Skocz do zawartości
IGNORED

Grechuta -co polecacie?

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić jakieś sensowne płyty CD Marka Grechuty. Czy ktoś może mi polecić jakieś sprawdzone wydania? Na Allegro są jakieś takie nie budzące szczególnego zaufania wydawnictwa ze złotymi przebojami. Więc czego szukać?

https://www.audiostereo.pl/topic/13177-grechuta-co-polecacie/

Polecam jego muzykę instrumentalną przede wszystkim.

* * *

B. lubię Grechutę i uważam, że nikt tak dobrze nie interpretował (recytował) poezji. (E.Demarczyk zawsze wydawała mi się jest nudna, monotonna i irytująca, a młodzi..., gdzież im do Mistrza... ;))

Mam tylko jedną płytę M.G. Ze "Złotej kolekcji": "Dni, których nie znamy".

I tę, jako przekrój twórczości polecam. powinna byc dostępna w Empikach. O jakości nagrań nie warto pisać, bo chyba zbytnio się do nich nie przykładano, albo sprzęt czy technika nagraniowa były, hmm, takie sobie ;)

Nie ważne. Tu jakość techniczna nie ma aż takiego znaczenia.

Utwory instrumentalne przegrałem na magnetofon szpulowy (i po raz pierwszy w życiu usłyszałem) z płyt (LP)kolegi (miał chyba wszystkie).

Pozdr.

• 9 miesięcy później...

Z tym się nie zgadzam, że warto kompletować.

Parę lat temu dla siostry za granicą chciałem kilka oryginalnych płyt kupić, szukałem m.in. Grechuty.

Znalazłem kilka jego płyt w sklepach, wznowienia prywatne w takich niebieskich okładkach. Dwie kupiłem w ciemno.

Okazało się, że te stare hity są na nowo zaśpiewane przez "obecnego" starszego już Grechutę.... i niestety, trzeba by być wielkim jego fanem żeby się dało tego słuchać.

Nie ma to jak "młody" Grechuta i oryginalne nagrania z lat 60-70.

adse->

Nie mowie o kompletowaniu jakis skladanek i innych wspolczesnych wymyslow, tylko o oryginalnej dyskografii.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Rotor

Jak dla mnie to wszystkiego.Polecam ;Śpiewające obrazy ,Magie obłoków,Droge za widnokres

Ale gdzie niegdzie znajdziesz smaqczki piękne box Piwnicy pod baranami, piękny jest.A złote kolekcje przeboje to już zależy , są niektóre utwory ładne inne zle dobrane.Ja marzę o boxie z calością twórczości 13 płyt poza zasięgiem narazie, jest jeszcze w mpikach.pozdrawiam

Też lubię Grechutę. Mam, jak rzuciłem okiem na półkę, tylko mocno nieaudiofilską składankę "Ocalić od zapomnienia" w wydaniu Andromedy. Ale nie brzmi wcale źle, bo tu liczy się nastrój i te wszelkie "smaczki", "szczegóły" schodzą jednak na dalszy plan. Powoli jednak wyrostam ze składanek i wolę zapolować na oryginalne albumy niż na najlepszą nawet składankę. Właśnie ze względu na nastrój, który w składankach bardzo trudno zachować. Także z tego względu myślę o czarnej płycie, a nie tym małym srebrnym krążku. Pod tym względem winyl też ma przewagę nad CD.

Dla mnie "Korowód" to jeden z najlepszych LP wydanych w Polsce. Spójny, świetnie zagrany, z wieloma pamiętnymi utworami. Dla mnie najlepszy był "Niebieski młyn" Kantego Pawluśkiewicza. A kto dzis pamięta o dwóch instrumentalnych suitach "Widzieć więcej" i "Nowy radosny dzień". Ten ostatni utwór chyba zainspirował fadeovera przy tworzeniu supermixa. Tylko popatrzcie kto nagrywał Korowód, a więć: Grechuta, Ostaszewski, Kanty-Pawluśkiewicz, Kożuch, Dziedzić, Jackowski, Paleta, Wodecki i prześliczna wiolonczelistka Ania Wójtowicz. Teksty, zastosowanie zdobyczy jazzu, a w szczególności muzyki współczesnej, jak granie klasterami, było dla mnie objawieniem. Ten LP jest wynikiem pracy całego zespołu w którym główne role grali liryczny Marek i ostrzejszy Jan.

