Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Onkyo 8150

11radekw

Rekomendowane odpowiedzi

Te cykniecie jest jakiś czas po włączeniu słychać jakby jeszcze raz sie uruchomił...

Dokładnie tak jak piszesz.Dzisiaj natomiast słuchałem pół dnia i cyknięcia nie słyszałem.

hieroglify z ciapatalka

Jakiś czas raz po załączeniu amplitunera.Coś ze środka cyknie.Napewno nie obudowa.

hieroglify z ciapatalka

Dokładnie tak jak piszesz.Dzisiaj natomiast słuchałem pół dnia i cyknięcia nie słyszałem.

hieroglify z ciapatalka

Dzis usłyszałem ze z mojego onkyo tx8150 dochodzi dziwne buczenie. Pewnie to transformator ale czy to normalne, ze tak głośno "buczy"? Sprzet mam ok 2 miesięcy i wcześniej o ile było te buczenie ale nie w takim stopniu. Czy u Ciebie tez słychać te buczenie ?

Nie znam tych kabli.

Tak jest możliwe delikatne buczenie transformatora. Z jakiej odległości go słyszysz? Z metra nie powinno to być słyszalne. Możliwe jest że zasilacz się poluzowal i stąd głośniej.

• 6 miesięcy później...

Witam. Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji nt doboru kolumn do onkyo 8150. Cóż, osobiście ppsiadam Paradigmy monitor 7v5, które pochodzą jeszcze z dawnej konfiguracji (harman hk 3480). I tak się właśnie zastanawiam czy nie pomyśleć również o wymianie kolumn. Nie mówię, że obecnie gra to źle. Po prostu inaczej. Ba pewno bardziej analitycznie i precyzyjnie. Niemniej jednak odnoszę wrażenie, że w onkyo jest odrobinę mniej dolnych pasm, właśnie kosztem bardzo szczegółowej góry. Stereofonia i przestrzeń są niesamowite. Nie ukrywam, że bardzo zaintrygowaly mnie, tak przez wielu cenione, melodiki bl40. Z tego, co większość ludzi pisze, do rocka, jazzu, metalu są dobrą propozycją. Dodam, że mój pokój ma ok 35m2.

Mam takie zestawienie o jakim piszesz i myślę,że bl40 to dobry wybór do tego amplitunera.Ale myślę,że lepiej mk1 jak mk2.Dlatego gdyż moim zdaniem Melodika mk2 gra bardziej środkiem,natomiast Onkyo jest równe w całym paśmie i ta wyższa średnica potrafi zakłóć w uszy przy głośniejszym słuchaniu.Mk1 to raczej V-ki przez co chyba lepiej mi się tego słuchało na wyższych głośnościach metalu czy mocniejszego roka.Ale za to wokal,stereofonia w mk2 jest super.A może akustyka u mnie daje w pióra i dlatego taki efekt?

Myślę że ten środek pasma który czasem robi się krzykliwy to wina Onkyo.A jeśli z Yamahą czy CA będzie podobnie to i kolumny wymienię.Najpierw na odsłuchy do Was później sprzedaż sprzętu i testy u siebie.Będziemy w kontakcie

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• 4 miesiące później...

Czesc,

Chcialbym podpytac uzytkownikow, ktorzy wspomnieli o jednorazowym "cyknieciu" po pewnym czasie pracy (20-30 minut), nastepne slyszalne buczenie z głośników, które nie jest zależne od poziomu głośniości. Czy ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie tego? Na chwile obecną obstawiam niskie napięcie w sieci (205V). Jakies inne pomysły lub komentarze czy niskie napięcie może to powodować?

Dzieki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.