Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis minelo mi jakies 30 dni od kiedy streamer Aries S1 jest zasilany przez zasilacz PSU S1.

Grane/włączone po 12-18h na dobe. Slychac zmiane jaka wprowadza to do systemu. Wzroslo poczucie glebi i punktowosc niskich tonow. Detal wysokich i srednicy jest podany czysciutko. Wybrzmienia to bajka. I najlepsze ze to wszystko podane jest w analogowy sposob, mimo wyraznego detalu. 

Jeszcze pare dni temu bylo lepiej, gorzej na zmiane. Potrafilo zamulic na dole i chowac detale. Od dwoch dni gra to jakos rowniej i nie slysze szczegolnie jakichs wiekszych wahan jakości.

Na szybko policzylem i wyszlo mi okolo 450-500 godzin dzialania. Pozyczony wczesniej zasilacz mial sporo, sporo wiecej, wiec zakladam ze moze by tylko lepiej. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

14 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Dzis minelo mi jakies 30 dni od kiedy streamer Aries S1 jest zasilany przez zasilacz PSU S1.

Grane/włączone po 12-18h na dobe. Slychac zmiane jaka wprowadza to do systemu. Wzroslo poczucie glebi i punktowosc niskich tonow. Detal wysokich i srednicy jest podany czysciutko. Wybrzmienia to bajka. I najlepsze ze to wszystko podane jest w analogowy sposob, mimo wyraznego detalu. 

Jeszcze pare dni temu bylo lepiej, gorzej na zmiane. Potrafilo zamulic na dole i chowac detale. Od dwoch dni gra to jakos rowniej i nie slysze szczegolnie jakichs wiekszych wahan jakości.

Na szybko policzylem i wyszlo mi okolo 450-500 godzin dzialania. Pozyczony wczesniej zasilacz mial sporo, sporo wiecej, wiec zakladam ze moze by tylko lepiej. 

Ciekawe spostrzeżenia i wnioski . U mnie nówka sztuka grała około tygodnia.  Niepotrzebnie wyłączałem na noc i gdy byłem w pracy.  Nie słyszałem różnic żadnych.  Możliwe że za krótko grał...

41 minut temu, aryman napisał:

Ciekawe spostrzeżenia i wnioski . U mnie nówka sztuka grała około tygodnia.  Niepotrzebnie wyłączałem na noc i gdy byłem w pracy.  Nie słyszałem różnic żadnych.  Możliwe że za krótko grał...

Zdaje sie ze mialem szczescie uslyszec dwa zasilacze auralica w krotkim odstepie czasu, jeden od kolegi @Marcin Wielgus lekko grany i drugi sporo uzywany z salonu. To mnie utwierdzilo w przekonaniu ze nalezy ten klocek jednak mocno rozruszac przed ocena 😉

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Zdaje sie ze mialem szczescie uslyszec dwa zasilacze auralica w krotkim odstepie czasu, jeden od kolegi @Marcin Wielgus lekko grany i drugi sporo uzywany z salonu. To mnie utwierdzilo w przekonaniu ze nalezy ten klocek jednak mocno rozruszac przed ocena 😉

Hmm. No to kto wie. Może jakbym pograł na Vedze z 2 , 3 tygodnie to może góra by się jakoś unormowała? A tak...  byla niestety za ostra ....

5 godzin temu, aryman napisał:

Hmm. No to kto wie. Może jakbym pograł na Vedze z 2 , 3 tygodnie to może góra by się jakoś unormowała? A tak...  byla niestety za ostra ....

Slyszalem dwie vegi i nie kojarze zeby gora byla ostra... Moze cos w systemie u ciebie za ostro piluje? Moze wlasnie potrzebujesz cieplego daca? Możliwości jest kilka.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Slyszalem dwie vegi i nie kojarze zeby gora byla ostra... Moze cos w systemie u ciebie za ostro piluje? Moze wlasnie potrzebujesz cieplego daca? Możliwości jest kilka.

No jak najbardziej potrzebuje ciepłego daca. Vega była za ostra. Po niej miałem pontusa i to było To!!! 

Pontus II świetny, to prawda, dynamiczny i właściwie ciepły ale bez przegięcia. Mimo że go nie mam już  (sprzedany) to  wspominam doskonale jako rewelacyjny DAC.

