Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZ DIY - Podpowiedzi proste / uwagi i zagrożenia

Julo102

Rekomendowane odpowiedzi

Elektrolity odwrócić " , czyli te żółte kondenastorki /? ... Z ułożeniem jest mały problem , bo w pokrywie są otwory wentylacyjne które będąc z przodu , lepiej wglądają i chłodzą końcówki , a temperatura tu może sięgać nawet 100 stopni C ( jak wspominano w opisach ) .

Z tą masą główną " , zupełnie nie wiem o co chodzi ... choć to może być ciekawe . Czy wtedy omija się końcówki mocy i idzie bezpośrednio do gniazd ...czy dodatkowo oprócz czarnego kabla z końcówki ? ... Wolę nie komplikować , czym prostsze , to może się uda /?

Tylna ścianka jest z jakiejś prasowanej sklejki , masy /?/ więc są izolowane ...zobaczymy ...

Zmierzyłem kondensator . wyjścia czerwony z czarnym ( z lewej i prawej ) nastawiając miernik na ACV 750 ...co wskazało ; po obu stronach ; 025 . Na innych ustawieniach miernika ...liczby skakały , tutaj delikatnie też ale tylko w ramach 024 do 026 .

Czytaj powoli i ze zrozumieniem,prościej jak Ci to opisałem się nie da,przy okazji tak jest prawidłowo.Elektrolity to są te duże niebieskie ze zdjęcia,one mają oznaczony minus na obudowie i ich biegunowość jest ważna,te malutkie tzw bocznikujące można przylutować dowolnie,one nie są elektrolityczne i nie mają biegunów plusowego lub minusowego.

Nie mogłem edytować,pewnie czs minął,więc wklejam jeszcze raz.

Czytaj powoli i ze zrozumieniem,prościej jak Ci to opisałem się nie da,przy okazji tak jest prawidłowo.Elektrolity to są te duże niebieskie ze zdjęcia,one mają oznaczony minus na obudowie i ich biegunowość jest ważna,te malutkie tzw bocznikujące można przylutować dowolnie,one nie są elektrolityczne i nie mają biegunów plusowego lub minusowego.Z tą masą główną jest tak , (cały czas opisuję to zdjęcie z dużymi niebieskimi kondami i takim samym ułożeniem jak na zdjęciu) . Bierzesz po jednej nodze z każdego konda,z jednego plusową z drugiego minusową i lutujesz,łączysz je grubszym drutem miedzianym , np 1,5 do 2,5 mm kwadrat. I tu Powstaje najprostsza masa główna całego urządzenia. Ten drut ma pomiędzy nimi powiedzmy 4--5 cm długości.Na środek tego druta lutuj te dwa czarne przewody z trafa,to jest cały czas masa.I dalej tak jak pisałem ze środka pomiędzy tymi kondami tzn z tego samego punktu co są już te dwa czarne z trafa , ciągnąć masy do wszystkiego , 1. dwa kable do gniazd głośnikowych czarnych (po jednym do każdego),2 .następne dwa do każdej z końcówek mocy na punkty masy płytek.Prościej się nie da.Masy z głowy.Na niebieskich kondensatorach zostało po jednej wolnej nodze.Automatycznie jedna jest plusowa , druga minusowa.I tam przyjść przewodami z mostka prostowniczego,odpowiednio plus z mostka na wolną plusową konda i minus na minusową.I znowu utworzyły się dwa punkty zasilania na tych kondach.Dokładnie z tych punktów (plusa i minusa) pociągnąć po dwa przewody do zasilania końcówek mocy.Dwa czerwone do plusów płytek wzm.I powiedzmy dwa niebieskie do minusów obu płytek.I znowu zasilanie z głowy.Nie można prościej i lepiej.

Najpierw dokończ sprawdzanie transformatora.Połącz czarne kabelki i sprawdź czy między czerwonym a niebieskim( kolory wg rysunku ) jest ok 50 V AC ,miedzy czerwonym a czarnymi 25, miedzy niebieskim a czarnymi 25,a transformator pracuje stabilnie,nie grzeje sie i nie buczy.

Musisz przewidziec tez bezpiecznik na stronie pierwotnej transformatora( czyli od strony sieci).

Jeśli wszystko jest ok to postępuj dalej wg wskazówek kolegi

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wielkie dzięki ! Czym prostszy opis , tym lepiej łapię "... ale jestem wzrokowcem i muszę to rozrysować do dalszej akceptacji .

