Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w diagnozie - przerywajace głośniki

Baraczek2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Mam ogromna prośbę o pomoc, wyczerpałem wszystkie możliwości rozwiązania problemu.

Problem:

Po dniu-dwóch od fizycznego podłączenia kolumn surround do amplitunera, zaczynają przerywać (pobudza je głośniejszy sygnał), oraz pierdza przy dużych basach. Przy czym kanał L pierdzi zdecydowanie bardziej niż R.

Pacjent:

Marantz SR6010, przód: Infinity Kappa 8.2, center: Wharfedale 10.1CC, surround: Wharfedale 10.2, atmos: Onkyo, przewody na przód zwykłe miedź 2,5 mm2, na surround 1,5 mm2, długość przewodów surround ok 15 m.

Testy:

Próbowałem już chyba wszystkiego. Wymieniłem przewody w ścianie (!), zamieniałem miejscami kolumny R i L, jedyne co pomaga to fizyczne odpięcie przewodów od amplitunera i ponowne ich podłączenie - to pomaga na ok jeden dzień i wtedy kolumny grają super. Restart amplitunera, zmiana konfiguracji (tak by przekaźnik wyl/wl kolumny) nic nie dają. Na innych kanałach wszystko jest ok. Nie zależy to również od źródła i trybu surround.

Testy jakie mogę jeszcze przeprowadzić to przepięcie na dłużej na kanał surrback, lub zmiana kolumn (ale nie będzie to już takie proste)

Moje podejrzenia:

Uszkodzony amplituner - tylko dlaczego jest problem na obu kanałach - przekaźniki raczej odpadają, może jakiś kondensator , tylko mam duży problem jak zrealizować gwarancje na amplituner przy takich objawach.

Uszkodzone kolumny - maja już ok 8 lat i może trzeba wymienić w nich zwrotnice/przelutować.

Kable są położone na innych ścianach wiec ich uszkodzenie wykluczam, jedyne co to mogą być zbyt cienkie (1,5 mm)

Może generują się jakieś pojemności, nie wiem

Jeszcze raz powtórzę - jedyne co pomaga to fizyczne odłączenie kolumn od amplitunera i ponowne ich podłączenie

Pozdrawiam

Adam

1. czy to przerywanie było obecne"od zawsze" czy tez pojawiło się nagle?

2. czy coś spowodowało ten efekt - np wymiana amplitunera, lub inna zmiana konfiguracji?

3. czy po zamianie kolumn miejscami kanał L nadal przerywa bardziej?

4. czy nie jest to czasami skutek wprowadzenia kalibracji kolumn z poziomu amplitunera? czy próbowałeś wyłączyć audyssey? czy po wyłączeniu efekt nadal występuje?

5. czy masz subwoofer i czy masz obcięte pasmo dla kolumn filtrem HP?

6. wreszcie - czy nie puszczasz sprzętu zbyt głośno? ;)

odpowiedz na pytania a będziemy wiedzieć trochę więcej

Problem "narastał" od około pół roku - od 3 miesiecy jest irytujacy. W pewnym momencie jedna z kolumn zupełnie się wyłaczyła, dopiero wtedy postanowiłem działać, a w tym czasie przełaczalem na stereo.

2. czy coś spowodowało ten efekt - np wymiana amplitunera, lub inna zmiana konfiguracji?

Ciężko stwierdzić, amplituner mam od pół roku, problem zaczał sie od około 3 miesiecy

3. czy po zamianie kolumn miejscami kanał L nadal przerywa bardziej?

W tym problem ze gdy je przelacze to przez jeden dzien jest wszystko ok, nie testowalem dluzszej zamiany kolumn. Test do przeprowadzenia - dłuższa zamiana kolumn

4. czy nie jest to czasami skutek wprowadzenia kalibracji kolumn z poziomu amplitunera? czy próbowałeś wyłączyć audyssey? czy po wyłączeniu efekt nadal występuje?

zaraz sprobuje - test na wyłaczenie auddysey.

