Skocz do zawartości
IGNORED

uwierzyłem w te cholerne monitory

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Bez przesady, facet ma nowy wzmacniacz, dlaczego ma zaczynac od wymiany go na cos innego. Wzmacniacz jest bardzo dobry, sam go raz omal nie kupilem (ale nie mialem wtedy tyle kasy w koncu), i dobranie do niego kolumn nie stanowi zadania nie do przejscia. Po pierwsze, jest juz jeden pewny typ - Haydny. Moze je po prostu kupic, albo idac tym tropem, kombinowac dalej. Podobny charakter moga miec Qba Sobieski. Ech, gdziez ta stara seria z debowych klepek, swoja droga... Sadze tez, ze Dynaudio moga byc bardzo a propos. Starsze AE rowniez moglyby byc ciekawe. Byle od razu nia poczatku nie stawiac sobie niewykonalnych zadan. Wymiana wzmacniacza z jednoczesnym dobieraniem kolumn to juz dwie niewiadome - zbyt wysoka arytmetyka.

Gość Sid (wege.aid@wp.pl )

(Konto usunięte)

Jest takie porownanie. Z otwartego kranu leje sie woda i zalewa mieszkanie. Wszyscy rzucają sie do zbierania tej wody i pozbywania sie jej na zewnatrz. Nikt nie pomyśli żeby po prostu zamknąć kurek, więc woda nadal cieknie i ciagle trzeba ją zbierac.

Jesli tomecz nie lubi ostrych natarczywych wysokich tonów, a wie że jest to wynik zbyt rozjaśnionej góry CSA-8, w zwiazku z czym nie może kupić sobie naprawde dobrych, naturalnie i przejrzyscie grających kolumn, tylko musi dobierac teraz takie ktore wprowadzą określony charakter, to moim zdaniem rozwiazanie to jest jednym z najmniej sensownych.

Po pierwsze, pozbawia sie dobrej jakości wysokich, wiec za być może niedługi czas zapragnie to zmienic, a wtedy czeka go wymiana nie tylko wzmaka ale i tych kolumn.

Ja wolałbym kupic dobre przejrzyste kolumny teraz, wiedząc ze za jakis czas osiagne swoj cel wymieniajac wzmaka, niż budować system, który potem trzeba bedzie w całości wymieniac ..., to tak jakby ciagle stać w miejscu. Ale to oczywiscie moje zdanie :)

jak juz pisalem wzmaka wymienial nie bede. Tak, natarczywa gora to wada tego wzmaka, jednak ma on dla mnie wiele zalet, o ktorych nie bede teraz wspominal. Zresztą wzmaki z przedziału ok 3-5 tys to nadal sprawa kompromisów. Jeden ma to, drugi to, a csa akurat to. Ten argument wystarcza mi by sie go nie pozbywac na inny o podobnej cenie. Do tego dochodziłaby kwestia sprzedazy 8ki kupna innego z drugiej reki. Wcale nie ma duzo ofert na wtórnym rynku, jak są - jakies pomorze, lubuskie i te sprawy (pozdrawiam tamtejszych mieszkancow).

Jak dobrze pójdzie juz w najbliższą sobote Haydyny będą staly u mnie w pokoju przez tydzien (kaucja). Tyle mi starczy by podjąc odpowiednią decyzje. Oczywiscie zrobie jeszcze jeden odsłuch - obok Proac T i DA52.

Zamelduje co sie zadziało w tej materii

Ja to wiem ze to debilnie zabrzmi ale kiedys małem okazje porównac CSA8 z Denonem PMA1550R i nie wiem ale własnie w tym Coplandzie cos do Du... było z tymi wysokimi tonami Słuchalismy to na kolumnach ESa Continuum i po jakims czasie przeskoczylismy na Denona 1550R pamietam jak dzis ze dzwiek był typowo denonowy tzn twardy ale kremowy Bass(oj kuxwa ten bass był zajebxty!!) troche inna srednica ale w dłuzszym czasie w porównaniu do CSa8 ten japonczyk nie meczył w efekcie mój kolega kupił te kolumny Coontinuum akurat wtedy w "salonie audio" takie klocki mieli i bylismy skazani na odsłuchy z takimi wzmakami..lepszy był denon a ten Copland to troche nam tam szalał kable do kolumn były VDHCs122 a interkonekt był OED cośtamz cyfrą 4...My nie tylko mielismy wrazenie ze góra jest ostra ale ze wzmak coplanda jest poprostu niestabilny ....skąd te dobre recenzje w pismach audiofilskich????

• Redaktorzy

Coz moze bede odosobniony, ale odsluchiwalem pare lat temu CSA8 razem z MF A220 i Sphinx 3, i Copland byl najlepszy. Kolumny Vienna podlogowe, nie pamietam modelu.

moze im sie wszystkim spodobał?

tzn jak piotrku. kolega kupil kolumny continuum, ale pojechaliscie odsluchac je na dwóch roznych wzmakach i to tych ktore akurat mieli w sklepie, a nie na tym na ktorym kolega odsluchuje u siebie w domu? Same continuum charakteryzują sie rozjaśnionym pasmem, wiec w połączeniu z jasnym coplandem.... sam rozumiesz

Tzn lepiej juz mi nie odpowiadaj na moje pytanie. Słuchałem dali 505 na róznych wzmacniaczach i mogec Ci je polecic, tez mają "zajebisty bas". Za niedługo sie bede ich pozbywal, wiec jak by co daj znac. Generalnie polecam je Twojej uwadze.

Jak czytam takie posty to sie zastanawiam po co w ogóle dziele sie z Wami swoimi spostrzezeniami....

Gość piotrek608>tomecz

(Konto usunięte)

NIe ii jest ok' kazdy post ma sens bo cos nowego wnosi.moj kolega w tej chwili docelowo słucha tych kolumn Continuum na Wzmaku marantza ..starym marantzie Pm80 tak jest wybór 80W w klasie AB lub chyba 30 W w klasie A ładnie słodko mu to gra jako cdeka uzywa Sony CDP-X555Es taki wypas z przed 10 lat 15 kilo wagi itd..kable wszystkie i intrekondy i głosnikowe VDhulle..głosnikowe to własnie te cs122..Nie jest to super dy=namiczny dziwek bo kolega jest zwolennikiem mla, mla i jak ja to mówie ciu,ciu słodko ładnie i bezbolesnie ..ale zaleta tego to możliwość długich odsłuchów...

• Pokaż nowe odpowiedzi