Z pomiarem ; między jedną stroną czerwonego z czarnym a drugą jest po 025 ( jak pisałem ) ....natomiast pomiędzy czarnymi i czerwonymi jest po ... zero zero " ( co to może oznaczać ? )....Na tym rdzeniu są jeszcze dwa wyjścia po 15 V ( do pre ampa .. /?)

Kondensator był kiedyś kupiony ze wzmacniaczem diy / końcówką mocy , i wszystko grało dobrze , choć były chyba zbyt duże szumy , więc tylko kondensator pozostał . Wygląda na bardziej amatorską konstrukcję , choć ładnie utrzymuje napięcie 25 i jest cichutki ( nie buczy jak inne ) .

chodzi o transformator a nie kondensator.Narysuj jak mierzysz zachowując kolory z ostatniego rysunku zasilacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ups zapomniałem:( mierz sam transformator odlączając od niego cały układ

Ukryta Zawartość

Z tą masą " wygląda stosunkowo prosto i ciekawie , ale najpierw chciałbym podsumować dotychczasowe informacje . Według mojego wyobrażenia , mogło by to wyglądać tak jak na załączonym rysunku ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień Dobry .

Obecnie składam prosty wzmacniacz diy AVT2180 , Kupiłem go w częściach już zmontowanych > końcówki mocy , ... oraz zasilacz symetryczny .

Jedna z końcówek nie miała układu , więc istnieje prawdopodobieństwo , że przy podłączeniu np zasilacz mógł uszkodzić końcówkę i układ ./?/

Miałem kiedyś podobny wzmacniacz i zostało mi kilka części w szufladzie , Uzupełniłem układ LM3886 . Posiadam trafo 300W 2x25,7 ( czy nie za duże ? )

Jestem dyletantem , a chciałbym złożyć ten wzmacniacz . Poproszę o rzeczowe uwagi i podpowiedzi które mogły by mi pomóc .

Nie czytam schematów a te istniejące w sieci niekoniecznie są dla mnie proste ( jednoznaczne ) .

Posiadam prosty miernik , i umiem zmierzyć bateryjki " .

Pewne oczywiste " rzeczy elektroniczne , nie są dla mnie zbyt oczywiste ". Dlatego wskazówki fachowców z tej dziedziny będą dla mnie świętością .

Jak zbudować prosty zasilacz symetryczny ? . Posiadam kondensatory 10 000uF 35v , mostek prostowniczy 10A , bezpieczniki oraz kondensatorki 100uF 50v..... Czy z tych elementów mogę szybko zbudować / bez płytki czyli na pajączka " / prosty zasilacz , abym mógł sprawdzić i uruchomić końcówki mocy / wzmacniacza ...?

Poproszę o bardzo proste podpowiedzi , z możliwie prostymi rysunkami ( niekoniecznie schematami ) .

( Na schematach w sieci są różne wartości , plusy , minusy kondów są raz w środku płytki raz na zewnątrz , zbyt dużo sprzecznych informacji ! Na płytkach brakuje elementów i zworków ...)

Proszę o prostą i jednoznaczną pomoc od Praktyków którzy znają się na tym zagadnieniu .

Żartownisiom i Dyskutantom z góry dziękuję , ... to nie ten wątek !

tak z ciekawości: ten kit od avt ma bardzo bogaty opis uruchomienia na poziomie entry level. Dodatkowo zawiera informacje i schemat odnośnie zasilacza, mocy trafo, pojemności kondensatorów. Czemu więc ignorujesz zalecenia autora skoro są dostępne i bezpośrednio przetestowane w tym konkretnym kicie?

tak z ciekawości: ten kit od avt ma bardzo bogaty opis uruchomienia na poziomie entry level. Dodatkowo zawiera informacje i schemat odnośnie zasilacza, mocy trafo, pojemności kondensatorów. Czemu więc ignorujesz zalecenia autora skoro są dostępne i bezpośrednio przetestowane w tym konkretnym kicie?

z tym bogatym opisem zasilacza to bym polemizował

Tu jest wiecej a i tak sa kłopoty

ale walczymy i jestesmy blisko wygranej:)

Czy na pewno ; NIE TAK ! ... miałem podobnie w poprzednim wzmacniaczu / takim samym / z tym że tam był normalny zasilacz na płytce .

W którym momencie jest żle ? Poproszę o szkic z wyjaśnieniem błędu .

nie

błąd jest ale oprocz tego nie skonczyles z transformatorem.

Kilka osob pisało ze musisz zidentyfikowac uzwojenia oraz ich poczatki i końce a Ty beztrosko porzuciłes temat w połowie.Tak nie można bo nie wiadomo co podlączasz i możesz narobić bigosu

Skończ transformator wedy pojdziemy dalej.