5. czy masz subwoofer i czy masz obcięte pasmo dla kolumn filtrem HP?

Nie mam subwoofera

6. wreszcie - czy nie puszczasz sprzętu zbyt głośno? ;)

Puszczam bardzo cicho - i to jest problem bo gdy podgłośnie to nie przerywaja ale bas pierdzi (ale nie jest to spowodowane nieodstatkiem głosników czy b-r, to takie przerywanie tylko o większej częstotliwości.)

Jeżeli masz jakąkolwiek korekcję sygnału - również włączony equalizer - spróbuj to wyłączyć i daj znać.

Podaj na kolumny czysty sygnał bez "ulepszeń"

Dziwi mnie to, ze przez jakiś czas po wyłączeniu sprzęt gra czysto.

oraz pierdza przy dużych basach

jak duży jest w nich głośnik średnioniskotonowy, widać nie masz ich odpowiednio wysoko odciętych i za niski bas wchodzi na ten głośnik ( średnioniskotonowy). Musisz je odciąć w granicach 150-200Hz. Przerywają, hm, w wyniku złego odcięcia "wchodzi" na nie zbyt niski bas a cały prąd "pożera" średnioniskotonowiec chcąc go odtworzyć i już na gwizdek nie ma co za bardzo wchodzic (prąd) dlatego występuje takie przerywanie. Odcięcie wszystko załatwi.

Problem "narastał" od około pół roku - od 3 miesiecy jest irytujacy

może już zaczęło się coś psuć w zwrotnicy,

Puszczam bardzo cicho - i to jest problem bo gdy podgłośnie to nie przerywaja ale bas pierdzi (ale nie jest to spowodowane nieodstatkiem głosników czy b-r, to takie przerywanie tylko o większej częstotliwości.)

przy cichym słuchaniu tez może dochodzic do tego co napisałem na samym poczatku,

Jednak mimo wszystko (np brak suba) musisz poodcinać te kolumny dość wysoko.

Gdyby uszkodziło się cos w zwrotnicy nie wiem czy kolumny by grały,

Problem "narastał" od około pół roku - od 3 miesiecy jest irytujacy. W pewnym momencie jedna z kolumn zupełnie się wyłaczyła

tzn już nie działa tak, mogło się to stać dlatego, że nie zostały odpowiednio odcięte kolumny i uszkodzeniu uległ średnioniskotonowy a jak on przestał działać to za duży prąd dostawał się na gwizdek i on w końcu padł. Ja tylko głosno myślę. Może uszkodzeniu uległa wtedy też zwrotnica i zaczęła puszczać zbyt niskie na gwizdek i dlatego też on został uszkodzony.

Jeśli to surroundy to przekrój kabla 1,5 mm starczy, nie jest za cienki chociaż w przypadku gdy są one zle odcięte może to mieć znaczenie,

Moje podejrzenia:

Uszkodzony amplituner

raczej nie,

Jeszcze raz powtórzę - jedyne co pomaga to fizyczne odłączenie kolumn od amplitunera i ponowne ich podłączenie

ale pisałeś, że jedna z nich się wyłączyła to jak to z nią jest, dziala czy nie , czy działa znowu po odłączeniu i ponownym podłączeniu czy wogóle nie działa.

Zrób po kolei tak, jeśli działają po ponownym podłaczeniu to odłącz je , podłącz, nic nie włączaj ( żadnej muzyki czy filmu), w ustawieniach kolumn poodcinaj je tak jak pisałem wyżej i dopiero wtedy włącz jakiś film ze ścieżką 5.1 .

Odłaczenie auddysey nie pomogło - wystarczy zrobic głośniej i efekt jest ten sam.

Pomogło podniesienie odcięcia z 60Hz do 120Hz dla tych kolumn, ale ćwiczyłem już test i po prostu opóźnia on wystapienie efektu.