A co go zastąpiło ?

Wysłane z Wrocławia

Nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie w jakich aspektach itd. Po prostu bardziej mi się podoba dźwięk i tyle.
A po drugie jestem leniwy na starsze lata a tu pilot jest, nie trzeba wstawać z kanapy żeby wyłączyć. 😉 
Pozdrawiam.

Edytowane przez Marek333

Ja mam qutesta i jest dobrze z sotm ale zaczynam chcieć czegoś co jest również szczegółowe A dodatkowo bardziej analogowe i potężne. 

Chodzi mi po głowie pontus 2 i Laiv.

chwilowy brak działalności w audio.

Godzinę temu, Marek333 napisał:

Nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie w jakich aspektach itd. Po prostu bardziej mi się podoba dźwięk i tyle.
A po drugie jestem leniwy na starsze lata a tu pilot jest, nie trzeba wstawać z kanapy żeby wyłączyć. 😉 
Pozdrawiam.

Ten pilot mnie przekonał. Biorę od razu😁.

A tak serio- jest cieplej ? Przestrzenniej? Więcej detalu? No powiedz coś 😁

1 minutę temu, antymalkontent napisał:

Ja mam qutesta i jest dobrze z sotm ale zaczynam chcieć czegoś co jest również szczegółowe A dodatkowo bardziej analogowe i potężne. 

Chodzi mi po głowie pontus 2 i Laiv.

Pontusa miałem u siebie. Wersję 12-th.

Jest ciepły i analogowy. Do tego gra energicznie I z detalem.

W sumie to nie wiem czemu go nie zostawiłem... A tak to  tylko mam problem i szukam dalej..😁

A tak naprawdę to chyba czekam na 15 - stke w wersji srebrnej..

U mnie,  z moimi gratamami vega+ zasilacz przegrała z krestesem z bsn2i + pontus!!!

24 minuty temu, aryman napisał:

tak naprawdę to chyba czekam na 15 - stke

To bedzie gralo inaczej niz pntus 2 czy 12. 

Granie jasniejsze, bardziej detaliczne, zblizone do Venus. 

Zastanow sie czy tego szukasz. 

Na sieci sa gdzies porownania laiva do pontusa. 

Laiv jest spokojniejszy, mniej dynamiczny, chyba cieplejszy. 

trzeba wiedziec czego potrzeba we wlasnym systemie, co sie lubi, czego sie chce sluchac...

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

To bedzie gralo inaczej niz pntus 2 czy 12. 

Granie jasniejsze, bardziej detaliczne, zblizone do Venus. 

Zastanow sie czy tego szukasz. 

Na sieci sa gdzies porownania laiva do pontusa. 

Laiv jest spokojniejszy, mniej dynamiczny, chyba cieplejszy. 

trzeba wiedziec czego potrzeba we wlasnym systemie, co sie lubi, czego sie chce sluchac...

Ja doskonale wiem co Lubie i czego szukam.  Wyraziłem to jasno i dobitnie opisując walory pontusa. Pokazałem tez wyraźnie wady Vegi, które u mnie były nie do zaakceptowania. 

Natomiast tego, że pontus 15 jest jaśniejszy od 12 nie wiedziałem.  Muszę temat zgłębić w takim razie.

22 minuty temu, aryman napisał:

Natomiast tego, że pontus 15 jest jaśniejszy od 12 nie wiedziałem.  Muszę temat zgłębić w takim razie

Sporo o tym jest w sieci. Kolega kupil pontusa 12. Mial tam firmware 1.4.

Namowilem go do sprawdzenia oryginalnego (pierwszego) firmweru 1.0 no i tez przy nim zostal. To wlasnie jest kwintesencja pontusa. 

Mnie sie wogole nie pali do wymiany mojego Pontusa2. Razem z Ariesem S1 na zasilaczu S1, gra to bardzo bardzo dobrze.

16 minut temu, Mikelas76 napisał:

Sporo o tym jest w sieci. Kolega kupil pontusa 12. Mial tam firmware 1.4.

Namowilem go do sprawdzenia oryginalnego (pierwszego) firmweru 1.0 no i tez przy nim zostal. To wlasnie jest kwintesencja pontusa. 

