Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do salonu

Endrjuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakup amplitunera + zestaw kolumn 5.1, mój budżet to ok 4 tys. zł

Salon ma powierzchnię ok. 16,5 m2 + otwarta kuchnia prawie 8m2

Zdjęcia pokoju poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-61942-0-97885300-1488807688_thumb.jpg

post-61942-0-13586000-1488807692_thumb.jpg

post-61942-0-28659500-1488807695_thumb.jpg

Moim typem amplitunera jest Onkyo TX-NR656:

Ukryta Zawartość

Propozycje kolumn to:

Taga Harmony Tav 606v3

Ukryta Zawartość

+ subwoofer Monitor Audio R380:

Ukryta Zawartość

lub sub Audio Pro Addon

Ukryta Zawartość

Zestawy w innym kolorze niż biały:

Magnat Supreme 1002/102/252/202A:

Ukryta Zawartość

lub Quadral Quintas 6500

Ukryta Zawartość

+ sub Kliipsch R12-SW

Ukryta Zawartość

Zaznaczam, że to będzie mój pierwszy sprzęt audio i nie mam porównania z innymi sprzętami.

Co do ustawienia kolumn mam kilka pytań:

Czy głośnik centralny może być ustawiony na amplitunerze? Gdzie najlepiej ustawić subwoofer? Czy postawić głośniki surround za sofą na parapecie?

Proszę o porady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132087-kino-domowe-do-salonu/

Z tych dwóch zestawów bierz sub Klipscha. Ma dobrą cenę i sprzęt sprawdzony. O tym Audio Pro słyszę pierwszy raz. Co do kolumn się nie wypowiadam, bo ich nie znam.

Czy głośnik centralny może być ustawiony na amplitunerze?

Tak bezpośrednio na nim? Nie ma mowy, ampli musi mieć chłodzenie. Jeśli zachowasz odpowiedni odstęp to można.

Surroundy możesz dać na parapet. Nie jest to najlepsze ustawienie, ale na początek może być.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Szafka rtv do wymiany, nie ma szans aby amplituner jak i głośnik centralny we wnękach się zmieścił ewentualnie TV na ścianę dać a na szafkę rtv dać głośnik centralny i amplituner. Co do elektroniki to ja bym proponował Denon+Monitor Audio Silver, lub Onkyo+Klipsch dseria RP. Szczerze mówiąc za 4tyś to może być słabo abyś dostał jakiś fajny set 5.1 chodzi tu o suba. W dzisiejszych czasach ja bym celował bardziej w Atmos system 5.1.2 minimum, w KD jest mega efekt. Na tylną ścianę za kanapą kolumny bi-polarne bym dał, zwykłe podstawkowe będą dominować a przy bi-polowych dźwięk będzie na boki się rozchodził.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Witaj,

Z tych zestawów polecał bym onkyo + quadral i klipsch. Jest tu kolega na forum który ma bardzo podobne mieszkanie do twojego. Kupił u nas taki sprzęt możesz go zapytac o opinie.

Jeśli masz też blisko to zapraszam cię na odsluch do nas.

Ja proponuję Ci taką drogę:

Idziesz do wybranego salonu na odsłuch głośników, które mieszczą się w Twoim budżecie. Najlepiej gdybyś mógł posłuchać ich z wybranym przez siebie amplitunerem.

W salonie proponuję też posłuchać głośników, które nieco przekraczają Twój budżet. Jeśli miałbyś dopłacać to przynajmniej będziesz wiedział za co.

Jak już wybierzesz głośniki to kupujesz i po kolei wypożyczasz amplitunery i testujesz w domu. Sam zobaczysz, który będzie dla Ciebie najlepszy. Jedne są lepsze w kinie, inne w muzyce. Tutaj też warto wypożyczyć wyższy model amplitunera aby zobaczyć czy warto dopłacać.

Jeśli w jednym salonie nie będzie tego co chcesz to idź do innego. Lepiej poświęcić kilka dni albo tygodni na odsłuchy niż potem się rozczarować. Czasami za wypożyczenie trzeba zapłacić 50-100 zł, ale nigdy nie są to wyrzucone pieniądze, gdyż w ten sposób płacisz za to aby nie popełnić błędu.

Jeśli kupisz coś z czego nie będziesz zadowolony, więcej stracisz na odsprzedaży.

Pamiętaj, że wyższe modele wcale nie muszą grać lepiej.

Jeśli salon zaproponuje Ci podłączenie wzmacniacza zamiast amplitunera to miej na uwadze, że amplituner przeważnie zagra słabiej, z mniejszą dynamiką.

