Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy projekt - Tonsil

AstraF

Rekomendowane odpowiedzi

postanowiłem stworzyć kolumny DIY własnego projektu na głośnikach Tonsil-a, a mianowicie ma być to monitorek około 12l - głosniki jakie wybrałem to niskośredniotonowiec GDN 13/50/9, wysokotonowe Tonsil GDWK 8/50/1, wymiary wewnętrzne to wys/szer/gł 30cm/20cm/20cm zewnętrzne + płyta - tylko jaka? MDF? myślałem o MDFie 19mm, wstępnie przy pomocy WinISD popsrawdzałem jak to będzie - wypadnie że przy zamkniętej obudowie GDN przeniesie od około 80Hz - mi to pasuje, mają grać u rodziców, a mama wrażliwa na basy i nie lubi niskiego basu :)

teraz kilka pytań:

1. Czy warto wydać 176 zł/szt za GDN 13/50/9 czy może lepiej jest wydać na 13/50/1 66 zł/szt?

2. Czytałem na forum (posty MacGyver-a) że wysokotonowce Tonsila mogą zasyczeć na śmierć? a więc co w tej cenie ewentualnie innego?

3. Czy do takich nie wyrafinowanych kolumn trzeba stosować MDF czy starczy płyta wiórowa? (mają poprostu czysto grać z Radmor-em 5102)

4. Jeszcze nie wiem jaką zwrotnicę? 6dB? 12dB? bo 18 dB to nie widze sensu raczej.

Częstotliwość podziału myślałem o około 3000 Hz czy można do tylu podciągnąć GDN-a bez negatywnych skutków? Wedle tego co jest na stronie producenta ma przenosić od 150-10000, ale skolei na wykresie na tej samej stronie jest brzydki spadek przy około 3200 do około 4500 Hz - chciałbym uniknąć wykorzystania tej części charakterystki i przenieść to już na GDWK, da radę tak spokojnie zrobić?

Od tegoż zestawu oczekuje czystego, szczegółowego, a przedewszystkim równego grania wszystkich tonów, jest to ciężkie do zrobienia? Czy czeka mnie dużo kombinacji nad zwrotnicą?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13160-m%C3%B3j-pierwszy-projekt-tonsil/

Czeka Cię dużo kombinacji.

Radzę GDN13/40/8 w9-10 litrach strojony na ok. 50Hz. do tego Audax A0 lub GDWK11/100. Wyjdzie nawet taniej niz to co zaproponowałeś.

Podział pomiędzy 2,5-3kHz. Efektywnośc będzie niska. Dla wysokotonowego 18dB/okt ale niekonieczni epodręcznikowy - przydaje się. Mozna wtedy niżej ciąć.

pozdr.

Qubric

tego GDN-a wziąłem ze strony Tonsil-a, modelu który podałeś nie ma tam wogóle, a dostępność "13" jest wydaje mi się raczej słaba? choćby na Allegro ani 1 szt. a to dziwne, prace nad projektem dopiero zaczynam, więc po sklepach jeszcze polatam sobie, posłucham - a ze wszystkimi 13/50 czekają mnie kombinacje? bo choćby cena 13/50/1 jest zachęcająca bo 66 zł/szt jestem w stanie zapłacić

Nie wolałbyś TVM? popratrz na www.empire.com.pl , masz tam szereg przyzwoitych głośników i chwalone za dobre granie arv104/XX/XX. Jest trochę gotowych projektów na tych głośnikach, poszukaj na wyszkiwarce.

Ja zrobiłem rodzicom kolumny o poj. ok12l. na 2Xarn150 - 4 i arv078(błąd, kiepski jest), cięcie na 3500hZ 6dB - są zadowoleni, koszt całości ok 200zł.. Konstrukcję zrobiłem zamkniętą z płyt meblowych - bas nie jest niski, za to szybki. Wysokie są takie sobie - następnym razem wykorzystam arv104 a nie 078

pozdrawiam

..a jak te kolumny podłączyłem pod mojego radmora 5102 i dałem kontur, to i bas był mocny :))

swoją drogą mógłbyś pogrzebać w tym radmorze - doprowadzony do dobrego stanu gra bardzo ciekawie

moze wez gotowca, dobrze grają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

GDN13/40/8 masz na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Odradzam MDF, pył powstający przy obróbce jest trujący. Przypuszczam, że klej w MDFie wydziela toksyny

nawet gdy nic sie z nim nie robi. Moje pierwsze wczoraj skończone 10 litrowe kolumny wykonałem z płyt MDF

i na sobie odczułem jak szkodliwy to materiał. Już nigdy nic nie zrobie z MDFu tylko ze sklejki. Kolumienki

zabezpieczyłem przed "smrodzeniem" lakierem akrylowym który nietoksyczny jest i polecam go.

