Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer pod Onkyo A 8450 ?

Mariusz Stypczyński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do kupienia subwoofer yamaha sw-p30 i chciałbym go podłączyć pod mój wzmacniacz (jak w temacie) ale mam pytanie odnośnie mocy ponieważ wzmak ma 90 Wat a sub tylko 40 oczywiście będzie podłączony poprzez wyjścia głośnikowe sekcji A lub B. Czy moc tego suba nie jest trochę za mała bo nie chciałbym czegoś uszkodzić ?? .. Co o tym sądzicie...??? ..pozdro...

https://www.audiostereo.pl/topic/131962-subwoofer-pod-onkyo-a-8450/

Zmiana kolumn raczej nie wchodzi w grę mam te Altusy od nowości już 22 lata są w stanie idealnym wszystko w oryginale no i grają nieźle ale jak się trochę podkręci wzmaka a tak spokojnie to wiadomo jak dla mnie trochę mało bassu dlatego pomyślałem o subwooferze chyba najprostsza i najtańsza metoda na zwiększenie niskich ... Dlatego pytam się i słucham Waszych podpowiedzi.... pozdro..

Podłączając subwoofer oczekuję trochę więcej basu przy spokojnym słuchaniu muzyki bo moje Altuski 140 tego tak do końca nie zapewniają... pozdro..

Widzisz- Altusy 140 to bardzo "specyficzne" kolumny. Wysoka skuteczność, brak niskiego basu, mocno podbity wyższy bas i charakterystyka typu "uśmiech dyskoteki". Nie pora po 22 latach w końcu przestać się katować mocno zniekształconym dźwiękiem?

Jeśli jednak uważasz, że muszą one zostać, to i subwoofer musisz dobrać do kolumn, a więc: musi posiadać możliwość niskiego cięcia, musi zapewnić wysoki poziom natężenia dźwięku, czyli dysponować b. dużą mocą lub dużą mocą i stosunkowo dużej skuteczności głośnkmiem. Płynie stąd wniosek, że byle jaki sub na pewno sobie z nimi nie poradzi. Niestety, poniżej 15', czyli 38cm głośnika nie ppdchodź.

Nie kupuje się subwoofera do cichego słuchania, ma on działać prawidłowo w pełnym zakresie pracy wzmacniacza i kolumn podstawowych.

Oczywiście, możesz kombinować z subwooferem, albo pogonić szkodniki i kupić jakieś normalne kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.