Skocz do zawartości
IGNORED

Matrix Mini-i Pro 2 - pierwsze recenzje. Słuchał ktoś?...

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Polak potrafi :) całkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ledwie wszedł na rynek, na świecie pisze się o nim jak dotąd b. mało, a u nas - już dwie recenzje! Obie ciekawe, choć trochę za dużo w nich zacięcia literackiego, a za mało konkretów. Ponadto są - jak to często bywa - w wielu punktach sprzeczne.

Recenzent Audiolifestyle pisze:

Charakter? Nie mogliśmy się pozbyć wrażenia, że należy on do starej szkoły Musical Fidelity, brytyjskiej marki, która zawsze przedkładała muzykalność nad krystaliczną przejrzystość i strukturalną detaliczność. To wspaniały sprzęt do słuchania, ale do wyczynowych analiz raczej się nie nadaje. Tworzy świetne panoramy, ale w zbliżeniach zacierają się szczegóły i kontury. Górne pasmo lekko rozmyte, wyraźnie pociągnięte szuwaksem, średnica wyraźnie wypchnięta, dół przypomina raczej skruszały beton niż pluton dźwigarów z ciężkiej stali napędza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z kolei w HD-Opinie czytamy:

W nowym wydaniu Mini-i znacznie lepiej definiuje dół pasma. Bas jest lepszy, bardziej zróżnicowany, bogatszy. To szczególnie zauważalne w odsłuchu słuchawkowym. Nadal mamy koherentne, dobrze zrównoważone granie, tu się nic nie zmieniło, jednak ten dół robi różnicę. Jest świetny. Słucha się tego z ogromną przyjemnością. [...]
Matriksa podpiąłem także za pomocą XLRów do naszych studyjnych monitorów i taki zestaw myślę że zupełnie swobodnie mógłby pojawiać się w studiu nagraniowym, z zastrzeżeniem, że Pro to oczywiście nie pro-tool do nagrywania. Do odsłuchu? Bardzo precyzyjne narzędzie, pozwalające na szczegółowy wgląd w nagranie. [...]
wysokiej próby brzmienie, świetny tym razem bas, naturalne, wciągające, angażujące.

Ukryta Zawartość

I komu tu wierzyć?... :) Znam chyba wszystkie Matrixy, lubię tę markę i jakoś trudno mi uwierzyć że "zacierają się szczegóły i kontury. Górne pasmo lekko rozmyte" - jeśli miałem zastrzeżenia do tych na Sabre, to raczej zgoła odwrotne, ale może to wynika ze sprzętu towarzyszącego? Kabli? Chętnie bym posłuchał, bo już Mini-i Pro v. 2015 był naprawdę dobry, ciekawe jak wypadłoby bezpośrednie porównanie - bo jednak zmienili w tej konstrukcji sporo.

Implementacja BT mniej mnie entuzjazmuje, wzmak słuchawkowy - też w sumie. Najbardziej mnie ciekawi podstawowa funkcjonalność DACa, zwłaszcza po XLRach.

Słuchał już ktoś?...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jest już Pro 2S na ess 9028 pro a myślałem nad zakupem na idiegogo tego Matrixa, teraz mam pro 2015, wcześniej pierwszego mini-i chyba 2013, generalnie nie wiem czy jest sens w moim przypadku zmieniać, bo wpierw trzeba by lepsze monitory albo wzmacniacz i kolumny. Chętnie bym posłuchał w każdym razie. Może coś na head fi jest?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

A jest już Pro 2S na ess 9028

Cena wyższa o 100$ choć sam układ kosztuje grosze i chyba jest bardzo podobny w aplikacji do 9016. Płaci się za nowość i marketing. :) ale i tak ciekawe, co się zmieni (i czy w ogóle) w brzmieniu

Koledzy z Audiolifestyle tak przyłożyli się do recenzji że aż im się chipy pomyliły w matrixie mini pro 2 jest sabre 9016s a nie droższy 9018s.

