Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 685 s2 + NAD vs ROTEL - funkcjonalność

hyper_2002

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup wzmacniacza do napędzenia kolumn B&W 685 s2 , które wykorzystuje obecnie w wieży Pianocraft.

Potrzebny DAC ponieważ w 90% źródłem dźwięku będzie komputer (dysk zewnętrzny HDD z plikami FLAC,WMA,MP3).

Zestaw do salonu: 23m2

Muzyka raczej ciężka - od brzmień klubowych - HOUSE po RAP, HIP-HOP czy rytmy R&B .

Wkrótce zamierzam dokonać odsłuchu w salonie, jednak już teraz chciałbym poznać Wasze zdanie:

Na mojej short liście mam dwa wzmacniacze, które dość często są wymieniane dla tych kolumn:

NAD C356 BEE

ROTEL RA-12 (jest również wersja RA-12 V2 - ale nie wiem czy się różni?)

gdzieś jeszcze myślę o Marantz PM6006

I tutaj mam zagwozdkę... dużo się naczytałem opinii że NAD może mieć uciążliwy bass i lżejszy będzie ROTEL.

Dla mnie minusem w przypadku RA-12 i PM6006 jest brak wyjścia USB na tylnej ściance do podłączenia komputera (niestety komputer bez wyjścia coaxial czy optycznego) więc i tak trzebaby zaopatrzyć się w zewnętrzny DAC... (chyba że inny pomysł jak strumieniować muzykę?)

Z kolei opcjonalny moduł DAC dla wzmacniacza NAD z tyłu posiada przełącznik które wejście jest aktywne? Więc przy połączeniu optykiem TV i kompa po USB za każdym razem będzie trzeba z tyłu przesuwać zworkę... (?)

Co Pany radzicie?

NAD + zewnętrzny DAC (np. rCAM) ?

ROTEL + zew. DAC ? (nie patrząc na liczbę wyjść - podobno zewnętrzny DAC i tak będzie lepszy niż ten wbudowany w RA-12??? )

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę konfigurację systemu i Twoje preferencje, poszedłbym w trochę innymi kierunku. Spójrz proszę na wzmacniacz Atoll IN50SE (http://q21.pl/atoll-in50se.html) oraz zewnętrzny przetwornik Cambridge Audio DacMagic 100 (http://q21.pl/cambridge-audio-dacmagic-100.html). Zestaw taki zagra dynamicznie, swobodnie, bardzo otwartym brzmienie, ale także dobrze wypełnionym co jest bardzo ważne w konfiguracji z kolumnami B&W. Z wymienionych przez Ciebie modeli moim zdaniem lepiej sprawdzi się NAD, do którego przecież możesz dołożyć moduł sieciowy MT1 (http://q21.pl/nad-c356-bee-mt1.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zdecydowanie polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a kiedyś w przyszłości Bluesound a np NODE2

Ukryta Zawartość

z mozliwościa mielenia MQA

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, planuję zakup wzmacniacza do napędzenia kolumn B&W 685 s2 , które wykorzystuje obecnie w wieży Pianocraft.

Potrzebny DAC ponieważ w 90% źródłem dźwięku będzie komputer (dysk zewnętrzny HDD z plikami FLAC,WMA,MP3).

Zestaw do salonu: 23m2

Muzyka raczej ciężka - od brzmień klubowych - HOUSE po RAP, HIP-HOP czy rytmy R&B .

Wkrótce zamierzam dokonać odsłuchu w salonie, jednak już teraz chciałbym poznać Wasze zdanie:

Na mojej short liście mam dwa wzmacniacze, które dość często są wymieniane dla tych kolumn:

NAD C356 BEE

ROTEL RA-12 (jest również wersja RA-12 V2 - ale nie wiem czy się różni?)

gdzieś jeszcze myślę o Marantz PM6006

I tutaj mam zagwozdkę... dużo się naczytałem opinii że NAD może mieć uciążliwy bass i lżejszy będzie ROTEL.

