Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Amplituner do 1500zł

woj_64798

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Planuję zakup amplitunera i postanowiłem poprosić was o rady ;)

Postaram się poniżej napisać jak najwięcej informacji o tym czego oczekuję.

Na początek cena: Nie chciałbym przekraczać 1500-1700zł

Amplituner będzie w salonie z aneksem kuchennym około 20 metrów , mam już 2 głośniki , których nie chcę na razie wymieniać ,przy poprzednim zestawie (denon avr-1612) byłem zadowolony.

Są 2 rzeczy , które chciałbym aby amplituner posiadał:

- Gwarancja (tzn aby był nowy ;)

- Bluetooth lub spotify connect

Do czego używam amplitunera:

- Codziennie rano słucham radia lub muzyki ze spotify , używam amplitunera jako kino domowe tzn wyjście dźwiękowe do filmów i seriali oraz ps4.

To w sumie wszystko czego oczekuję , nie jestem jakimś ogromnym audiofilem i też nie spodziewam się audiofilskich doznań przy sprzęcie za 1500 zł , chciałbym coś godnego uwagi gdzie stosunek cena jakość będzie wysoki ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130364-jaki-amplituner-do-1500z%C5%82/

Dzięki za odpowiedź !

Czy mógłbyś mi powiedzieć co to znaczy 'ciepłe kluchy' ?

I jaka jest różnica między onkyo 646 a yamaha 481 ? Widzę , że różnica to około 300zł , czy coś oprócz tego ?

Różnica jest znaczna 481 to w zasadzie podstawowy model kinowy a 646 to model który łączy w sobie przyzwoite stereo.

Biorąc pod uwagę cenę zapraszam po nowego 656.

Jako forumowicze dostaniesz upust.

Pozdrawiam

Ciepłe kluchy to właśnie spowolniony dźwięk, robiący nawet z heavy metalu chillout. Onkyo będzie dużo bardziej angażujące, choć też nieco spowalnia, natomiast Yamaha da najbardziej angażujące oraz rzeczywiste brzmienie (dużo zależy od kolumn!) czyli chill w muzyce chill a energia w szybkiej muzyce. Ale niektórzy lubią każdą muzykę zniekształcać zmiękczeniami (rzeczonymi ciepłymi kluchami), kwestia więc preferencji.

Planujesz dokupienie pozostałych głośników do kina domowego? (Jeśli nie, to może amplituner stereo?)

Jakie masz obecnie kolumny?

Filmy odtwarzasz z płyt z dźwiękiem wielokanałowym, czy z różnych źródeł 2.0?

Napisałem, iż dużo zależy od kolumn i zapytałem o kolumny. Moje Yamaha potrafi całkiem ładnie napędzić i dźwięk jest czystszy niż z droższego Onkyo. Onkyo będzie bardziej uniwersalne przy podpinaniu różnych kolumn, ale to rzadko ma znaczenie, bo kompletujemy sprzęt pod nasz system - i jeśli będzie dobrze dobrany, to też dobrze zagra.

Tak czy inaczej wstrzymałbym się od dalszych porad bez odpowiedzi autora tematu na wcześniejsze pytania - przede wszystkim czy planuje rozbudowę kina domowego o kolejne kolumny (w tym o subwoofer). Bo wyłącznie do 2.0 to amplituner wielokanałowy nawet za wiele tys zł nie będzie miał uzasadnienia, gdy istnieją wzmacniacze i amplitunery stereo. ;)

Różnica jest znaczna 481 to w zasadzie podstawowy model kinowy a 646 to model który łączy w sobie przyzwoite stereo.

Biorąc pod uwagę cenę zapraszam po nowego 656.

Jako forumowicze dostaniesz upust.

Pozdrawiam

Nowy 656 w cenie do 1500 ? Poważnie masz taka oferte?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.