Mnie sie wogole nie pali do wymiany mojego Pontusa2. Razem z Ariesem S1 na zasilaczu S1, gra to bardzo bardzo dobrze.

Tak jak mówię.  Mnie 12 stka powaliła. I wiem, ze to szczegół ale gdyby była srebrna to pewnie by została.  

No a pozatym chciałem poprobowac innych szkół grania .

Z tą 15 stka mnie zaniepokoiłes.  Muszę poczytać..

28 minut temu, EmilioE napisał:

Les couleurs... esencja audio...

rozwiniesz po polsku?

Jakos mnie jezyk francusku brzydzi i odpycha, więc nie rozumiem co masz na mysli...

3 godziny temu, aryman napisał:

Ja doskonale wiem co Lubie i czego szukam.  Wyraziłem to jasno i dobitnie opisując walory pontusa. Pokazałem tez wyraźnie wady Vegi, które u mnie były nie do zaakceptowania. 

Natomiast tego, że pontus 15 jest jaśniejszy od 12 nie wiedziałem.  Muszę temat zgłębić w takim razie.

Polecam posłuchać Ferrum Wandla goldensound edition, nie zniechęcając się ess'em. Potężny, naturalny dźwięk i mnóstwo filtrów żeby dopasować go do preferencji. Myślę że znajdziesz ustawienie w którym będzie grał równie bogato i przyjemnie analogowo jak niektóre r2r.

Mam go w zestawie słuchawkowym od niedawna, ale testowo podpiąłem pod kolumny i sprawdzil się bardzo dobrze.

Wersji standardowej nie słuchałem, ale to chyba prawie to samo bez trybu lampowego.

Inne opcje ktore od razu przychodza mi do głowy (nie wiem jaki masz budżet) to ps audio directstream dac - zdecydowanie jeden z najbardziej analogowo grających dac jakie slyszalem, coś od lampizator'a, t+a dac 200, tambaqui (może nie jest specjalnie ciepły ale ma rewelacyjne niskie pasmo), Aries cerat Kassandra mk2 są używki dostepne w mniej abstrakcyjnych cenach. Na koniec Sonnet Morpheus którego słuchałem ostatnio ale tylko na słuchawkach i grał świetnie. Porownywalem go do questyle cma18 master i miał ciemniejszy dźwięk od niego.

Edytowane przez miksti
A po drugie jestem leniwy na starsze lata a tu pilot jest, nie trzeba wstawać z kanapy żeby wyłączyć.  
Pozdrawiam.

Dla leniwych - ale Marek bez urazy i obrazy mi sie też nie chce i wiem o czym mówisz - świetne rozwiązanie w różnych konfiguracjach. MatWay super to rozwinął i w zasadzie starczy jeden klocek z trigger I możemy wyłączyć resztę. Ponoć nawet jest już / będzie wersja z pilotem którym można on/off triggera.
To załatwia jak dla mnie temat.

https://matway-electronics.pl/pl/c/Trigger/69

Choć Laiv korci wiele osób ze względu na piękne granie. W końcu ekipa z Denafrips go robi

Wysłane z Wrocławia

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Choć Laiv korci wiele osób ze względu na piękne granie. W końcu ekipa z Denafrips go robi emoji1.png

I to jest odpowiedź doskonała Marcina. I nic nie potrzeba abym  dodawał więcej do niej. Mam swoje prywatne powody czemu nie chcę publiczne szczegółowo porównywać tych DAC-ów... Dziękuję za zrozumienie.
A co do synchro startu i wyłączania sprzętów pilotem już sobie rozwiązałem ten aspekt kompletnie,  dzięki możliwości programowania ARIES S1 do innych pilotów IR.
Pilot Hegla mi wszystko obsługuje pięknie, natomiast  Laiv ma swojego pilota który jest b.estetyczny i nie wadzi mi na stoliku obok

Trochę off-top robi się bo tu chyba nieco zaśmiecamy w Klubie Aralica. 

Edytowane przez Marek333
2 godziny temu, Marek333 napisał:

I nic nie potrzeba abym  dodawał więcej do niej. Mam swoje prywatne powody czemu nie chcę publiczne szczegółowo porównywać tych DAC-ów...