W domu przeważnie akustyka jest gorsza niż w salonie, dlatego idealnie byłoby wypożyczać też głośniki, jednak niewiele salonów decyduje się na taką zabawę.

A ja powiem tak, im dłuzej będziesz się zastanawiał tym gorzej będzie Ci cokolwiek wybrać a temat może urosnąć do kilkuset postów bo co chwilę będa jakieś propozycje, które namieszają Ci w głowie i z 4 zrobi się 6 tys. Jeśli masz niedaleko do salonu/sklepu ze sprzętem to udaj sie na odsłuch tego co podałeś sam no o ile będą mieli te pozycje. Zobacz najpierw jak one grają a dopiero póżniej szukaj czegoś innego. Choć z Magnata już bym zrezygnował. Klipsch ma specyficzne brzmienie, które musi się spodobać. Na odsłuch przeznacz stosunkowo dużo czasu ze swoją muzą w jak najlepszej jakości ( nie konwertowana z mp-3-ek). Nie spiesz się bo to Ty wybierasz i płacisz, słuchaj, wsłuchuj się, i nie żeby to trwało 5 minut. Pierwsze wrazenia są ważne ale zobaczysz czy po pewnym czasie nie znudzi Ci się albo nie zmęczy Cię to brzmienie dlatego taki odsłuch musi trochę trwać. Nie doczytałem proporcji między kinem a muzyką. Choć jeśli to ma być pierwszy zestaw i taki mały budżet (ale to , co powtarzam za kazdym razem zależy o naszych preferencji bo jednemu starczy za 2,5 tys na cały zestaw elektronika +kolumny 5.1 a inny wyda taką kasę na jednego monitorka na surround. Wszystko jak mi się wydaje zależy też od naszej zasobności finansowej) to te zestawy co podałeś mogą być (oprócz Magnata), kwestia odsłuchu samych frontów czy podejdzie ich brzmienie. Na Quadralach będziesz miał więcej basu niż na Tagach ale to dwa różne brzmienia, Taga ma bardziej wyważoną ilość basu. Niektórzy mówią, ze nie mają basu. Kwesi gustu. Nie ma go przesadnie dużo ale jest. Wiem bo sam je mam i na 25 metrach.

Pamiętaj też, że jesli w salonie będzie specjalnie do tego przeznaczone miejsce do odsłuchu jakiś pokoik czy coś w tym stylu to będzie on do tego przystosowany i kolumny zagrają nieco inaczej niż w domu. Lepiej. I najlepiej gdyby grały w połączeniu z wybranym amplitunerem. Różnicy w brzmieniu na tym czy innym amplitunerze nie wyłapiesz jeśli nie masz specjalnie wyczulonego słuchu więc nie ma co tu za bardzo kombinować. Myslę, że to Onkyo będzie dobrym wyborem. A sub tak , Klipscha. Głośność na nim nie wyżej niż 11:00, a jeśli zdecydujesz się na autokalibrację ustaw przed na godz 9:00, po autokalibracji ciut podniesiesz jeśli będzie za mało ale tak, zeby potencjometrem nie przekroczyć 12:00 czyli połowy.

Teraz co do ustawień kolumn.

Tak jak Kolega BaliGynia zaproponował, telewizor na ścianę i wtedy dopiero amplituner z centralnym na stolik, ja zrobiłbym ciut inaczej, dodatkowo centralny powiesiłbym pod telewizorem na ścianie, fronty po bokach szafki wiadomo, subwofer w tym miejscu gdzie znajduje się stolik z globusem :), znaczy się przy ścianie gdzie te pułeczki w rogu a surroundy to tak, jeden mółby być na parapecie (stojąc naprzeciw parapetu) całkiem po lewej a prawy musiałby być w samym rogu na ścianie albo tyły postawić na którymś ze standów i np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten ma tylko a może aż 90 cm wysokości więc może wystarczy. Surroundy najlepiej gdyby były na wysokści uszu słuchacza więc to zależy od wysokości Twojej sofy/łóżka na której/rym siedzisz podczas oglądania więc moze ta wys 90 cm starczy, a stand najlepiej gdyby miał regulację wysokości i ruchomą podstawkę na której stała by przymocowana kolumna (przechylanie w różnych kierunkach - góra/dół) . Moze to tak na przyszłosć bo wiadomo to dodatkowe koszty więc w ostateczności mogłyby stać na parapecie jeśli Ty siedziałbys między nimi.

Pozdrowionka

Jeszcze tak na koniec, nia "zapuszczaj sie" na kolumny w dużo większej kwocie bo wtedy słuchając tych z przedziału, który wybrałeś będa do dupy. I bedziesz miał problem bo żadne Ci się nie będą podobały (mowa o brzmieniu).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z obydwoma Panami po części ,:)

Im więcej będziesz szukał uwierz tym dalej będziesz od wyboru. To prawda. Wiele osób tu trafia i zamiast rozjaśnienia następuje ciemność. I to coraz większą.

