Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki aktywne i procesor

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś przerabiał ten temat ? Oprócz Definitive Technology , coś jest jeszcze ciekawego na rynku ?

Ceny chyba odstraszają od takich rozwiązań . Procesor , to także wydatek 12-15k :(

Gdzie szukać ofert i oszczednosci ? Czy takie rozwiązanie nadaje się także do stero ?

https://www.audiostereo.pl/topic/132099-g%C5%82o%C5%9Bniki-aktywne-i-procesor/

A np takie kolumny jak Heco Ascada?

Sa aktywne, maja wejscie po analogu, dostepna jest wersja podlogowki i podstawkowe. Cena wzgledna.

Nie nadaja sie do kina?

W katalogu producenta pisze ze sa to kolumny do stereo no ale czym sie to rozni od kinowek? Jak je porownac do Celanow czy Music style?

Rozumiem ze je mozna podlaczyc bezposrednio do pre-out amplitunera lub procesora?

Sporo jest aktywnych, Genelec i Adam Audio to pierwsze 2 z brzegu. Pytanie ile chcesz na to przeznaczyć, bo o to sie chyba rozchodzi czy dane rozwiązanie ma sens czy nie? Do stereo też masz niezłe Kii aktywne.

Teraz to nie wiem, ale swego czasu to ZG musiały mieć odpowiednie charakterystyki promieniowania aby nadawały się na odpowiednie pozycje.

Zresztą wystarczy spojrzeć na zalecenia THX i inne...

Ale wiadomo, że wszystko dziadzieje i zaraz okaże się, że wszędzie można postawić to samo i zagra ;-)

Chodzi o to że na aktywnych ustawia się głośność osobno. Może być problem z nierównym graniem kanałów.

Teraz denon z heosem też w to wchodzi.

Zobaczymy jak im to wyjdzie.

Sonis się z tym uporal nie stosując dekoderow dolby czy DTS, to duża strata.

A np takie kolumny jak Heco Ascada?

Sa aktywne, maja wejscie po analogu, dostepna jest wersja podlogowki i podstawkowe. Cena wzgledna.

Nie nadaja sie do kina?

W katalogu producenta pisze ze sa to kolumny do stereo no ale czym sie to rozni od kinowek? Jak je porownac do Celanow czy Music style?

Rozumiem ze je mozna podlaczyc bezposrednio do pre-out amplitunera lub procesora?

Jeśli by się nadawały to heco wypuścili by także tyły i centralnego aktywnego. I zapewne jakiś modul sterujący do nich.

To da się zrobić, ale uważam że stosując dobry procesor + końcówki na fronty. Raz, jest większy wybór. Dwa, konfiguracja dużo prostrza.

A o tym nie pomyslalem jak zrobic aby kazdy glosnik (para glosnikow) grala z ta sama glosnoscia :)

Takie heco ascada powinny miec wtedy przelacznik na koncowke mocy - tak jak maja wzmacniacze.

Powinny ale nie mają. I o ile fronty to nie problem o tyle z resztą już jest. Dlatego nikt tego realnie nie stosuje.

Ustawisz idealnie pod jeden film, a w drugim będzie źle i robota w kółko

• 3 miesiące później...

Przerabialem to. Meridian g68, front adam audio a5x, tyly pasywne monitory napedzane integra stereo. Glosnosc przodu ustawiasz raz i nie dotykasz regulacji glosnosci w monitorach. Wszystkim sterujesz procesorem( pomaga tu room correction plus z pilota mialem mozliwosc regulacji kazdego kanalu +/- pare db). Jak dla mnie bomba.

Ja do pasywnych kolumn. Ostrze zeby na Kolumny Meridian. Fakt zawsze bede krok z tylu, chyba ze wydam £10k na modele se zeby obsluzyly mqa ale sam core z dts hd ma zrobil miazge w moim salonie takze nie mam cisnienia na atmosy czy formaty hd. Poprostu ogladam filmy inslucham muzyki. A cale te aktywne kolumny sa bardzo wygodne i nie trzeba pjerdylion klockow. Dla mnie same plusy.

Przerabialem to. Meridian g68, front adam audio a5x, tyly pasywne monitory napedzane integra stereo. Glosnosc przodu ustawiasz raz i nie dotykasz regulacji glosnosci w monitorach. Wszystkim sterujesz procesorem( pomaga tu room correction plus z pilota mialem mozliwosc regulacji kazdego kanalu +/- pare db). Jak dla mnie bomba.

No o jak z tylami? Bo o fronty bym się nie obawiał ale kalibracja tyłów automatyczna może nie być najlepszą opcją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.