Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego za około 2500zł

Szafrani

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu do salonu, w budżecie mam około 2500 zł. Czy Amplituner Denon AVR-X520BT i kolumny Joma s626 to optymalny zestaw za te pieniądze? zależy mi na tym żeby sprzęt był nowy, ale czekam na wszystkie wasze propozycje zestawów.

z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam Szafrani :D

Witaj,

To mocno średni zestaw.

Lepiej wyjdziesz idąc w kolumny quadral quintas 6500. Co do amplitunera to mało Denon x520 albo nie o doloz do Yamahy 481.

s4home.pl/produkt/yamaha-rx-v381-quadral-quintas-6500/

W razie pytań lub wycen zapraszam

Po pierwsze to napisz jak duży jest ten salon. A co do kolumn z basowcem z boku to podchodziłbym ostrożnie a jak już to parze nie z takim słabym amplitunerem. Będzie za słaby i głośnik basowy nie dostanie odpowiednio mocnego impulsu, zeby zagrać mocnym, spreżystym basem. Będzie zamułka.

A ja sugeruję, że ten amplituner nawet do tych Quadrali będzie za słaby bo po pierwsze impedancja ich jest za niska bo 4 ohmy nie obsługuje ten amplituner a dwa napędzic dwie 18-tki , hm. W sumie cztery. Ciężko będzie.

Ale on ma "5x130" i pobór 330W czyli parametry podobne do sugerowanej Yamahy 481 ;)

To bardzo przyzwoity amplituner budżetowy i się do takich prostych Quintasów nadaje.

W przyszłości gościu dokupi Suba ...

Większość ludzi w Polsce kupuje takie właśnie niedrogie zestawy do 2500-3000pln i są zadowoleni :)

Po drugie czy nawet trzecie do kina potrzebny subwofer nie wiem czy wiesz bo to fundament dzwięku szczególnie w kinie. Jakimś tanim klockiem nie osiągniesz oczekiwanego rezultatu jaki by nie był.

O ile kolumny czy amplituner możesz kupić budżetowy to subwofer musi już niestety kosztować, żeby było łoł inaczej będzie łeee .

Tak zadowoleni bo to zależy czego się oczekuje od k.d. Większości jak gra lepiej od tv to juz jest dobrze i takim to nawet soundbar za 800 zł by starczył. Ludzie się nie znają i myślą, że jak mają nawet te 4 tys wydać na kino to to musi dobrze grać. G ..o prawda.

Dobra, może ma jakąś tam moc ale impedancja go "zabije" :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ do tego jakiś zestaw kolumn ale tylko 8-śmio ohm-owych.

lub

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby się znali to by nie szukali porady : D

Wszędzie jest jasno napisane że te Quadrale są do wzmaków 4-8OHM, poza tym kalibracja nałoży limity...

Ale już widzę jakieś tu oznaki pogardy nawet... sam soundbarowców nie uważam za ludzi ale bez przesady że prosty zestaw z Quadralami to jakaś zbliżona sytuacja ;>

I tak ja wiem że lepiej kupić używki z lat około 2010... i też bym tak zrobił... ale dla laika to taka sytuacja jak zakup używanej pralki ;>

Witam :D

Kupiłem nowe Quadrale z nowym amplitunerem yamaha RX-V381 za 2250 zł :D Myślę że to dobrze wydane pieniądze ;p patrząc na ceny samego amplitunera i samych kolumn osobno :D za resztę kasy dokupię jakieś dobre kable do podłączenia kolumn i kabel optyczny do tv :D Dziękuje wszystkim za pomoc :D

Pozdrawiam Szafani :D

TV ma wejścia HDMI, to w jaki inny sposób podłączyć dźwięk z TV do Amplitunera ?(bez żadnych dekoderów tylko naziemna). Mój plan jest taki tv do amplitunera optycznym, a reszta urządzeń przez bluetooth i Wifi direct :D

Nie rozumiem takich ludzi jak Ty , po jakiego c..h.u.j..a kupować amplituner do kina skoro łączysz te urządzenia kablami sprzed wejścia na rynek złącz hdmi. Trzeba było kupić wzmacniacz i już.