A tak przy okazji jaką zwrotnicę użyć do GDN 13/40/10-8 + GDWK 10/80/T-8 włożonych do obudowy o której powyżej?

kupić gotowe... za takie rady podziękuję, jakby wszyscy do tego tak podchodzili to tyle by było z DIY całego, kiedyś trzeba się wziąć za swój pierwszy projekt, nie rozumiem tutaj takich stwierdzeń.

Pomyśle nad GDN 13/40, teraz zabieram się za doskonalenie wymiarów obudowy, pojemności do końca.

Pozdrawiam

Z tym MDFem to owszem płytypylą przy cięciu. Stolarz obrazowo mi pokazał jak się kruszy MDF i ile z niego zostaje. Kiedyś były podobne płyty – bardzo ciężkie, klejone jakimiś spoiwami z zawartością amoniaku. Podobno kiedy to namokło to śmierdziało mocznikiem.

Sklejka – zwłaszcza na małych obudowach jest ok. Ale znacznie trudniejsza w obróbce i trzeba się mocno nakombinować żeby ładnie wyszło. Za to odpada fornirowanie.

Jeśli nie masz doświadczenia i chcesz robić tanio to zapomnij o DIY. Jeśli nie masz dużo pieniędzy lepiej kup gotowe. A za DIY bierz się tylko gdy pasjonuje Cię dłubanie i nie liczysz na natychmiastowe efekty.

Dla GDN13/40/8 WinIsd pokazuje większą objętość obudowy i niższe strojenie. Naprawdę obudowa będzie miała ok. 9-10 litrów żeby uzyskać dobrą charakterystykę.

pozdr.

AstraF

Znam to uczucie frajdy że coś zadziała jak się samemu zrobi, ale jest jeszcze prosta zasada ekonomiczna, trzeba policzyc koszty DIY czy nie są dużo wyższe niż zakup gotowca.

Dlatego największe wzięcie mają klony drogich konstrukcji, aby cos zrobić trzeba na tym zarobić wtedy jest dodatkowa satysfakcja. Chyba że boisz się że coś schrzanisz.

Kolumienki które proponowałem na Allegro za 160zł (same głośniki kosztują sporo więcej) mają 20cm celulozowy bas GDN 20/60/3 o dobrej skuteczności 90dB i jedne z najlepszych wysokotonowców Tonsila GDWK8/80/2 (92dB skuteczności w paśmie 5-25kHz) średnica na GDM10/80/1

Ja jestem zadowolony z tych kolumienek, jestem po sporej ilości odsłuchów i kolumny do 2000zł wcale nie grają lepiej, jak będe wymieniał to mam już upatrzone w przedziale powyżej 4000zł.

Tak wiec najlepsze drogie DIY, bo chyba twój czas też jest cenny.

no wiesz, ja jestem otwarty na propozycje - jeśli ktoś uważa że nie opłaca się bulić takiej kasy za te głośniki i potwierdzi to kilka osób to zmienie to, a ja lubie dłubać dlatego zaczynam zabierać się za DIY

Astra - nie to że się nie opłaca. Skoro Totem i Opera je stosuje to chyba sie opłaca. Tylko jest pytanie czy opłaca się trudzić ich zastosowaniem?

W przypadku produktów masowych, w których nie umieszczona jest większa wartość marki, czesto DIY wyjdzie drozej niż kupiony produkt. Frajda jest w tym że możesz w inne elementy wladowac więcej kasy i zrobic cos co niewielu producentom przychodzi do głowy (jak np. łączenie drogiego komponentu z tanim).

Największa jest korzysć z budowy kolumn na komponentach wykorzystywanych w skrajnym Hi-Endzie, bo w nim najwięcej płaci sie za markę - która na brzmienie raczej nie wpływa. Robiąc DIY mozna ten koszt marki ominąć.

pozdr.

Kolega Qubric ma całkowitą rację. Dodam że producent musi zarobić, opłacić pracowników, podatki, ZUSy i inne pierdoły, że o marketingu, reklamie i pierdzących w stołki prezesach nie wspomnę. Zatem kompetentne DIY się opłaca, a jak nie jesteś kompetentny to można skopiować jakiś sprawdzony wzorzec (na przykład ludzie powszechnie klonują Proaki Response 2,5, można też skorzystać z rzetelnie dość opracowanych projektów Visatona, czy skopiować ESy Ostinato 2000, których plany były publikowane.

Obawiam się ze nic... chyba że masz na mysli 400zł. za sztukę... Za 1000zł. mozesz mieć juz parę podstawkowych Excellence.

Za 400zł. para tylko cos uzywanego - jak np. to co proponował Guzia.

Ale wydaje mi sie ze trochę nidoszacowałeś ten swój projekt. Policz dokładnie cene wszystkich części. Koszt obudowy pomnóz przez dwa a do całosci dolicz 10%. Taka kalkulacja się sprawdza - mam to przećwiczone ;)

pozdr.

• 1 miesiąc później...

troszkę podłubałem iz moich starych głośników wyszło coś takiego

[obrazekLUKASZ-236244_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.