Znalezione w sieci

Grechuta is so unique that it's hard to find similar artists. Generally I recommend him to all jazz-rock fans, from Frank Zappa through Mahavishnu Orchestra to Soft Machine.

I must warn you against choosing a bad album to start with Grechuta. There is a strong DANGER of such mistake in case of this artist, because some of his albums are dominated by poetry not music (so knowledge of Polish is needed). If we reject mentioned albums, only three essential records remains. I mean Korowod, Magia Oblokow and Droga za widnokres. All of them are great but in my opinion Magia Oblokow is the best - most jazzy and most powerful.

The Great Lost Albums (w towarzystwie Nazareth, Neila Younga, Stranglers, Budgie)

An absolute gem with influences ranging from absurdist poet Witkiewitcz and writer Bruno Shultz to psychedelic Beatles, free jazz, sound collages, and early 70's British prog/folk. An astounding, haunting record.

Spośród plyt, nagranych przez Marka Grechutę, te cenię sobie najbardziej:

"Marek Grechuta & Anawa" 1970

"Korowód" 1971

"Droga za widnokres" 1972

"Magia obłoków" 1974

"Szalona lokomotywa" 1978

Teksty:

Teksty piosenek: Marek Grechuta

Ukryta Zawartość

Poema.art.pl - Marek Grechuta

Ukryta Zawartość

Biografia:

Sciagawa.pl - Marek Grechuta

Ukryta Zawartość

biografie Muzyczna.pl - Marek Grechuta (+ spis wydanych płyt)

Ukryta Zawartość

---------------

Na składaku - "Marek Grechuta", wydanym na poczatku lat 90s, zamieszczone utwory są w nowych aranżacjach.

Co do współczesnych wznowień, szczególnie wydań przekrojowych, nie wiem czy zawarte na nich utwory są w starych czy w nowych aranżacjach ("rozrywkowych & skocznych").

Pierwsze wydania płyt CD (początek lat 90s) nie były "przerabiane".

Pozdrawiam serdecznie fanów Marka Grechuty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie najważniejszą płytą Grechuty jest "Droga za widnokres" z nieśmiertelnym "Jeszcze pożyjemy" czy mrocznym "Krajobraz z wilgą i ludzie". Nagrania z Anawą są miłe i dla ucha przyjemne, jednak dopiero "Korowód", a szczególnie "Droga za widnokres" wyznacza klasę Grechuty, jego poetycką wrażliwość i niezwykłą umiejętność harmonizowania pięknej muzyki z tekstami, które coś znaczą, poruszają i skłaniają do refleksji. Dlatego poznawanie Grechuty proponowałabym zacząć od Anawy, potem "Korowód", a wreszcie "Droga za widnokres".

Właśnie słucham tej jednej, jedynej płyty z Grechutą, jaką mam. Składanka gdzieś z lat dziewięćdziesiątych zawierająca utwory zgrane ze starych płyt winylowych. Tak jest to opisane i nie mam powodu temu nie wierzyć. Dużo wtedy takich składanek wyszło i związane było to z jakimiś sprawami wynikającymi z prawa autorskiego. Nagranie pewnie całkiem nieaudiofilskie ale słucha się dobrze. Jest takie z "epoki", zwłaszcza, że w tor wpięty jest lampowy, monofoniczny wzmacniacz, równolatek tych nagrań, więc klimat jestr zachowany w pełni. Pewnie część tych nagrań też jest mono...

Rotor>

A ja z innej beczki;-) Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz stronę zrobioną przez dwóch miłośników muzyki MG - może warto zajrzeć...?

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

to co naprawdę wartościowe .... na samym dole ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-17422-100001259 1257483037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A niech...

Ukryta Zawartość

Grechuta (i Pawluśkiewicz) to tacy geniusze, że spokojnie można polecić wszystko. Ale... ja najbardziej lubię te płyty, na których nie było wielkich przebojów. Na przykład, wielu ludziom bardzo nie podoba się "Szalona lokomotywa". Jak ktoś z góry odrzuca modernizm i postmodernizm, to jego sprawa...

Warto przypomnieć o próbie Pawluśkiewicza pt. "Andrzej Zaucha & Anawa". Miłe uzupełnienie Markowej Anawy. Część repertuaru z Andrzejem pochodzi ze współpracy z Markiem (choć nie wiem, czy na płycie "Anawa 3" to słychać).

W ogóle szkoda, że nazwa "Anawa" jest utożsamiania z Markiem. Moim zdaniem zespół Anawa był dość zgraną ekipą, mimo zmian składu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.