Przypominam : masz tak połączyć uzwojenia by otrzymac po 25V AC między przewodami skrajnymi a środkiem i 50V AC miedzy przewodami skrajnymi.Ma nic nie buczej i ma się nie grzac.Podłączasz sam transformator bez układu zasilacza

nie

Tutaj też opierałem się na istniejącym już wzmacniaczu który z powodzeniem gra ze 3 lata i wygląda podobnie .

Transformator posiada 6 wyjśc 2 x 15v ...plus nasze " czyli czerwone i czarne wąsy ( w środku ) ...Czerwony z czarnym daje 025 , drugi zestaw również .......natomiast ; czarny z czarnym = 0,00 , oraz czerwony z czerwonym = 0,00 ( mierzone wskaźnikiem na ACV 750 )

To z samego trafo , jeszcze dalej nie podłączałem ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy czarne były razem , z czerwonymi po bokach było po 025 , po jednej i po drugiej stronie .

a miedzy dwoma czerwonymi?

przy polączonych czarnych

między czerwonymi i czarnymi było po 0.00

tylko pary ; czerwony z czarnym dawały po 025 , w innych konfiguracjach ; 0,00 .......... na innych ustawieniach wyskakiwało jeszcze od 3 do 7/8 ...ale nie stabilnie , więc nie kontynuowałem

nie interesuje mnie na ogół

interesuje mnie konkretna sytuacja:

łączysz ze soba czarne przewody i mierzysz pomiędzy czerwonymi na AC

Zrob to i podaj wynik

nie rozumiem

interesuje mnie tylko i wylacznie napiecie POMIĘDZY CZERWONYMI.

Strony już znamy.Przyłóż jesden kabelek miernika do jednego czerwonego drugi do drugiego zewrzyj ze soba czarne ,nastaw jakis zakres AC ,włacz transformator ,odczytaj wynik i napisz na forum.To naprawde ważne.

no to ok:) tak ma byc.

teraz połącz ze sobą dwa czarne przewody z transformatora i zrób układ wedlug

Ukryta Zawartość

nie tak,tak ma byc

post-23969-0-17791900-1490557905_thumb.jpeg

ojej przegapilem poprawke kondensatora:(((((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli tak jak na drugim rysunku , aby z jednego kondensatora wychodził plus , a z drugiego minus /?

Zrobiłem już pajączka " pierwszej wersji , dobrze że nie podłączyłem . Pozmieniam ustawienie .

Tak będzie OK ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elektrycznie jest bardzo dobrze, ale jeszcze lepiej by było gdyby te czarne przewody z trafa złaczyły się ze sobą dopiero na środku między kondensatorami. Może to wplywac na buczenie...

Na razie wykonałem Zasilacz - pajączka " zgodnie z powyższym rysunkiem . Przewody musiały pozostać ze względu na ewentualną możliwość wymiany trafo ' . Były delikatne utrudnienia co zaowocowało przypiekaniem niektórych elementów . Pomiary postaram się wykonać w dzień .

Mostek prostowniczy AC jest połączony bezpośrednio z bolcami kondensatorów + i - . Masa " ma kilku centymetrowe czarne odcinki , których trudno było uniknąć ( choć ...).

Znalazłem też rysunek poglądowy tej sytuacji . Rysunek teraz wydaje się prosty , ale bez Waszej Miłej pomocy mógłbym popełnić więcej błędów .

Ukryta Zawartość

post-24196-0-13607200-1490665627_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlugości przewodow ok,dobry pomysl z przylutowaniem kondensatorów do mostka,ale donrze by bylo zalożyć na te polączenia kolorowe termokurczki.Olej zlączki polutuj bezpośrednio mostek do trafo porządnie wszystko zaizoluj koszulkami termokurczliwymi.Staraj się używać kolorowych przewodow i koszulek,najlepiej takie kolory jak na rysunku.

Czy czarne przewody są za sobą połączone?????Mają być

Dlugości przewodow ok,dobry pomysl z przylutowaniem kondensatorów do mostka,ale donrze by bylo zalożyć na te polączenia kolorowe termokurczki.Olej zlączki polutuj bezpośrednio mostek do trafo porządnie wszystko zaizoluj koszulkami termokurczliwymi.Staraj się używać kolorowych przewodow i koszulek,najlepiej takie kolory jak na rysunku.

Czy czarne przewody są za sobą połączone?????Mają być

mostek też można przykręcić do podstawy najlepiej na jakimś dystansie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.