Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo [~600zł]

Skierak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zmontowania jakiegoś taniego zestawu stereo, który mógłbym podpiąć pod komputer i zastąpić plastikowe głośniczki czymś lepszym. Na wzmacniacz i kolumny chce przeznaczyć ~600 zł. Wiem, że jest to śmiesznie niska kwota, ale na razie musi wystarczyć.

Pomieszczenie w którym sprzęt będzie grał jest strasznie małe, jest to pokój 10m2, na poddaszu ze skosem z jednej strony, który wyłożony jest panelami. Obawiam się, że będą duże problemy z akustyką w tym pokoju, ponieważ jest aż nadto wygłuszony. Dużo mebli, brak wolnej przestrzeni, przeciwna ściana do której ustawione będą głośniki jest pod skosem, pod panelami znajduje się wełna, na środku pokoju dywan. Kiedyś z ciekawości przyniosłem z innego pokoju mini wieże i bas po prostu wyparował. Podobnie było jak składałem subwoofer do samochodu i z ciekawości przetestowałem w pokoju jak gra, było go słychać w całym domu, tylko nie w tym pokoju co trzeba, najlepiej jednak w pomieszczeniu obok. Niedługo będę robił przemeblowanie także będę mógł pokombinować z ustawieniem głośników bez przeszkód. Mam przeczucie, że lepiej by było ustawić głośniki pod skosem, a nie na przeciwko, ale to już zostawiam na później.

Muzyka jakiej będę słuchał to w 80% rap, także chciałbym, żeby kolumny grały miękkim przyjemnym basem.

Z początku napaliłem się na eltaxy millenium 500 i do tego wzmacniacz yamaha A-520. Całość wyniosłaby mnie jakieś 550 zł, ale opamiętałem się i poszedłem po rozum do głowy, przecież tak duże kolumny nie mogłyby zagrać dobrze w tak małym pomieszczeniu. Głośniki udusiłby się w takim metrażu. Ciężko było mi przełamać barierę psychiczną i dojść do wniosku, że małe głośniczki potrafią zagrać zadowalająco, ale dałem radę, pomogły mi w tym monitory KRK RP6, które miałem przyjemność posłuchać u kolegi. Zacząłem szperać, w kwocie ~300 zł znalazłem trzy zestawy:

-Eltax liberty 5+

-Mission 751

-Eltax Silverstone 160

Najbardziej skłaniam się ku zestawowi nr.2, w dodatku są najbliżej.

Jak oceniacie mój wybór? Co byście polecili w takich pieniążkach do sensownego grania? Bardzo proszę o pomoc w wyborze mojego pierwszego zestawu stereo i nakierowaniu mnie na właściwe tory.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130611-pierwszy-zestaw-stereo-~600z%C5%82/

Mialem kiedys Yamahe i Mission (ax396+702) i do hiphop brzmial ciekawie. Na pewno odpusc Eltax Liberty 5+. A z 10m2 bas zawsze wyjdzie do pomieszczenia obok.

Ps. Wykombinuj tak, zeby kolumny posluchac przed zakupem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Czego szukać do napędzenia tych missionów?

Niedaleko miejsca gdzie jadę posłuchać mission 751 znalazłem dwa wzmacniacze Yamaha A500 i Denon PMA 250 oba w takiej samej cenie, 200zł. Zagra to przyzwoicie z wyżej wymienionymi kolumnami? Czy szukać czegoś innego?

Poniewarz najwiekszy wplyw na brzmienie maja kolumny to zrob tak:

1). Poczytaj o tych Mission i pomysl,czy beda Ci odpowiadac.

2). Jedz do typa, posluchaj, skonfrontuj to co przeczytales z rzeczywistoscia. Jak bedzie Ci odpowiadac to bierz.

3). Poczytaj o wzmacniaczach i pomysl, ktory lepiej bedzie Ci odpowiadac.

4). Jedz do typa ZE SWOIMI KOLUMMAMI, posluchaj wzmacniacza ZE SWOIMI KOLUMMAMI, skonfrontuj to co przeczytales z rzeczywistoscia. Jak bedzie Ci odpowiadac to bierz.

Za te kase szalu raczej nie bedzie (wiem bo mam sprzet za podobna kase), ale w ten sposob unikniesz przykrej niespodzianki. Nie ograniczaj wyboru do opinii z netu, bo kazdy lubi co innego i pomimo szczerych checi moze w Twoje gusta nie trafic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i za zaangażowanie Szymon. Szczerze mówiąc to niczego odkrywczego się nie dowiedziałem, myślałem, że na takim forum uzyskam więcej porad i fachowej wiedzy dotyczących zestawów audio. No ale cóż, będę musiał kupić coś intuicyjnie, bo jeżdżenie po całej Polsce i odsłuchiwanie głośników za 300 zł raczej odpada i mija się z celem, a gdzie jeszcze wzmacniacz...

Pozdrawiam

Nikt poza Tobą nie jest w stanie podać 100 % wyboru; to nierealne.

Kup te Mission, a do nich lepiej tego Denona, jakiś kable po złotówce za metr,

posłuchaj i po pewnym czasie będziesz wiedział, czy to jest to.

Znając niedomagania, łatwiej będzie komuś podać jakieś rady;

inaczej możesz wylądować w krzakach z takim brzmieniem,

które Ci w ogóle nie pasuje, a do tej muzyki, to już w ogóle kicha.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Nie podjąłem jeszcze decyzji, do kupienia mam Wharfedale Diamond 7.3 i te Mission 751.

Które zagrają lepiej?

Możecie polecić jakieś wzmacniacze do 300 zł za którymi mogę rozglądać się na allegro?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.