Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kopółek w tonsil maestro 130

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. W piatek kolumny przywieziono mi do domu. Stan fabryczny. Dwa jednakowe glosniki sredniotonowe, bass reflex z przodu, podwojne terminale glosnikowe, piekna i solidna obudowa. To tyle tytulem opisu. Zreszta je znacie.

Na razie sobie ich slucham no i czekam co sie dalej z nimi bedzie dzialo. Staly kilka lat zupelnie nie uzywane wiec chyba musza sie troche rozruszac.

Generalnie w stosunku do poprzednich przepasc. Nawet moja zona, ktora ma I stopien umuzykalnienia (tzn wie kiedy cos gra albo kiedy nie gra) stwierdzila , ze ladnie graja.

Na razie graja na najzwyklejszych kablach, nie inwestowalem bo sie nie oplacalo przy starych kolumnach, mysle ze jak zmienie na cos lepszego to sie pewnie poprawi jeszcze.

Raczej jestem sklonny je zostawic, tym bardziej ze cena wydaje mi sie dosyc atrakcyjna. Bez wielkich targow zaproponowano mi 700 zl do zaplacenia, chociaz na zastanowienie sie mam jeszcze caly tydzien w czasie ktorego beda one grac u mnie w domu.

Jedyne co mi sie rzucilo tak na poczatku to bardzo gleboki bas, doslownie na granicy percepcji (szczegolnie na plycie Anny Marii Jopek "Upojenie"), na innych jest lepiej. Bede to obserwowal.

słyszecisze, 18 Kwi 2005, 10:56

Za 700zł. raczej się opłaca (McGyver zaraz zaproponuje przerobienie ich na ProAc za jedyne 1500zł. ;)

Ten bas to taki ich znak rozpoznawczy ;) Duza obudowa do małych głośników o wysokiej dobroci - tak to wtedy zazwyczaj wychodzi. Kiedys się dopytywałem w Tonsilu o wersje tych głosników lepiej pasujące do obudowy bass reflex i dostałem odpowiedź że taki był cel konstruktorów. One miały byc do dużej obudowy żeby nisko zejść na dole pasma - moda jakaś czy co?

Poeksperymentuj z ustawieniem w pokoju.

Kup lepsze kable - może Cordiale do bi wiringu? W krótkich odcinkach.

Jesli zdecyduje sie je zostawic to kupie jakies lepsze kable, moze te Cordiala (ale ktore?), sprawie sobie granitowe plyty, wkrece kolce. Mam nadzieje ze pomoze. Tyle ze troche urosna, a juz nie sa male. W przyszlosci moze przeprowadze lekki tuning, a to juz jest dosc dobrze opisane.

A propos kabli Qubric co masz na mysli piszac "w krotkich odcinkach". Czy chodzi o to zeby dlugosc kabli nie przekraczala powiedzmy 2 metrow?

Odradzam Cordiala. Z czym bym go nie sprawdzał, to lekko piaszczy. Za to Klotz jest OK.

Qubric, kiedy zejdziesz ze mnie? Wszyscy wiedzą że z tego się ProAków zrobić nie da. Da się natomiast wyraźnie poprawić dźwięk tych kolumn, i to wcale nie za 1500zł. Właściwie to już za ok. 350zł by się dało.

U mnie Cordial zasilał sekcję niskotonową , a na górze był AST 75 Sonic Linka.Takie zestawienie dało dość dobrą kontrolę basu i czyste wysokie.Odwrotnie było dużo gorzej.Kontrolę basu poprawiły również granitowe płyty pod kolumny i kolce.Po modernizacji bas nie schodził już aż tak nisko , ale był żwawszy, jednak zadowalające zestrojenie wcale nie było łatwe, więc zalecam ostrożność w razie ewentualnych przeróbek bez odpowiedniego doświadczenia(ja wszelkie zmiany przeprowadzałem tak , aby w każdej chwili móc wrócić do oryginału!).Jeśli lubisz dżwięczne wysokie , to rzeczywiście warto pomyśleć o wymianie "tytana".Jeśli zastosujesz GDWK 10/80/19 , to nawet bez zmian w zwrotnicy powinno zagrać lepiej.

McGyver, 18 Kwi 2005, 12:14

>Qubric, kiedy zejdziesz ze mnie?<

Ha! Wiedziałem ze się zjeżysz :)

Cordial to był tylko przykład, ze względu na cenę. Skoro Audionowa może go ubrać w kolorową koszulkę i sprzedać kilka czy kilkanaście razy drożej to chyba nie jest taki zły.

