Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A-S701

1piotr13

Rekomendowane odpowiedzi

Macie chyba gotowe te regułki i tylko kopiuj/wklej w zależności od marki.

AS701 wbrew obiegowym opiniom o marce Yamaha eksponuje srodek i ma przytlumione skraje pasma, idealnie wiec uzupelnia sie z kolumnami B&W. Brzmi lepiej? Tylko czasem sie tym nie sugeruj.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Generalnie Yamaha robi słabe wzmacniacze o kiepskiej kulturze grania wyprane z barw. Jak jesteś w UK to masz mnóstwo ciekawego sprzętu. Nie ma co ograniczać myślenia do polskiego podwórka, gdzie myślenie o tym o co jest dobrym wzmacniaczem narzucają na spółkę najwięksi dystrybutorzy ze swoimi kolegami z gazet.

Przeciwstaw sie tyranii!!! Kup angielski wzmacniacz, o ktorym "na spółkę najwięksi dystrybutorzy ze swoimi kolegami z gazet" pisza, ze nie jest dobry!!!

Jednemu nie pasuje, ze mu napisano jak wzmacniacz gra, drugiemu, ze napisal to czlowiek z branzy. Co za zenada...

Ja az tak zdecydowany nie jestem. Bo przy tej klasie sprzetu stwierdzenie typu "Yamaha gra skrajami" nie okresla juz wady wzmacniacza, a raczej pewne jego odstepstwo od wzmacniacza "idealnego" stanowiace o jego charakterze. Byc moze charakter Yamahy z Twoim CD, z Twoimi kolumnami no i z Twoimi plytami trafilby w Twoje czysto subiektywne gusta? Komus w tym watku Yamaha+B&W sie spodobala.

Osbiscie przed odsluchem zasiegam po necie opinii a ostateczna ocene wystawiam sam. W ten sposob skompletowalem system, ktory choc zaprzecza audiofilskim teoriom, to subiektywnie sprawia mi frajde. Ale nigdy nie napisze, ze moje monitorki maja bas skoro po prostu go nie maja, a mi to pasuje. Dlatego wszystkim nerwusom proponuje przyjac na klate, ze "Yamaha gra skrajami" zamiast denerwowac sie.

Widzę, że obudzili się przeciwnicy Yamahy. To, że Tobie nie psuje jej charakter brzmienia nie oznacza, że sa to kiepskie wzmacniacze. To dynamiczne wzmacniacze do dynamicznej muzyki. Dla mnie np. brytyjskie granie jest wyprane z barw i pozbawione emocji i frajdy podczas sluchania.. Najlepiej chyba nie słuchać za wiele forumowych opinii tylko samemu wybrać sie na odsłuchy różnych firm i wybrać ta, która najbardziej się spodoba.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Z tego co widac to obudzili sie internetowi spece-bajkopisarze.

Po prostu, lepiej kupować firmy, które robią wzmacniacze, a nie wyścigowe skutery i wzmacniacze przy okazji.

To, że Tobie nie psuje jej charakter brzmienia...

Czy ja gdziekolwiek pisalem czy mi pasuje? Czy majakiekwiek znaczenie co komu pasuje? Przeciez ma pasowac autorowi watku a nie komu innemu. Warto aby wiedzial przed odsluchem, ze Yamaha gra skrajami a nie dal sobie wcisnac jej wielbicielom, ze gra idealnie.

W poniedziałek będę miał możliwość przesłuchania tego Anthema mrx 510 o którym pisałem wyżej z moimi bowersami. Z testów i opinii wynika że mimo iż to jest sprzęt wielokanałowy gra również bardzo dobrze w stereo. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

A to tylko Yamaha gra skrajami pasma a reszta firm to neutralne i liniowe brzmienie? Bo jakoś przed innymi firmami go nie ostrzegasz...

Po drugie autor watku raczej nie szuka neutralnego brzmienia, skoro w chwili obecnej w Pioneerze brakuje mu dynamiki. To, że lubie Yamahe i jej brzmienie nie oznacza, że coś komuś wciskam. Powiedziałem w moim pierwszym poście, że Yamaha to dynamiczne granie z lekko wyeksponowanymi skrajami pasma, mniej niż w tańszych modelach..

