Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie komputer-amplituner

906

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytan dotyczacych połączenia komputera z kinem domowym. Dodam że nie jestem zaawansowny w nowinkach ale po prostu chciałem sie dowiedzieć czy coś robię źle lub mogę robic lepiej. Otóż moje kino domowe wygląda następująco. Komputer poprzez wyjście HDMI w karcie graficznej(nvidia) wysyła sygnał do amplitunera , ktory nastepnie obraz przesyła do telewizora a dźwięk poprzez zestaw kolumn do moich uszu. Wydaje mi się to najprostrze i najwygodniejsze rozwiązanie. Zdaję sobię sprawę z tego że jakość filmów emitowanych z komputera nie umywa się do porządnego blureya. Nurtuje mnie jednak pytanie czy w moim systemie znajduje się brzydko mówiąc "wąskie gardło". Jak wygląda jakośc przesyłanego dźwięku i obrazu wysyłanego jednym hdmi z karty graficznej, czy lepiej przesyłac obraz i dźwięk osobno ? Lepiej zainwestowac w kartę dźwiękową osobno? czy da się w jakis prosty sposób poprawić jakośc odbioru? Oczywiście nie mówię tutaj o jakiś złotych kablach i karcie za 5tys, ale jakimś mało wymagającym sposobie dla Kowalskiego.

W hdmi masz dźwięk cyfrowy, którego dekodowaniem zajmuje się amplituner. Moim zdaniem, komplikowanie sytuacji nie jest potrzebne. Każda zmiana tylko wydłuży drogę sygnału, a to jest mniej korzystne dla jakości dźwięku.

Możesz spróbować hdmi pod TV, a optykiem pod amplituner, jest to najkrótsze połączenie.

Karty dźwiękowej nie kupuj, ponieważ ona nie bierze udziału w dekodowaniu dźwięku, zajmuje się tym amplituner, tak jak pisał Porlick.

Twoim wąskim gardłem są kolumny, pisaliśmy już o tym.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

wiem wiem kolumny, Ledwo je kupiłem i już przez ciebie zaczynam nabierac do nich niechęci :(

Wracając do tematu to nie mam zamiaru kombinowac, wręcz uwielbiam prostotę. Takie właśnie podpięcie uznałem za nejlepszy i najwygodniejszy pomysł , jednak chciałem zweryfikować czy moje myślenie było prawidłowe. Największe rozterki miałem na temat tego czy karta graficzna wypluje dobry sygnał do ampli.

Mam jeszcze pytanie czy długośc i jakośc przewodu HDMI ma znaczący wpływ na jakość dźwięku i obrazu przesyłanego

Twoja karta wypluwa sygnał w postaci cyferek, te cyferki rozkodowuje Twój amplituner, więc cyferek raczej nie znieksztalci, ale jest to kabel elektryczny więc coś tam może znieksztalcać, raczej tego nie usłyszysz. Dlatego Ci polecilem byś podlaczyl kablem optycznym, tam nic się nie znieksztalca, więc nie ważne czy kabel masz za 20zl czy za 200zl.

Jakimi kablami masz podłączone te swoje kolumienki? Bo różnica kabla marketowy za kilka zł, a taki za 20zl różnica jest bardzo slyszalna.

Co do TV, co do kabla hdmi to nie przeprowadzalem takich testów. Na pewno sporo w obrazie poprawi kalibracja, w tv masz mnoga ilość ustawień kolorów, bieli,czerni itp. Wpisz zapytanie w google tak: model tv i Best settings.

Coś takiego do mojego tv, daje do przykładu, żebyś wiedział jak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Przecież to połączenie które masz teraz to optymalne połączenie w czym problem.

Jeśli chodzi o obraz jesteś w stanie mieć lepszy od odtwarzacza BD, jeśli chodzi o dźwięk to zainstaluj dobry program jak vlc który wypuści ci w prawidłowy sposób ścieżkę z filmu.

Nie widzę sensu tu jakiej kolwiek zmiany bo chyba na gorzej.

To było pytanie teoretyczne, chciałem się dowiedzieć jak to działa i czy dobrze zrobiłem. Nie szukam dziury w całym.

Jeśli chodzi o kable to mam zestaw kabli ktore dostałem do głośników Harmana oraz kable które dostałem gdy kupowałem poprzednie głośniki. Uzywam tych drugich gdyż są grubsze i sprawiaja solidniejsze wrażenie

Lepiej zainwestowac w kartę dźwiękową osobno? czy da się w jakis prosty sposób poprawić jakośc odbioru?

Dobra karta dźwiękowa lub zewnętrzny DAC, na pewno poprawi jakość dźwięku...