Może w tej cenie kupić Gothama, Draka czy droższego, ostatnio odkrytego dzięki forum - Shultza w ramach wypróbowania czegoś "nowego".

Klotza głośnikowego nie znam.

A AST 75 (czy jak się to nazywa teraz Black Rodium?) słyszałem. Taki sobie, nawet dystrybutor mi go odradzał ;)

A może wystarczy zmienić wzmacniacz żeby dominacja basu znikła?

Ostatnio miałem okazje przez chwile posłuchać zabytku o nazwie Fonica 9017 czy 9013 - jakoś tak. Bas w nim walił głośniej niż w Technicsa wysokie się wybijały choć były niewyraźne i w ogóle pompował membraną. Efekt ciekawy ale nie na dłużej.

Autor nie napisał jaki ma wzmacniacz i źródło.

->Qubric

U mnie nie było problemów z dominacją basu , bo kolumny grały w 28 metrach , natomiast chodziło o poprawienie jego kontroli , bo jak dla mnie był zbyt rozlazły (kwestia gustu).Jeśli chodzi o kabelki , to nie twierdzę , że było to najlepsze rozwiązanie , ale efekt , w stosunku do ceny był całkiem niezły.

-> Qubric

Nie napisalem jaki mam wzmacniacz i zrodlo bo to nic wartosciowego. Taka sobie bodzetowa budzetowka (JVC) po ktorej nia mozna sie zbyt wiele spodziewac. Niestety na ten moment takie jest i przez najblizszy czas takie pozostanie, niestety.

Natomiast po wpieciu tych Maestro i tak zauwazylem wyrazna poprawe, wiec jakies mozliwosci w tym systemie sa tylko trzeba je odkryc. Tak bylo równiez wtedy gdy zmontowalem swoj pierwszy IC. Wiec postepy sa.

W tej chwili chodzi mi o to aby bez ingerencji w kolumny (jeszcze za nie nie zaplacilem) tak skonfigurowac kable zeby efekt byl jeszcze lepszy.

Niestety musze uprawiac trudna sztuke kompromisu pomiedzy tym co bym chcial miec, a tym co moge miec, ale ten problem dotyczy wiekszosci tych, ktorzy tutaj pisza z ty ze, poprzeczka jest na roznych wysokosciach.

->Pedros

Interesuje mnie jakiego konkretnie uzyles tego Cordiala no i jak to polaczyles od strony wzmacniacza. Czy wystarczy przewody + od wysokich i niskich zlaczyc razem i wepchnac w gniazdo wzmacniacza, to samo z minusami bo tam mam pojedyncze gniazda czyli + i - dla kanalu lewego i dla prawego podobnie.

Jesli chodzi wymiane glosnikow czy modyfikacje kolumn to raczej w tej chwili nie wchodzi to w rachube, ale w przyszlosci moze sie na to zdecyduje. Wtedy chetnie skorzystalbym z Twoich doswiadczen.

->słyszecisze

Cordial , którym miałem podłączone moje Maestro , to model cls 225.Z bi-wiringiem nie było problemu , bo Diora 504B ma podwójne zaciski głośnikowe , ale jeśli Twój wzmacniacz ma pojedyncze , to zrób tak , jak pisałeś , a efekt również powinien być słyszalny.Do secji wysokotonowej można by spróbować jakiś kabelek o jasnym brzmieniu , bo tytanom brakuje blasku .Nie zapomnij tylko wyjąć zworek z kolumn ;)

• 1 miesiąc później...

Z dużym opoznieniem, ale dolaczam swoj glos w dyskusji. W okoliach Wielkanocy McGyver wymienil mi w Maestrach 130 wysokotonowe glosniki na Vify 25ag (tak mi sie przynajmnije obilo o uszy), zmniejszyl pudlo, wydluzyl rure bas releksu i przerobil zwrotnice. Otrzymalem dzwiek super. Przedtem nie dalo sie tego po prostu sluchac, ciagle cos skrzypialo i piszczalo na gorze, jedyna pociecha byl bas gesty jak smola, ktory wszystko zalewal. A teraz jest pysznie. Archiwalne nagrania nie katuja uszu szumami. Glosniki maja potencjal, zaleznie od kabli pojawia sie lepsza lub gorsza przestrzen, z dobrymi kablami (IC Cardas Reference) bylo nawet bardzo dobrze. W kazdym razie jeszcze mi posluza. A mialem je wyrzucic na smietnik...

->pentaton

Z tym śmietnikiem , to chyba trochę przesadziłeś.Faktem jest jednak , że można z poczciwych maestro wydobyć znacznie lepszy dżwięk , dokonując pewnych modyfikacji.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.