Idź w miarę żwawo do salonu posłuchaj i już. Jak ci się nie chce. Pakuje sprzęt i wysyłam do Ciebie na wypożyczenie i sprawdzisz.

Tyle

Jak ci się nie chce. Pakuje sprzęt i wysyłam do Ciebie na wypożyczenie i sprawdzisz.

nawet lepiej bo wtedy będziesz miał stuprocentową pewność co do brzmienia u Ciebie w domu i nie będzie rozczarowania. Czasami tak jest, że ludzie po powrocie z saonu na chate są w szoku, że to nie te kolumny, że tam grały lepiej. Niestety, akustyka każdego pomieszczenia jest inna szczególnie pomieszczenia codziennie używanego w stosunku do takiego przystosowanego tylko do odsłuchów .

Ale za to się płaci. Kolega S4Home mógłby napisać ile taka przyjemność kosztuje.

Dziękii Panowie za odpowiedzi i cenne wskazówki.

Na tą chwilę zastanawiam się tylko nad zestawem kolumn bo z amplitunerem - Onkyo i subem - Klipsch, nic już nie kombinuję. Zostają tylko do wybrania kolumny:

Magnaty - odrzucam, droższe propozycje też bo znacznie przekraczają mój budżet.

Taga czy Quadral Quintas? A może jeszcze coś takiego:

Tonsil Premium

Ukryta Zawartość

Jaka jest różnica pomiędzy Taga 606 se a Taga 606 v3?

Ukryta Zawartość

Witaj,

Z tych zestawów polecał bym onkyo + quadral i klipsch. Jest tu kolega na forum który ma bardzo podobne mieszkanie do twojego. Kupił u nas taki sprzęt możesz go zapytac o opinie.

Jeśli masz też blisko to zapraszam cię na odsluch do nas.

Nabyłem właśnie taki zestaw od kolegi S4home, gra od nie całego tygodnia. Jak dla mnie bardzo fajnie chociaż zaznaczam że nie jestem żadnym wyznacznikiem wiedzy. Układ i wielkość mieszkania bardzo podobna. Jeśli chodzi o kolegę S4home to mogę szczerze polecić sprzedawcę. Kontakt i obsługa klienta na najwyższym poziomie. Jeśli coś kiedyś będę nabywal ze sprzętu audio to tylko u nich. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

nawet lepiej bo wtedy będziesz miał stuprocentową pewność co do brzmienia u Ciebie w domu i nie będzie rozczarowania. Czasami tak jest, że ludzie po powrocie z saonu na chate są w szoku, że to nie te kolumny, że tam grały lepiej. Niestety, akustyka każdego pomieszczenia jest inna szczególnie pomieszczenia codziennie używanego w stosunku do takiego przystosowanego tylko do odsłuchów .

Ale za to się płaci. Kolega S4Home mógłby napisać ile taka przyjemność kosztuje.

Tylko transport. Więc chyba się opłaca.

Dodam tylko że nie czasem. To że klienci inaczej odbierają dźwięk w salonie i u siebie w domu to 70 procent przypadków. W którą stronę to już inna sprawa.

Dziękii Panowie za odpowiedzi i cenne wskazówki.

Na tą chwilę zastanawiam się tylko nad zestawem kolumn bo z amplitunerem - Onkyo i subem - Klipsch, nic już nie kombinuję. Zostają tylko do wybrania kolumny:

Magnaty - odrzucam, droższe propozycje też bo znacznie przekraczają mój budżet.

Taga czy Quadral Quintas? A może jeszcze coś takiego:

Tonsil Premium

Ukryta Zawartość

Jaka jest różnica pomiędzy Taga 606 se a Taga 606 v3?

Quadral quintas. Jest kilku kolegów tu na forum którzy mają od nas taki zestaw napisz do nich jeśli nam nie wierzysz. A my ci tylko przygotujemy kalkulacje.

A no i jest kolega... Byk na następnej stronie :)

Ukryta Zawartość

Endrjuu jest, ale wybranie kd jest dużo łatwiejsze od namówienia żony na zgodę na zakup sprzętu audio, jestem w trakcie rokowań, jest dobrze ale żona ostatecznie jeszcze się nie zgodziła.

A po drugie mam w planach odwiedzenie pewnego salonu audio w Oświęcimiu i sprawdzenie sprzętu przed zakupem, odsłuch i te sprawy.

Dziękuję kolegom że o mnie pamiętają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.