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Nie przesadzaj, ani karta dźwiękowa, ani zewnętrzny dac nic tu nie pomogą- jakość dźwięku i tak definiuje amplituner i kolumny i wpinając w tor więcej gratów, tylko byś namieszał, niczego nie poprawiając.

Dobra karta dźwiękowa lub zewnętrzny DAC, na pewno poprawi jakość dźwięku...

Przy filmach ? No jak? Po pierwsze to albo nie puści albo z miksuje do dwóch kanałów. Mówimy tu o filmach i amplitunerze kina z dekodera mi dolby i dts.

amplitunerze kina z dekodera mi dolby i dts

Wypadałoby napisać co to za amplituner..........

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Mówimy tu o filmach i amplitunerze kina z dekodera mi dolby i dts.

Wypadałoby napisać co to za amplituner..........

Będę strzelał: każdy współczesny at kd dostępny na rynku ;-)

Nie interesowało mnie to do tej pory, więc zapytam:

Czy jest na rynku zewnętrzny dac z DD i DTS w rozsądnej cenie?

Ja nie kojaze. Gdyz dac to domena sprzętu stereo.

Ale zapewne jak się poszuka to się znajdzie.

Jako dac w kinie można przecież uważać procesor kina domowego. :)

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc później...

Mam kolejne pytanie , w co powinienem się zaopatrzyć gdybym chciał podpiąć ten sam komputer wyposażony jedynie w zintegrowana kartę dźwiękową do wzmacniacza.

Na podstawie przeczytanego internetu doszedlem do tego że:

koniecznym zakupem był by zakup kabli rca (czy ich jakośc ma duże znaczenie i co polecacie w sensownej cenie)

dalej może to być DAC, lub karta dźwiekowa wyposażona w wyjście chinch (która z tych opcji jest lepsza przy umiarkowanym budżecie?) myślałem o czymś takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mam ochotę czegoś posłuchać z laptopa (już wiekowy Lenovo) podpinam słuchawki przez usb dac/słuchawkowiec z Aliexpress. Pomimo śmiesznie niskiej ceny, zmiata jakością wyjście słuchawkowe.

Potrzebujesz przetwornik DAC.

Najlepiej taki z asynchronicznym wejściem USB.

Kwestia ceny. Z tańszych używanych ale trudno dostępnych musical fidelity vdac, później nowy dac 100 od Cambridge. Dalej używany arcam i asusy.

Jaki budżet?

• 4 tygodnie później...

To jeszcze raz zamieszam. Lepiej głupio zapytać niż głupio zrobić. Dlatego chcę się upewnić że mój tok myślenia jest prawidłowy. Ten sam komputer co zawsze plus wzmacnicz z optykiem na pokładzie. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to komputer-zewnętrzna karta dźwiękowa z optykiem- kabel optyczny-wzmacniacz. Druga opcja to komputer-kabel usb-dac-rca-wzmak.

Wybór sposobu połączenia zależy tylko od tego, który dac jest lepszy.

Chcesz wiedzieć, jak będzie lepiej? Kup zewnętrzny dac, połącz komputer na 2 sposoby i słuchaj. Jak będzie lepiej na zewnętrznym, to ok. Jak lepiej na wbudowanym do wzmacniacza, zewnętrzny dac możesz zwrócić.

we wzmacniaczu jest WM8740 firmy Wolfson natomiast w dacu o którym myślę jest Wolfson WM8742. Jak dla laika to wygląda dosyć podobnie. Karta dźwiękowa plus kabelek optyczny to o wiele tansze rozwiązanie od daca plus rca. Przy okazji karta daje troche większe możliwości np ma wzmacniacz słuchawkowy czy tam inne cuda, zastanawia mnie tylko czy jej układy wplączą conieco do sygnału wysyłanego do wzmacniacz, i czy ten jej dodatek będzie na plus czy na minus. Na chwilę obecną nei posiadam żadnego z kabli ani urzadzeń. Musiał bym zamówienie wszystkiego logistycznie zgrać.

Optyk może być dowolny- na dźwięk wpływu nie ma. Możesz pożyczyć jakikolwiek od kogoś. Cinche chyba też znajdziesz, bo kto by ich nie miał? Tylko właściwie po co kombinować? Jeśli przetworniki są praktycznie takie same, ja bym podłączył po cyfrze do przetwornika we wzmacniaczu.

Po namyśle chciałbym się upewnić. Czy w połączeniu komputera ze wzmacniaczem poprzez złącze optyczne przy pomocy karty dźwiękowej typu jakiś tam sound blaster, DAC we wzmacniaczu otrzyma "goły" sygnał cyfrowy czy też może ów sygnał będzie po modyfikacjach sound blastera. nie wiem czy wyraziłem się precyzyjnie, chodzi mi o to czy sound blaster będzie tylko niemym transporterem czy też przekazywany dźwięk on wytworzy po swojemu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.