Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić Grundiga FineArts A-9000 ?

countryfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

W moim FineArts'ie A-9000 padł jeden kanał - i z rozmów wstępnych naprawa może nie być opłacalna (być może wymiana kondensatorów i/lub hybrydy STK- czekam potwierdzenie serwisu) no i teraz pytanie do Was drodzy forumowicze - jeżeli będzie potrzeba to jakim (używanym) wzmacniaczem powinienem się Waszym zdaniem zainteresować?

Muzyka to głownie blues i jazz, trochę współczesnego country. Monitory Usher V-601. Jakie mam wymagania? Ma mieć...pilot, co do brzmienia to takie brzmienie jak tego Grundiga mi się podoba, ciepłe, trochę analogowe, jedynie chciałbym wyraźniejszego kopa w zakresie niskich częstotliwości - ten FineArts z Usherami jest rozlazły w dolnych zakresach co czasem przy nastrojowym bluesowym graniu nie dodaje uroku. Jaki budżet ? Wolałbym nie przekraczać 2 maksymalnie 3kzł.

Z góry dzięki za podpowiedzi,

Piotr

Możesz nie przekroczyć 1 kzł np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ew. jakieś ONKYO, ale tych, co są nie słyszałem

albo na granicy budżetu:

Ukryta Zawartość

za to z DAC'em na pokładzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możesz nie przekroczyć 1 kzł np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ew. jakieś ONKYO, ale tych, co są nie słyszałem

albo na granicy budżetu:

Ukryta Zawartość

za to z DAC'em na pokładzie.

Myślałem o Sony ale czymś z serii ES szczególnie, że mam tuner ST-S590ES i jestem z niego bardzo zadowolony.

Ten Hegel ...zbyt modernistyczny - wolę stylistykę sprzętu audio lat 90-tych jednak.

EDIT: Właśnie sobie uzmysłowiłem, że w temacie nie napisałem nic o źródłach, a są to CD Yamaha CDX-1060RS i rzeczony Sony ST-S590ES, czasem oglądam też coś z bluray'a Panasonica i komputera przez kartę dźwiękową ale ich nie traktuję jako wskazania dla doboru z uwagi na źródła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do ES, to trzeba się dobrze orientować w technice; czytam czasem na forum

o modelach godnych polecenia i takich, które zupełnie nie odstają od serii np. QS.

Co do tunera, to i tak słuchając jedynie II PR masz jakąś tam dobrą jakość.

Resztę pomijam milczeniem; decyduje to, co nadają, a nie graty, niestety.

Możesz mieć Halcro czy Wilsony, ale polegną przy MP3 czy 2 ze słabym bitrate...

DAB też jest teoretycznie dobry, dopóki nie ma 30 stacji zamiast np. 12.

Ja mam 600r i to jest dobra dynamika już przy cichym słuchaniu plus łagodny charakter.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem swego czasu amplituner Sony ES (stereo), jednocześnie parę wzmacniaczy Sony ES z serii 5xx (taki ES-owy okres w życiu ;P )

Amplituner je zdeklasował....

Poleciłem go na tym forum paru osobom, kupiły...

Bomb-onierki zegarowej nie dostałem, a podziękowania. Także nie tylko mnie się spodobał bardziej niż wzmacniacze...

QS są ok tylko ten sprzedawca z linków dolicza do ceny datę urodzin...

Wzmacniacz QS najwyższy model jest wart max 500 zł.

P.S. Za 2k można się pokusić o 770 ES - mam jako drugi wzmacniacz. Jest wart tej kwoty.

Tylko jak przy starszym sprzęcie - cena jest drugorzędna, trzeba patrzeć od kogo i co się kupuje...

Miałem swego czasu amplituner Sony ES (stereo), jednocześnie parę wzmacniaczy Sony ES z serii 5xx (taki ES-owy okres w życiu ;P )

Amplituner je zdeklasował....

Poleciłem go na tym forum paru osobom, kupiły...

Bomb-onierki zegarowej nie dostałem, a podziękowania. Także nie tylko mnie się spodobał bardziej niż wzmacniacze...

QS są ok tylko ten sprzedawca z linków dolicza do ceny datę urodzin...

Wzmacniacz QS najwyższy model jest wart max 500 zł.

P.S. Za 2k można się pokusić o 770 ES - mam jako drugi wzmacniacz. Jest wart tej kwoty.

Tylko jak przy starszym sprzęcie - cena jest drugorzędna, trzeba patrzeć od kogo i co się kupuje...

Zauważyłem, że kupić używany i zadbany sprzęt od prywatnej osoby jest ciężko...

Przyglądałem się 870ES ale są bodaj 2szt teraz na wiadomym portalu aukcyjnym, jedna wygląda jak wyciągnięta z niemieckiego śmietnika (i wystawiona za chorą cenę), a druga ładna jest wystawiona za coś ca. 3kzł... więc w moim odczuciu przeszacowana kwota.

Ciekawą alternatywą wydaje mi się Musical Fidelity A3 za ok 2kzł i ew. Rotel RA-1070 za podobne pieniądze.

Targuj się i za wszelką cenę staraj się odbierać osobiście...

