do AUX (to wejście trzeba ustawić na kinie) w kinie, ja w taki sposób słucham muzy w kuchni na starej wieży Panasa.

Wiesz co to jest OUT, hm, wyjście więc jeśli włożysz tą przejściówkę do kina i ustawisz na OUT to jak "wejdzie" sygnał z TV na kino skoro to nie będzie IN (wejscie), pomyśl, skoro chcesz żeby dzwięk z TV "szedł" na kino to chyba logicznym by było zeby tą przejściówkę wsadzić do TV , ustawić na OUT, żeby sygnał wychodził z TV , wpiąć w nią czincze stereo (biały i czerwony) a drugi ich koniec czyli czerwony i bialy (stereo) wsadzić w wejście AUX w kinie, zeby sygnał mógł wejsć na kino. Acha i nie kupuj tych kabelków i tej przejściówki za 3 zł bo są naprawdę marnej jakości, lepiej wydać ze 3-4 dychy a wykonanie będzie zdecydowanie lepsze(mowa o kablach chinch)

Możesz od razu kupić coś lepszego i np coś takiego

Ukryta Zawartość

lub osobno euro i kable czincz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciut dłuższe bo 1,8 m są tylko o 4 zł droższe,

jak kupować na jakiś czas to lepiej dołozyc i kupić coś lepszego bo te po 3 zł są naprawdę kiepskiej jakości i bedą często ulegały uszkodzeniu więc od razu kupuj lepsze i jeśli wydasz na to wszystko z 50 zł to chyba nic wielkiego co a przełozy się na dłuższe bezproblemowe uzywanie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.