Dla mnie minusem w przypadku RA-12 i PM6006 jest brak wyjścia USB na tylnej ściance do podłączenia komputera (niestety komputer bez wyjścia coaxial czy optycznego) więc i tak trzebaby zaopatrzyć się w zewnętrzny DAC... (chyba że inny pomysł jak strumieniować muzykę?)

Z kolei opcjonalny moduł DAC dla wzmacniacza NAD z tyłu posiada przełącznik które wejście jest aktywne? Więc przy połączeniu optykiem TV i kompa po USB za każdym razem będzie trzeba z tyłu przesuwać zworkę... (?)

Co Pany radzicie?

NAD + zewnętrzny DAC (np. rCAM) ?

ROTEL + zew. DAC ? (nie patrząc na liczbę wyjść - podobno zewnętrzny DAC i tak będzie lepszy niż ten wbudowany w RA-12??? )

Obie firmy prowadzi tophifi, mają też w tej cenie Peachtree, który może być zoptymalizowany pod kątem DAC USB, ewentualnie model TEAC 501, oraz NAD 7050. Sprawdź co najlepiej zagra z PC i Twoimi kolumnami.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Zdefiniuj ile kasy chcesz wydać. NAD ma teraz nowe modele do których możesz dokupić moduł streamera opartego na bluesond(ten sam koncern) ale to razem wyjdzie ponad 6kpln, być może ten moduł można dokupić później.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Miałem Rotela i Marantza nie dziwne że ra12 wypadł lepiej.Oba wzmaki grały z Castle Knight 4.Rotel dostał później Dynaudio audience 72,to dopiero moc była.

Jak chcesz Dac pod kompa to mam świetnego Nad usb dac2 przesiadam się na streamer to się dogadamy.

Łokmen Saba

Zarówno NAD 356 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c356bee.html

jak i Rotel A12 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/a12.html to świetne wzmacniacze , o innej charakterystyce brzmieniowej.

Rotel to więcej energii na górze pasma , NAD bardziej oparty na niskiej średnicy i basie.

Osobiście do rocka,metalu bardziej bym się kierował ku brzmieniu Rotela ale preferencje brzmieniowe są różne.

Najlepiej wpadnij do salonów na odsłuch.

Top Hi-Fi ma ich czternaście w Polsce, myślę że jakiś jest blisko Ciebie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Panowie dzięki za pomoc. Jeszcze się rozejrzę no i czeka mnie odsłuch.

Jednak kusi już teraz NAD C356 i od niego zacznę testy. Mam nadzieję, że z 685s2 dobrze wpasuje się w muzykę której słucham.

miałem podobny system z tym, że NAD 320 + B&W 685 s2. Nie było źle ale coś było nie tak, bas mało kontrolowany-rozciągnięty. Dokupiłem BlueSounda Nod 2 i irDac Arcama. DAC już trochę ogarną bas i stał się krótszy. Prawie dobrze. NAD 356 już lepiej od 320 kontroluje doły a zwłaszcza po modyfikacji ( słuchałem ) ale nadal oczekiwałem poprawy. W cięższych i gęstszych muzach robiła się papka. Szukałem lepszego wzmacniacza i słuchałem właśnie tego Rotela 12 i w porównaniu z NADem był "szczupły" i zbyt ( jak na mój gust eksponował górę i z tymi B&W była ona taka jakby metaliczna ) Rotela, przynajmniej ten model, odpuściłem. W końcu wybrałem wzmacniacz innej firmy, też brytyjski i teraz wiem, że najsłabszym ogniwem były B&W 685 s2. W sumie nie są to złe kolumny, zwłaszcza jak na tą cenę ale wydaje mi się, że z NADem w muzyce cięższej, a zwłaszcza przy wyższych poziomach Volume dół pasma zrobi się mniej czytelny i mało kontrolowany. Do "plumkania" np. w jazzie są ok. Powiem tylko, że irDac zrobił naprawdę dobrą robotę. Słuchałem też DACów droższych, 2-3 razy od tego Arcama, w tym już wbudowanych we wzmacniaczach i nic rewelacyjnego. Ponadto Arcam dekoduje pliki 24-196 bez problemu, ma dużo we w tym USB. Jak na początek nic więcej nie potrzeba, a jak go wepniesz w tor nawet z twoim Piano to usłyszysz już znaczną różnicę w brzmieniu. Zarówno z Rotelem jak i z NADem będzie dobrze.