Jeśli to był nie zamierzony błąd to świadczy o ich rzetelności. Nawet nie biorę pod uwagę świadomego wprowadzania w błąd.

Znacznie ciekawiej zapowiada się X-Sabre Pro, w którym dodali funkcję PRE (poprzedni flagowy model takiej możliwości nie posiadał). Chyba tylko wymiana wersji 2015 na X-Sabre Pro miałaby sens, żeby odczuć różnicę (w portfelu na pewno ;-) ).

Z tego co wyczytałem w instrukcjach obsługi to wersja z 9018S (Mini-i Pro 2S) rożni się od 9016S tym, że posiada liczniejszy zestaw filtrów PCM: 7 vs 2 (slow i fast roll-off) w 9016S, ma opcję dodatkowego wzmocnienie na wyjściu +18 dB, ponadto można wyłączyć diodę LED świecącą w trybie czuwania i tyle ...

Swoją drogą, widzę, że całkowicie pozbyli się wyłącznika elektrycznego w nowych modelach.

• 2 tygodnie później...

Ciężko będzie mi się odnieść do innych dac-ów bo jedyny jaki posiadam to ten wbudowany w hegla h80. Dodatkowo zamówiłem srebrne xlr i srebrny USB u polskiego producenta. ale będzie grało...:-)

A ja zastanawiałem się czy nie zamienić końcówkę mocy + DAC na właśnie Hegla H80 żeby mieć dwa w jednym, a tutaj ludzie kupują dodatkowe klocki do niego ;-).

Mini-i Pro 2S można kupić w Polsce? Pytam bo widzę tylko dwójki bez "S".

A ja zastanawiałem się czy nie zamienić końcówkę mocy + DAC na właśnie Hegla H80 żeby mieć dwa w jednym, a tutaj ludzie kupują dodatkowe klocki do niego ;-).

Mini-i Pro 2S można kupić w Polsce? Pytam bo widzę tylko dwójki bez "S".

Może znajdziesz w piekle?

De gustibus non est disputandum

No właśnie dla mnie dac w Heglu to "to" było dla mnie coś za mało.

Tego matrix zamówiłem u dystrybutora. Dostałem nawet noworoczny rabat 100$ :-)

• 3 tygodnie później...

Tak ostatnio zastanawiałem zastanawiałem się nad zmianą obecnego daca na coś mniejszego gabarytowo i miałem pomysł by spróbować matrixa pro 2. Nawet znalazłem takiego na aledrogo od ręki. A tam gdzieś między wierszami "Sposób sprzedaży - urządzenie sprowadzane i produkowane indywidualnie, wyłącznie na zamówienie - nie podlega prawu zwrotu" dalej "sprzedaż na odległość tylko dla firm".

Sprytny sposób by obejść prawo zwrot od 14 dni?

Mi się odechciało zadawać tego pytania telefonicznie.

Taka Polityka sprzedaży tej firmy już od kilku lat . Kiedyś od nich kupiłem konwerter , oczywiście bez możliwości zwrotu .

Lepiej zamówić bezpośrednio od chińczyka - będzie taniej .

Taka Polityka sprzedaży tej firmy już od kilku lat . Kiedyś od nich kupiłem konwerter , oczywiście bez możliwości zwrotu .

Lepiej zamówić bezpośrednio od chińczyka - będzie taniej .

Trochę to wygląd to jakby się bali tego co sprzedają, robiąc przy tym trochę antyreklamę matrixa (przynajmniej ja to tak odbieram). Szczerzę to nie rozumiem takiej polityki.

Ja próbowałem im zwrócić sprzęt z prawa do 14 dniowego zwrotu (nie było tej adnotacji o wyłącznym zamówieniu jak teraz) to zbywali mnie jak tylko się dało, nie przyjmowali przesyłek, listów - odpuściłem sobie. Radzę dobrze się zastanowić przed zakupem u nich.

