Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe. Jakie ?

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie interesuje Cię rozwinięcie tematu, a same KONKRETY, przewiń do końca :)

Cześć. poprzedni temat o jakże podobnej, a naraz nie podobnej treści, został zamknięty i nie ma sensu odgrzewać starego kotleta, przecież piszę właśnie nowy temat.

Podpiąłem w końcu laptopa przez HDMI do H/K AVR 255, wcześniej słuchałem przez jacka i dźwięk-cycuś glancuś. Audiofilem nie jestem, ale był dosyć fajny, a jak słucham muzyki teraz na Soniakach przez hdmi to w ogóle jest to takie dziwne. Muzyka- wiadomo gra w stereo przez hdmi ( możliwe że jest to też jakaś wada, ale o niej w innym temacie, który napiszę zaraz po tym) I Gra to hmm.. słabo, żeby nie powiedzieć jak gra naprawdę. Wcześniej bas był 5/10 i wystarczyło, był idealny. Teraz przez hdmi jest 10/10 a jest taki słabo słyszalny i bardzo twardy.

Tak więc szukam głośników. Brat i kolega mają altusy 140 i nie powiem że nie- mają pier***nięcie, :p przynajmniej jak dla mnie, ale mają też pokoje >20m2. Należy pamiętać jeszcze że jest to sprzęt estradowy. Nie kupiłbym sobie altusów z jednego względu- pokój mam 11m2. Tak więc szukam monitorków, które zaspokoją moje potrzeby basowe, ale też będą dosyć głębokie brzmienie i tony wysokie też nie ścięte. jestem w stanie dać do 800 zł, w planach jest jeszcze bas KODA SW-1000 oraz głośnik centralny, najlepiej do kompletu kolumn. I najlepiej też żeby nie był drrogi ( np. kef q15, które tak swoją drogą też wydają się być interesujące kosztują ok 500 peelenów, a centralny do zestawu widziałem za 150 zł ). Szukam czegoś z podobnym jak to wcześniej określiłem, pier***nięciem jak altusy 140, a nawet lepiej, o ile są monitorki, które brzmią chociaż podobnie jak 140 ( do 800 zł oczywiście). Wiele osób się wypowiada że te altusy są słabe, także myślę że istnieją takie jakby altusy 140, tlyko że podstawowe. I lubię też, jak nie jest głośno, a słychać bas ( najlepiej z kolumn, a nie z suba ) :d

A więc KONKRETY

-Pokój 11m2

-Ma się zgrywać z H/K AVR255

-50% muzyka, reszta gry i filmy ( ale na tyły pójdą soniaki ;) )

-Muzyki słucham każdej, poza takimi odłamkami udającymi muzykę ( trap, dubstep, discopolo, i agresywny metal, nie mylić z ciężkim rockiem )

-Brzmienie zbliżone do altusów 140, albo lepsze :D ( jak to jest możliwe )

-Mile widziany bass-reflex z przodu

-Wysokośc, to chyba nie więcej niż 30cm, ale tutaj już nie będę wybrzydzał :d

Brat powiedział bardzo mądre słowa, że to szukanie ch*ja w d*pie, no i zdaję sobie sprawę że tak jest :D z tym że jakbym miał duży pokój, to też bym bez zastanowienia kupił Altusy.

Myślałem też nad Mission M32i i jak są faktycznie takie dobre, to ten bass reflex z tyłu można odżałować, albo czymś zatkać.

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam ;*

https://www.audiostereo.pl/topic/130218-kolumny-podstawkowe-jakie/

Wiesz co, uśmiałem się, chcesz z podstawkowych uzyskać baz jak z Altusów. Pogięło Cię i to jeszcze w tej kwocie. Popatrz chociażby na wielkość głośnika basowego w Altusie a głosnika w monitorkach, gdzie największy może mieć ze 17 cm (jednak nie w kwocie jaką masz do wydania) i to jest głośnik do przetwarzania dwóch pasm- średniego i niskiego natomiast w Altusie basowy jest tylko do basu, średnim pasmem zajmuje się inny głośnik. A to bardzo duża różnica. O ile się nie mylę jeśli dobrze kojarze to podawałem Ci kilka propozycji monitorów w innym temacie i to były najtańsze na które warto było zwrócić uwagę w dodatku z przednim bass reflexem. Gdy zatkasz bass reflex nie będzie już takiego miękkiego basu więc jednak lepiej szukać kolumn z przednim br. Jeśli kupisz Altusy zrobisz błąd. To nie są kolumny na Twój metraż.

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem czy te Q15-tki będa dobrze grały w parze z HK255, mam obawy o to. Popatrz, w temacie z linka grają w parze ze wzmakami i to nie byle jakimi.

Ukryta Zawartość

Mission i tannoy podobny do altusow ? No panowie nie bardzo.

Z podstawowych w tej cenie nie znajdziesz nic z takim brzmieniem.

Poszukaj starszych klipsch seri reference największych monitorów. Albo wspomniane rx2.

Wiem że trochę mnie poniosło pisząc to, ale czytając kilka opinii na temat głośników nie wiele droższych ( patrzyłem wtedy chyba na jakieś jamo , które kosztują ok.1100 zł- właśnie tam kilka osób napisało że 140 nie ma do nich startu, i były to monitory) niestety nie pamiętam nazw, myślałem że jest to osiągalne.

Tak , Arek45, z tym że nadal one wkraczają poza mój budżet

Sorki, Adek45 *

BTW. chyba jednak nie do Avr 255. Jest to powiązane z moim drugim tematem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie wiem jeszcze dokładnie z jakim ampem będzie to grało, ale chyba jednak nie z obecnym H/K. Sorki za zamieszanie, które teraz się potęguje, ale jak przeczytałem wypowiedzi użytkowników pod drugim tematem, to stwierdziłem że nie ma sensu go trzymać...

Tak więc, namieszam znowu. Mała zmiana. Możecie podawać fajne propozycje, amplitunera ( kd ), z głośnikami stereo ( wymagania pozostają... poza tym porównaniem do altusów :D ) najlepiej do 2000... Mogę trochę dopłacić, ale nie dużo.

(myślałem żeby pozbierać na Monitor Audio Bronze 2, i na Denona AVR 3808, ale znacznie przekroczyłoby to mój budżet)

Ukryta Zawartość

Pisząc że od tych kolumn może zacząć przygodę z porządnym sprzętem, miałem na myśli że zacznie przygodę ze sprzętem , czyli dalej inny wzmak, cd czy tam dac etc etc...pozdrawiam

Poszukaj onkyo 608, denona 1910, no chyba że starszy dźwiękowo lepszy ale bez HDMI to faktycznie 3808 godny polecenia.

Albo lepiej poszukaj stereo.

Harman hk 680 + dac Cambridge dac 100 + tannoy m2, rx2, quantum 673.

Pozdrawiam

Tylko trzeba pamiętać, że dobry brzmieniowo ampli w stereo kosztuje , starsze modele amplitunerow które dobrze grają były tu polecane w innym wątku ale sa ograniczone pod kątem funkcjonalności. Wzmacniacz stereo to jednak wzmacnicz stereo. Można jeszcze dać ampli z pre out i do tego wzmacniacz na fronty , ale znów kasa wieksza.

a ja sie podlacze pod temat ktore podstawki w kwocie do 2500 3000 podpiete pod wzmak zagraja najbardziej efektownie, czyli niski gleboki bas (jesli da sie w ogole taki osiagnac w tej kwocie) oraz dobra gora moze byc krzyliwa, czyli cos ala klipsch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.