Skocz do zawartości
IGNORED

JVC JA-S22 Buczenie z głośników, a wymiana kondensatorów

norghe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałbym poradzić się specjalistów w poniższej sytuacji.

Posiadam wzmacniacz JVC JA-S22. Wszystko w nim działa jak należy oprócz jednej rzeczy. Mianowicie od dłuższego już czasu z głośników wydobywa się delikatne buczenie (pomruk). Czasem jak wypiąłem wszystko, oprócz głośników, to po załączeniu zasilania w głośnikach była kompletna cisza. Jednak po podłączeniu zewnętrznego urządzenia (cd, gramofon) i odebraniu sygnału zaczynał buczeć tak jakby jakiś układ we wzmacniaczu został wzbudzony. Wtedy nawet po zmianie kanału wejściowego audio na taki gdzie nic nie było podłączone dalej buczał jak i również po odpięciu wszystkich urządzeń. Nie jest to jednak reguła bo bywa i tak że nic nie zostało podpięte i również buczy.

Dzieje się to na różnych głośnikach bo sprawdzałem już na różnych.

Z tego co wyczytałem to najczęściej sugerowaną przyczyną jest częstotliwość napięcia zasilającego i tak musi już być.

Jednak nie wydaje mi się żeby w każdym sprzęcie tak się działo. Dotarłem również do sugestii żeby wymienić kondensatory filtrujące w układzie zasilania tj dwa największe 8700uF/50V które z racji wieku mogły już wyschnąć i nie spełniać należycie swojej funkcji.

Zanim wezmę się za wymianę chciałbym się dowiedzieć jeszcze tutaj czy to coś w ogóle da i jaka może być przyczyna. Buczenie nie jest głośne ale chciałbym mieć ciszę w głośnikach.

Proszę o poradę w tej sprawie.

Witam.

Kondensator jeżeli już wyschnie to daje objawy cały czas. Ty piszesz ze objawy czasami ustępują więc sądzę że problem leży gdzie indziej. Na przykład w mikro pęknięciach druku, zimnych lutach lub skorodowanych przełącznikach.

A możesz mieć jeszcze jakąś pętle masy z którymś urządzeniem. Zaczęło się od jakiegoś czasu, czy dopiero kupiłeś z dobrodziejstwem inwentarza? Jeśli jest kabel iec, spróbuj odciąć od uziemienia w ścianie. Ostatnio z subem tak walczyłem z powodzeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.