Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 860, głośne buczenie w kolumnach po włączeniu w zmacniacza - czy to poważna usterka ?

OTTO

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku jestem posiadaczem Denon PMA 860 , sprawował się bez zarzutów, wczoraj po włączeniu zaczął głośno buczeć, bez znaczenia czy włączony jest tuner, CD, czy też nic nie jest włączone oprócz wzmacniacza. Buczy przez kilkanaście sekund i potem jest cisza, ale oczywiście nie wydaje też żadnego dźwięku związanego z muzyką.

Kolumny mam podłączone pod A, na B oraz A+B nie buczy oczywiście, zmieniłem podpięcie kolumn na B i wtedy buczy.

Przepięcia nie było, ani głośnego odtwarzania, czy to poważna awaria, czy może jakiś zimnu lut ?

Gdzie szukać przyczyny ???

Oczywiście nie ja , bo nie mam o tym pojęcia, muszę poszukać kogoś kumatego, ale chcę już Was się poradzić, żeby jak najwięcej wiedzieć zanim oddam komuś w łapska sprzęt.

Dziękuję bardzo, czyli koszty nie powinny być zbyt wygórowane ?

Teraz tylko muszą znaleźć kogoś kto mi to sprawdzi a nie zepsuje.

Czyli jak kolumny są odpiete to nic nie słychać?

W takim razie to nie transformator.

Ściągnij obudowę, Znajdź źródło dźwięku

Tak, boczy tylko na kanale gdzie są podłączone kolumny, teraz mam je odpięte i jak włączę wzmacniacz i przełączam pokrętłem "Speakers" to słychać przełączanie- takie cykanie, ale po chwili jakiś stycznik coś wyłącza, jest takie cyknięcie jak przy włączeniu wzmacniacza i potem pokrętło "Speakers" milknie.

Jak mam znaleźć źródło dźwięku skoro to buczy w kolumnach, a jak są odłączone to problemu- buczenia nie ma ?

Aaaaa przepraszam. Myślałem że buczy ze wzmacniacza.

Nie odczytałem tematu. Mea Culpa

Także sprawdził bym od masy zgodnie z zaleceniami: Bumpalump

Masa, myślałem że tak jak w aucie poszukam przewodu przykręconego do obudowy, ale niczego takiego nie znalazłem niestety :)

Dziękuję bardzo, jutro zerknę jak będę miał dostęp do kompa, bo maluch śpi, a na tel. to nie robota

Tak, boczy tylko na kanale gdzie są podłączone kolumny, teraz mam je odpięte i jak włączę wzmacniacz i przełączam pokrętłem "Speakers" to słychać przełączanie- takie cykanie, ale po chwili jakiś stycznik coś wyłącza, jest takie cyknięcie jak przy włączeniu wzmacniacza i potem pokrętło "Speakers" milknie.

Jak mam znaleźć źródło dźwięku skoro to buczy w kolumnach, a jak są odłączone to problemu- buczenia nie ma ?

Bardzo ważne!

Sprawdź na wyjściu wzmacniacza, czy nie pojawiło się stałe napięcie. Zmierzysz je miernikiem napięcia. Jeśli napięcie na wyjściu jest większe niż kilkanaście mV, to objaw uszkodzenia końcówki mocy.

Pomiar wykonaj wtedy gdy słychać buczenie.

Bardzo ważne!

Sprawdź na wyjściu wzmacniacza, czy nie pojawiło się stałe napięcie. Zmierzysz je miernikiem napięcia. Jeśli napięcie na wyjściu jest większe niż kilkanaście mV, to objaw uszkodzenia końcówki mocy.

Pomiar wykonaj wtedy gdy słychać buczenie.

Kilkanascie lub kilkadziesiat mV stalego napieci nie swiadczy o uszkdzeniu koncowki mocy, jesli wzmacniacz nie ma regulacji zera dc lub dc serwa to takie napiecie jest normalnym objawem, a jego poziom bedzie sie roznil w zaleznosci od konstrukcji i precyzji sparowania elementow, najbardziej od pary roznicowej na wejsciu.

Nawet kilka v stalego napiecia nie swiadczy o uszkodzeniu stopnia koncowego, moze to byc rowniez wina pary roznicowej

Mój wzmacniacz ma na wyjściu kilkanaście mV.

Ale ważne jest, jakie napięcie ma Denon autora wątku.

Nie mam kompletnego pojęcia jak znaleźć tą masę, żadnego kabla podpiętego do obudowy nie widzę.

Tak wygląda zawartość mojego wzmacniacza ( fotka po za kupie, teraz jest czyściej)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecicie mi kogoś kto zajmuje się naprawą takiego sprzętu, najlepiej z okolicy Katowic- lub śląska ?

P.S. Wystarczy już Waszego zaangażowania i mojej niekompetencji ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.