Do tego uważna analiza konta na allegro (np.) komentarze jak długo gość je ma, itd....

Powiem tak, Europę zachodnią wyczyściliśmy (wschód) dokładnie parę lat temu.

Także raz nasi rodacy nie mają co przywozić, dwa jak się coś trafi to mogą zostać ukulturalnieni na amen....

I to powoduje chore ceny i niestety lepiej już było....

Targuj się i za wszelką cenę staraj się odbierać osobiście...

Do tego uważna analiza konta na allegro (np.) komentarze jak długo gość je ma, itd....

Powiem tak, Europę zachodnią wyczyściliśmy (wschód) dokładnie parę lat temu.

Także raz nasi rodacy nie mają co przywozić, dwa jak się coś trafi to mogą zostać ukulturalnieni na amen....

I to powoduje chore ceny i niestety lepiej już było....

Chociaż jak sobie przejrzałem wiadomy serwis to jest parę ciekawych wzmacniaczy w cenach do 3kzł. Jakiś Vincent, jakiś Copland... może się uda coś trafić ciekawego.

Korzystając z okazji Wesołych Świąt i pięknych doznać akustycznych Wszystkim życzę :)

Miałem tego Grundiga z tymi Usherami grało całkiem fajnie, tylko tak ja piszesz brakowało dynamiki i kopa w dolnych rejestrach, pamiętaj że V-601 mają zmiękczony dół więc z takim ciepłym A-9000 jest problem. Polecam do tych kolumn wzmacniacz Accuphase E-206 w każdym aspekcie na plus w stosunku do Fine_Artsa, myślę że za ok 2-2,5tyś do dostania.

Miałem tego Grundiga z tymi Usherami grało całkiem fajnie, tylko tak ja piszesz brakowało dynamiki i kopa w dolnych rejestrach, pamiętaj że V-601 mają zmiękczony dół więc z takim ciepłym A-9000 jest problem. Polecam do tych kolumn wzmacniacz Accuphase E-206 w każdym aspekcie na plus w stosunku do Fine_Artsa, myślę że za ok 2-2,5tyś do dostania.

Dzięki za typowanie, jednak obecnie widzę E-206tki w cenach 3,3-4kzł... a to już dla mnie przekracza budżet.

Myślę jeszcze nad Creek'iem 5350...

• 9 miesięcy później...

Bywam raz w roku, napiszę na luzie. a 870es korzystam od kwietnia, historia zdobycia też była ciekawa (jestem handlarzem). od kilku lat miałem skłonność do zestawów dzielonych yamahy. Kiedys trafił się hma-8500mk2, niestety uszkodzony, a koszt naprawy na oryginalnych tranach wyrównał cenę zakupu do wartości rynkowej (miał działać). Końcówa od razu wyparła m-60 w duecie z c-4, potem kupiłem rotela rtc-950. piękny szybki bas, fajne detale, z cantonami rcl trochę ostra góra. 870 to najlepsza integra jaką do tej pory złapałem, sprzedałem hitachi i pre rotela, bo integra sony o dziwo potrafi zejsc basem tak samo nisko jak dzielony zestaw z legendarną koncówką dual mono. nie ma takiej kontroli, bas sobie mruczy, ale nie ma to nic wspolnego znp tak lubianymi pioneerami dual mono, to nie ta liga. 870 bardzo ładnie buduje też plan wgłąb, nie tylko na twarz jak yamaha, czy wszerz jak np dobry, fajny i relatywnie tani hk680. Wg mnie wszystko jest kwestią konfiguracji, mi 870 się spodobał i dopóki nie trafię czegoś z innej ligi to u mnie zostanie. Będąc obiektywnym(?), nie miałem do czynienia z integrami accuphase czy współczesnymi wynalazkami. Kupiłem wersję europejską, przerobiłem na wersję USA (dwa rezystory). Zmiana kontrowersyjna, ale ostatecznie na plus. Canton ergo rcl to duze, potrzebujące prądu kolumny, a przy 870 pokazały do tej pory najlepiej, jak mogą zabrzmieć. Jesli wyrażam się nie na temat, prosze administrację o usunięcie komentu.

grundig 9000 to bliski krewny,,, pm64mk2? w tej kasie niewiem czy mozna lepiej, jeślisię lubi ciepły, mega przyjemny dźwięk. w tym budzecie to jedynie chyba hk680 moze DUZO zmienic,niekoniecznie wszystko naplus, no i jesli juz 680, to nalezy pytac o główne cztery kondy, bo ja do wszystkich które miałem, zamawiałem nowe panasoniki 10000/63. Elny któe w nich montowano nie wytrzymują "próby czasu". WTEDY tez te wzmaki grają bardzo fajnie, do 1000 ciężko o konkurencje. Moje ulubione integry z punktu widzenia handlarza który lubi pusłuchac, to poza opisaną 870, 570es (zaraz będzie lincz) ale naprawde jest tania i fajna, hk680, pm 64mk2, yamaha a-1000 ( po kapitalnym remoncie ). ZAWSZE liczy się KONFIGURACJA I PREFERENCJE !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.