Z wymienionych przez Ciebie modeli moim zdaniem lepiej sprawdzi się NAD, do którego przecież możesz dołożyć moduł sieciowy MT1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Właśnie widziałem, że jest moduł sieciowy - jak to działa w praktyce i przeklada się na jakość dźwięku?

Rozumiem, że z komputerem z OS Windows i WiFi wykrywam moduł i przez niego strumieniuje muzykę? Czy potrzebuję jakiś serwer?

Czy można też strumieniować przez ten moduł muzykę np. z iPhoda/iPhona? (tego by oczekiwała moja druga połówka :p )

miałem podobny system z tym, że NAD 320 + B&W 685 s2. Nie było źle ale coś było nie tak, bas mało kontrolowany-rozciągnięty. Dokupiłem BlueSounda Nod 2 i irDac Arcama. DAC już trochę ogarną bas i stał się krótszy. Prawie dobrze. NAD 356 już lepiej od 320 kontroluje doły a zwłaszcza po modyfikacji ( słuchałem ) ale nadal oczekiwałem poprawy. W cięższych i gęstszych muzach robiła się papka. Szukałem lepszego wzmacniacza i słuchałem właśnie tego Rotela 12 i w porównaniu z NADem był "szczupły" i zbyt ( jak na mój gust eksponował górę i z tymi B&W była ona taka jakby metaliczna ) Rotela, przynajmniej ten model, odpuściłem. W końcu wybrałem wzmacniacz innej firmy, też brytyjski i teraz wiem, że najsłabszym ogniwem były B&W 685 s2. W sumie nie są to złe kolumny, zwłaszcza jak na tą cenę ale wydaje mi się, że z NADem w muzyce cięższej, a zwłaszcza przy wyższych poziomach Volume dół pasma zrobi się mniej czytelny i mało kontrolowany. Do "plumkania" np. w jazzie są ok. Powiem tylko, że irDac zrobił naprawdę dobrą robotę. Słuchałem też DACów droższych, 2-3 razy od tego Arcama, w tym już wbudowanych we wzmacniaczach i nic rewelacyjnego. Ponadto Arcam dekoduje pliki 24-196 bez problemu, ma dużo we w tym USB. Jak na początek nic więcej nie potrzeba, a jak go wepniesz w tor nawet z twoim Piano to usłyszysz już znaczną różnicę w brzmieniu. Zarówno z Rotelem jak i z NADem będzie dobrze.

Na jaki finalnie wzmiaczniacz się przesiadłeś i kolumny?

Ukryta Zawartość

Właśnie widziałem, że jest moduł sieciowy - jak to działa w praktyce i przeklada się na jakość dźwięku?

Rozumiem, że z komputerem z OS Windows i WiFi wykrywam moduł i przez niego strumieniuje muzykę? Czy potrzebuję jakiś serwer?

Czy można też strumieniować przez ten moduł muzykę np. z iPhoda/iPhona? (tego by oczekiwała moja druga połówka :p )

Na jaki finalnie wzmiaczniacz się przesiadłeś i kolumny?

Pewnie Musical Fidelity lub Roksan,jest jeszcze Quad i Rega ale nie mają powodzenia w PL,zapomniałem kogoś?

Łokmen Saba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.