Skocz do zawartości
IGNORED

dopasowanie głośnika centralnego i subwoofera

mic_65023

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Zbliża się gwiazdka i chciałbym sprawić sobie prezent w postaci głośnika centralnego i subwoofera które by nie "gryzły" się z kolumnami które posiadam.

Amplituner to Onkyo tx-sr444.

Głośnikami przednimi są głośniki Technics sb-s407

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-65031-0-29613200-1482019754_thumb.jpg

Na tyłach są Tonsil samba 250

Technicsy towarzyszą mi od wielu lat i nie chciałbym ich się pozbywać, lecz jedynym centralnym wartym (chyba) uwagi z tej samej linii jaki znalazłem jest TECHNICS SB-C500, który jest do kupienia za ok. 300zl, ale wolałbym jednak cos nowego.

Nie mam zbyt wygórowanych wymagań, sprzętu używam do oglądania filmów i grania w playstation 4.

Będę wdzięczny za sugestie, gdyż czasu zostało mi coraz mniej.

Budżet jaki chciałbym przeznaczyc to ok.400zl na każdy z elementów.

Subwoofer mogę dokupić za jakieś 0,5roku,priorytetem byłby centralny.

Dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Centralny dopasowuje się do kolumn frontowych . Znaczna część sceny w KD jest z przodu . najlepiej żeby centralny był tej samej marki , był z tej samej serii co fronty i miał takie same przetworniki ( przetworniki to są głośniki ) . Chodzi tu o zachowanie równowagi tonalnej między centralnym , a frontami .

Sub może być dowolny , jak najlepszy .

Centralny dopasowuje się do kolumn frontowych . Znaczna część sceny w KD jest z przodu . najlepiej żeby centralny był tej samej marki

Wiem o tym,lecz jedynym centralnym technicsa jaki znalazłem jest TECHNICS SB-C500 i są raptem na sprzedaż 2 sztuki w całej Polsce na olx.Taki wybór,to żaden wybór.

Żeby głośniki się zgrywały muszą mieć tyle samo przetworników to podstawa do poprawnego zgrywania. Przy poszukiwaniu pamiętaj o tym . Nie musi być tej samej firmy.Central jest najważniejszy w KD.Dawno temu był poradnik jak IDG wydawało Kino Domowe to właśnie to podkreślali w doborze głośników.

Pamiętam z innego forum jak ludzie składali całe zestawy 5.1 z głośników centralnych i takie połączenie chwalili osobiście nie słuchałem takiego zestawu pamiętam z czarnego forum

Żeby głośniki się zgrywały muszą mieć tyle samo przetworników to podstawa do poprawnego zgrywania

Głupio spytać,ale o jakich przetwornikach mowa i skąd mam wiedzieć które kolumny ile ich mają?

Faktycznie glupio bo juz jeden Kolega (czester15.30) wczesniej wyjasnil wpisem w nawiasie co to sa przetworniki.

Albo nie czytasz uwaznie albo czytasz wybiurczo posty.

Chodzi o to, żeby głośnik centralny miał dobry głośnik wysokich tonów.

Jest to zwykle kopułka jedwabna lub metalowa o średnicy 15 - 30 mm.

Jest to najmniejszy z głośników kolumny.

Twoje Technics'y mają zwykły głośnik na górze, więc każdy, który ma

wspomnianą wyżej kopułkę będzie wystarczający, bo powinien być lepszy.

Ten sbc 500 jest absolutnie wystarczający i chyba niezbyt drogi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Faktycznie glupio bo juz jeden Kolega (czester15.30) wczesniej wyjasnil wpisem w nawiasie co to sa przetworniki.

Albo nie czytasz uwaznie albo czytasz wybiurczo posty.

Przepraszam,nie wiem czemu tego nie widziałem.Dziękuje Wam za pomoc.

Kupie TECHNICS SB-C500,bo jak widać alternatywy brak.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.