Po to właśnie amplituner ma tych kilka wejsć hdmi, żeby do niego podłączyć wszystko co ma takie złącza ( i nie tylko takie) a jego samego jednym kablem hdmi z TV. Dodatkowo jeśli TV ma hdmi z ARC ( musisz popatrzec z tyłu TV ) to łączysz amplituner kablem hdmi z tym właśnie złączem w TV. Dzwiek z tv (naziemna , choć i naziemną można ściagać dekoderem hihi) leci tym jednym kablem hdmi na amplituner (ARC - Audio Return Chanel - kanał zwrotny audio). Przepraszam za "mojego" c.h.u.j..a bo TV może nie mieć ARC wtedy faktycznie dzwięk z niego musi być wprowadzony na ampla poprzez optyka (naziemna z TV).

W przypadku gdy TV nie ma ARC a programy mamy z tv naziemnej z dekodera wwbudowanego w TV musi być on połączony z amplitunerem dwoma kablami, optycznym, którym puszczasz dzwięk na ampla i drugim - hdmi, którym pusczasz obraz na TV ze zródeł podłaczonych do ampla.

Ja osobiście nie łączyłem dekodera CP z amplitunerem bo nie ma co tam oglądać w 5.1 a jak porównywałem jakość dźwięku i obrazu z kablówek to tam jeszcze gorzej jest(miałem multimedia i moja rodzina ma ich śmieszne małe dekodery). Nie wiem jak jest w tych darmowych naziemnych ale domniemam ze podobnie jak w kablówkach

Witam :D

Kupiłem nowe Quadrale z nowym amplitunerem yamaha RX-V381 za 2250 zł :D Myślę że to dobrze wydane pieniądze ;p patrząc na ceny samego amplitunera i samych kolumn osobno :D za resztę kasy dokupię jakieś dobre kable do podłączenia kolumn i kabel optyczny do tv :D Dziękuje wszystkim za pomoc :D

Pozdrawiam Szafani :D

To zrobiłeś super deala :)

Kable kup miedżiane 2x2,5 jakieś w hurtowni elektrycznej np. wystarczą ;)

I myśl koniecznie o subie teraz ;) Polecam też np. zakup Google Chromecast,a żeby dołożyć "Funkcje Internetowe"

najwygodniej jest wszystko wpiac do ampla po hdmi i gitara ale z doswiadczenia juz wiem ze tak nie jest a to dlatego ze po 1wsze cec nie zawsze dziala jak trzeba, mozna wylaczyc, ale czesto gesto jest wiecej zabawy z przelaczaniem dzwieku w tv czy w amplu a nizeli jak jest wlaczony, jak jest wlaczony to czesto jedno urzadzenie wzbudza sie i przelacza z automatu zrodlo w tv jak ogladamy na innym zrodle, a po 3cie jak potrzebujemy miec na jakims hdmi wlaczony hdr a tuner kablowki tego juz nie obsluzy i mamy konflikt, opowiedziane w skrocie ale uwierzcie na slowo ze jeszcze tych pare zlacz hdmi w tv sie przydaje :D

Aktualnie jest z tymi "sterowaniami" dużo lepiej, często wszystko działa jak należy, z nowymi TV Sony czy Samsunga działa ARC od kopa ;) Nie trzeba się nawet wysilać bo działa automatycznie wszystko...

Dekoder można podłączyć w trybie "Pass Thru" i działa przy wyłączonym ampie i włączonych głośnikach telewizora ;)

Aktualnie jest z tymi "sterowaniami" dużo lepiej, często wszystko działa jak należy, z nowymi TV Sony czy Samsunga działa ARC od kopa ;) Nie trzeba się nawet wysilać bo działa automatycznie wszystko...

Dekoder można podłączyć w trybie "Pass Thru" i działa przy wyłączonym ampie i włączonych głośnikach telewizora ;)

Możesz coś więcej powiedzieć jak to podłączyć [pass thru] ? Mam amplituner Marantz SR5010 i dekoder NC+

Pass thru trzeba włączyć w ustawieniach w amplitunerze a konkretnie w ustawieniach hdmi. U mnie (Yamaha 773) mogę mieć albo sterowanie po hdmi albo pass thru więc albo albo, jeśli włączysz sterowanie po hdmi to nie ma pass thru i na odwrót.

U Kolegi Szafrani , założyciela tematu dekoder jest wbudowany w TV ale gdy podłączy się resztę sprzętu do ampla i włączy pass thru bo nie zawsze potrzeba nam głosu z amplitunera i kolumn to będą działały te urządzenia bez ampla.

Mój plan jest taki tv do amplitunera optycznym, a reszta urządzeń przez bluetooth i Wifi direct :D

a co to są te reszta urządzeń.

ARC też trzeba włączyć w amplitunerze bo o ile sie nie mylę włączałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.