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

W poniedziałek będę miał możliwość przesłuchania tego Anthema mrx 510 o którym pisałem wyżej z moimi bowersami. Z testów i opinii wynika że mimo iż to jest sprzęt wielokanałowy gra również bardzo dobrze w stereo. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

Bardzo słuszna koncepcja.

...a reszta firm to...

Skoro zapytano o wzmacniacz Yamaha to mam pisac o calej reszcie, takze tej, ktorej nie znam? Ogarnij sie chlopcze!

Yamaha gra ciepło z wyeksponowanym środkiem i miękkim basem.

Dzisiejsza Y w porownaniu do Y sprzed lat? Byc moze. Ale dzisiejsza Y w porownaniu do wzmacniacza idealnego nadal gra skrajami.

To Ty się ogarnij bo autor wątku nie napisał, że poszukuje neutralnego a dynamicznego wzmacniacza a Ty od paru dni non stop powtarzasz i ostrzegasz go przed Yamaha, która gra dynamicznie... Chcesz kogoś uszczesliwić na siłe, ktoś oczekuje dynamiki i funu ze słuchania muzyki a Ty na siłe wciskasz mu coś innego..

Tak jakby ktoś szukał sportowego auta i chciał kupic Porsche 911 a Ty mu na to, żeby uważał bo takie Porsche to dużo pali, jest nie funkcjonalne i lepiej aby kupił uniwersalnego mini vana w dieslu..

Przeczytaj chlopcze jeszcze raz. Bo to ja pisze caly czas, ze Yamaha gra "dynamicznie" (to zle slowo, bo "dynamicznie" nie oznacza "skrajami pasma") wbrew oszolomom, ktorzy probuja wcisnac, ze jest inaczej. Szczerze to nie ma dla mnie znaczenia jakiego wzmacniacza szuka autor, nie chce tylko aby ktos sprowadzil go na manowce teoriami sprzecznymi z prawda. Warto go jednak ostrzec, ze Yamaha+B&W choc w pierwszej chwili moze wydawac sie efektowna, to na dluzsza mete moze okazac sie zbyt ostra.

Nigdzie nie pisalem, ze charakter Yamahy to wada, wprost przeciwnie. A Ty przypisujesz mi tresci przeciwne do moich postow. Czy kazdy watek musi byc zasmiecony przez pretensje kogos, kto nie rozumie tego, co czyta? Ogarnij sie chlopcze!

No i generalnie Yamaha gra skrajami i A-S701 gra skrajami, tylko nieco kulturalniej niz A-S301 lub A-S501. Cos nie pasuje?

AS 2100 też ?

Po prostu, lepiej kupować firmy, które robią wzmacniacze, a nie wyścigowe skutery i wzmacniacze przy okazji.

Przy okazji robi też instrumenty. Czy coś pokręciłem ?

Nie wiem, a-s2100 nigdy nie slyszalem. Ale podobno nadal cos z charakteru Yamahy w niej jest.

Sadzac po Waszych wpisach charakter Yamahy, o ktorym mozna wszedzie przeczytac myli Wam sie z wcisniecien "loudness".

A to motocykle i wzmacniacze z jednej tasmy zjezdzaja? Jestes w stanie wymyslic jeszcze mniej powazny powod aby nie kupic wzmacniacza Yamaha?

Kilka poważniejszych kapel widziałem z perkusją Yamaha (Scorpions), o fortepianach już nie wspomnę.

Jean Michel Jarre, także coś tam z klawiszy posiada od Yamaha. To może nie są takie złe te instrumenty ??

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

A to motocykle i wzmacniacze z jednej tasmy zjezdzaja? Jestes w stanie wymyslic jeszcze mniej powazny powod aby nie kupic wzmacniacza Yamaha?

Kupuj Samsunga, Samsung jest najlepszy bo robi wszystko i nie na tej samej taśmie fabrycznej.

Kilka poważniejszych kapel widziałem z perkusją Yamaha (Scorpions), o fortepianach już nie wspomnę.

Jean Michel Jarre, także coś tam z klawiszy posiada od Yamaha. To może nie są takie złe te instrumenty ??

Pozdrawiam.

Scorpions. O matko. Pamiętajcie, kupując wzmacniacze Yamaha umożliwiacie granie koncertów The Scorpions.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.