Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 2000 - prośba o pomoc

JurekTacit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Forum polecił mi mój kuzyn, który też często tu bywa i bardzo chwali to miejsce.

Muzyka jest moją pasją. Uczestniczy w każdym momencie mojego życia :)

Ale do meritum - jakość dźwięku zawsze była dla mnie ważna. Niestety słuchałem muzyki na słabym sprzęcie. Wiadomo - chodziło o pieniądze. Obecnie jednak chciałbym zacząć przygodę z czymś lepszym niż tylko zwykły system głośników do komputera w systemie 2.1 Słyszałem wiele razy moje ukochane płyty na lepszym sprzęcie i wiem jaka jest różnica.

Więc ogromna prośba do was.

Czy moglibyście polecić mi coś na start? Jak na razie myślę o wzmacniaczu plus kolumny (wzmacniacz może być używany) - no chyba, że jakieś kolumny typowo komputerowe?. Sprzęt będzie podłączony do komputera. Obecnie słucham muzykę głównie na Spotify ponieważ na moim obecnym systemie 2.1 nie słychać różnicy czy coś jest bezstratne czy skompresowane. :)

Ważne jest dla mnie to aby muzyka "opływała mnie". Żeby była ta przysłowiowa "pełnia". Dźwięk w rocku ma być dynamiczny i agresywny, natomiast w ambiencie opływający i delikatny. Wiem, że to skromny budżet, ale wiem też, ze można z tym zacząć przygodę "lepszego" słuchania .

Jeśli chodzi o to czego słucham - to skomplikowane ponieważ mam szerokie upodobania. Od muzyki etnicznej, poprzez ciężki metal, progresywny rock i metal, ambient, chillout, new retro, dream pop, muzyka filmowa, klasyka. Zespoły lub wykonawcy: Meshuggah, Pain of Salvation, Vangelis, Devin Townsend, Marillion, Enigma, Clannad, Dead Can Dance, Type o Negative, Dream Theater, Washed Out, Stellardrone, Tycho, Jean Michele Jarre, Porcupine Tree, Pink Floyd, Led Zeppelin, M83, JOLLY, iamamiwhoami. Mógłbym długo wymieniać. Kocham muzykę więc nie ograniczam się tylko do jednego gatunku - może rock przeważa, pewnie związane jest to z tym, że przez wiele lat byłem perkusistą w ciężkich zespołach.

Byłbym wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/132105-zestaw-do-2000-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Jest taki wątek:

system stereo do 2500+- 500zł

nie mówiąc o innych tuż obok o zakupie różnych gratów ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Idąc w sprzęt nowy zostaje ci tylko Pioneer a20 oraz kolumny heco victa lub pylon pearl.

Lepiej idź w sprzęt używany

Tannoy f4, dali 450

Z Yamaha ax500, Denon pma 1500r, marantz pm8000.

Przydał by się jeszcze dac do połączenia kompa. Tu polecam musical fidelity vdac lub Cambridge dac 100.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.