Dopiero teraz o tym piszecie? U mnie w domu już od tygodnia gra nowy matrix pro 2s. Jako, że jestem z Warszawy to dac-a odbierałem osobiście. Odniosłem wrażenie dobre jeśli chodzi o kontakt z obsługą firmy/dystrybutora.

Jak odbierałeś osobiście to i tak prawo zwrotu Ciebie nie dotyczy. Ja akurat dziś znalazłem matrixa na allegro z tym opisem, co skutecznie mnie zniechęciło do zakupu. Nie dlatego że chciałem sobie wypróbować i odesłać, ale dlatego że już raz się naciąłem na inną firmę, która prawo zwrotu towaru kupionego na odległość traktuje jako dosyć specyficznie.

Plus dla firmy od matrixa że przynajmniej między wierszami o tym wspomniała.

Ciekawi mnie jeszcze stanowisko Allegro do tego typu sprzedawców.

Uhhh...już czuję ciężar odpowiedzialności;-) Na razie nawet nie mam czasu i możliwości żeby sobie spokojnie usiąść i posłuchać, porównać. Jak znajdę wolny dzień to postaram się potestować DAC-a. Wiem, że ktoś jeszcze zamówił nowego Matrix-a. Może on coś wcześniej skrobnie?

• 5 miesięcy później...

Uhhh...już czuję ciężar odpowiedzialności;-)

Hej i jak wrażenia z odsłuchów , trochę czasu już minęło na oswojenie się ze sprzętem ?

Odkopuje temat bo aktualnie też szukam daca do h80 i jestem ciekawy Twojej oceny .

Pozdrawiam

Ten Dac zaskoczył mnie bardzo. Co prawda nie porównywałem go w domu z żadnym innym, jedynie z tym wbudowanym w H80, ew. tym z OPPO 103eu. Dodatkowo kupiłem sobie XLR i USB ze srebra. Uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Mój Hegel potrzebował tego:-) W niedalekiej przyszłości planuję zrobić sobie jakąś lepszą sieciówkę do Matrixa a później wymienić głośnikowe, też na srebro. Wtedy będę mógł już spać spokojnie:-)

• 1 rok później...

Ten Dac zaskoczył mnie bardzo. Co prawda nie porównywałem go w domu z żadnym innym, jedynie z tym wbudowanym w H80, ew. tym z OPPO 103eu. Dodatkowo kupiłem sobie XLR i USB ze srebra. Uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Mój Hegel potrzebował tego:-) W niedalekiej przyszłości planuję zrobić sobie jakąś lepszą sieciówkę do Matrixa a później wymienić głośnikowe, też na srebro. Wtedy będę mógł już spać spokojnie:-)

Halo ,halo czy jest ktoś w stanie po takim czasie w koncu coś więcej napisać i tym DACu??? Mówię oczywiście o Matrix mini pro 2s....bo raczejj same recenzje znajduję a wole opinie "zwykłych ludzi"...

Napiszę tak; po ponad 1,5 roku słuchania uważam, niezmiennie, że jest to przyjemnie grający DAC. Nie próbowałem zmieniać filtrów, których jest kilka. Jakoś nie mam na to czasu. Bardzo fajnie sprawdza się jako wzmacniacz słuchawkowy. Kodek AptX jest wielce przydatny jak się chce puszczać muzykę po BT. U mnie sprawdziło się to wiele razy. Nie pytaj mnie jak ten DAC sprawdza się w porównaniu z innymi DAC-ami bo nigdy nie robiłem tego, jedynie z DAC-iem w Heglu H80 i w OPPO-103eu, ale ten to jest padaka.

Uważam, że jak ktoś nie jest zboczony na punkcie szukania dźwięku najwyższej jakości i nie chce wydawać pierdylionów na klocki to ten DAC sprawdzi się u niego bardzo. dobrze. Jeśli masz okazję przyjechać na Audio Show to wpadnij a posłuchasz sobie go na żywo, może coś utargujesz...;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.