Ale jako jeden z nielicznych wlascicieli obu urzadzen masz najwiecej do powiedzenia o nich. Reszta z nas moze tylko teoretyzowac. Postaraj sie opisac, chocby w prosty sposob... 

No dobra  niech będzie , napiszę.. Głębiej, cieplej ale bez dudnienia, bardzo dynamicznie - to szczególnie mi się podoba, ciężko opisać mi ale są utwory że jest bardzo duży zakres tonalny , nie występujący w "poprzedniku" bardzo mocno  szczególnie to daje radochę . Bardzo dokładnie gra Laiv każdy szczególik ale nic to nie męczy a cieszy.  Pontus grał pięknie i ciepło ale nie miał tekiego zakresu i takiej dynamiki jak Laiv.
Co ciekawe najlepiej słyszę i czuję dynamikę nie w trybie OS w LAIV ale w NOS, to tak na marginesie jak ktoś już ma to niech sobie przełączy - fajnie przełącza się w locie w ułamek sekundy tryby NOS/OS naciskając przycisk Fn1 na pilocie, nie każdy może to wie i przechodzi przez menu pilotem a tak po prostu tym sposobem prościej i łatwo sobie potestować zmiany trybów NOS/OS w Laiv
Nie żałuję dopłaty/zamiany. Już nie mam poprzedniego ale nie chcę takimi opisami robić pod górkę zaprzyjaźnionym sprzedawcom Pontusa i obecnym na forach audio  zaprzyjaźnionym właścicielom Pontusa, którzy jeszcze go mają , to między innymi mnie mocno hamowało przed "uzewnętrznianiem się".

Edytowane przez Marek333
16 minut temu, Marek333 napisał:

nie chcę takimi opisami robić pod górkę zaprzyjaźnionym sprzedawcom Pontusa i obecnym na forach audio  zaprzyjaźnionym właścicielom Pontusa, którzy jeszcze go mają , to między innymi mnie mocno hamowało przed "uzewnętrznianiem się

Niepotrzebnie sie hamujesz. To co napisales to tylko twoje wrazenie, w twoim pokoju, w twoim systemie. 

Sa wrazenia w sieci wrecz odwrotne jesli chodzi o dynamike laiva, ktory wg oceniajacych jest spokojniejszy i ma mniej dynamiki, ale lepsza glebie i ciemne tlo. Akurat to mi sie bardziej sklada. 

Ale kazdą opinie warto przeczytac.

No dobra  niech będzie , napiszę.. Głębiej, cieplej ale bez dudnienia, bardzo dynamicznie - to szczególnie mi się podoba, ciężko opisać mi ale są utwory że jest bardzo duży zakres tonalny , nie występujący w "poprzedniku" bardzo mocno  szczególnie to daje radochę . Bardzo dokładnie gra Laiv każdy szczególik ale nic to nie męczy a cieszy.  Pontus grał pięknie i ciepło ale nie miał tekiego zakresu i takiej dynamiki jak Laiv.
Co ciekawe najlepiej słyszę i czuję dynamikę nie w trybie OS w LAIV ale w NOS, to tak na marginesie jak ktoś już ma to niech sobie przełączy - fajnie przełącza się w locie w ułamek sekundy tryby NOS/OS naciskając przycisk Fn1 na pilocie, nie każdy może to wie i przechodzi przez menu pilotem a tak po prostu tym sposobem prościej i łatwo sobie potestować zmiany trybów NOS/OS w Laiv
Nie żałuję dopłaty/zamiany. Już nie mam poprzedniego ale nie chcę takimi opisami robić pod górkę zaprzyjaźnionym sprzedawcom Pontusa i obecnym na forach audio  zaprzyjaźnionym właścicielom Pontusa, którzy jeszcze go mają , to między innymi mnie mocno hamowało przed "uzewnętrznianiem się".

Ale Aries S1 pozostał jak widzę więc nie musisz się z klubu wypisywać . Notabene @Mikelas76 też gra z Aries S1 i z pontusem i jego adaptacja to daje super efekt synergii choć kasa spora jak na sam transport.
Ja muszę się zebrać i obadac programowanie pilota w Vega S1

Wysłane z Wrocławia

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.