Gdy tylko uda się wywołać efekt "przerywania" to nagram filmik i go wrzucę

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi

Chyba to będzie coś z amplitunerem.

Spróbuj go zresetować do ustawień fabrycznych - w serwisie od tego się zaczyna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurcze , troszkę nieuważnie czytałem, (Wharfedale Diamond10.2)

Czyli wychodzi na to, ze nie zepsuły się tylko po prostu przestają działać to chyba jednak coś z amplem nie teges.

Czekaj, czekaj a pod jakie gniazda w amplu są one podpięte.

W sensie pod które

Problem pojawił się ponownie:

Ukryta Zawartość

Częstotliwość odcięcia - próbowałem od 40 do 120 Hz

Z audyssey i bez audyssey

Im głośniej tym mniej przerywa

Im więcej niskich tonów tym bardziej przerywa

Przerywa na obu tylnych kolumnach, na jednej(na filmie) bardzo na drugiej mniej ale też jest to wyczuwalne

Nic nie pomaga - tylne kolumny zaczęły przerywać i jedyna możliwość to ich odłaczenie i ponowne podłaczenie

Czy taka wada kwalifikuje się pod reklamację?

Jak rozmawiać ze sklepem ?

Pozdrawiam

Adam

Ukryta Zawartość

Brzmi to troche jak jakiś program dziwek przestrzennego.

Czy jak podłączysz pod front to gra tak samo? Wyeliminujmy czy to wina amplitunera czy kolumn.

Brzmi to troche jak jakiś program dziwek przestrzennego.

Czy jak podłączysz pod front to gra tak samo? Wyeliminujmy czy to wina amplitunera czy kolumn.

Nie - na froncie, centralnym i atmos wszystko jest ok. A nagranie było robione na ustawieniu multichannel stereo. Na innych ustawieniach też przerywa - np. na DTS Neutral X itp.

Zamieniałem kolumny i jest to samo - tylko na surround

To mi wygląda jakby coś gdzieś nie łączyło.

Zamieniałem kolumny i jest to samo - tylko na surround

A podłaczałes te kolumny jako fronty i na frontowych terminalach próbowałes.

Słuchaj, z tego co widziałem mają one mozliwość podłaczenia bi-amping, bi-wire więc podłacz je w bi-amping (dwoma kablami do dwóch par terminali- popatrz w instrukcji) pod frontowe terminale i drugie do tego typu podłaczenia i zobacz jak wtedy zagrają. Jeśli zaczną znowu charczeć odłącz jeden z kabli (dolny to zasilany jest bas a górny to soprany).

dokladnie jak koledzy juz wczesniej napisali.

najpierw trzeba ustalic zrodlo problemu.

1. ZRODLO (czy dzieje sie tak z roznych zrodel audio CD/BD/TV czy tylko z jednego, czy zrodla te sa cyfrowe czy analogowe. Jak z jednego to zmien kable polaczeniowe - moze to tylko kabel)

2. KOLUMNY (pozamieniac kolumny miejscami - nawet przod z tylem - i sprawdzic czy to nie wadliwe kolumny)

3. WZMACNIACZ jesli mimo zmiany kolumn miejscami ciagle problem wystepuje w tym samym kanale to wina moze bay wlasnie wzmacniacza lub...

4. KABLE moze sam kabel jest gdzes przerwany, ukruszony - trzeba i je zamienic miejscami i sprawdzic czy problem przeniosl sie na inny kanal.

mialem podobny problem tylko w prawym tylnym kanale podczas sluchania koncertow w trybie 5.1 analog.

problemem okazalo sie same podlaczenie kabli RCA - nie wtyknalem go mocno i po zabawie kablami z tylu, jedno rca sie wypielo i przerywalo (problem naprawiony w 2 minuty). specjalnie do tego stworzylem ktorki test 5.1 (maly filmik) ktory jasno i wyraznie pokayzje co w danej chwili powinno byc slyszalne - szybko zlokalizowalem usterke.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.