Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo, harman kardon czy yamaha?

Dawid5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie powiem, że chce kupić swój pierwszy amplituner. Długo posiadałem technicsa sc-eh600, po czym przesiadłem się na soundbar Onkyo LS-B50, więc jako takich wymagań nie mam, wiem jakie wrażenie odsłuchowe chcę osiągnąć.

Warunki odsłuchowe/instalacji, salon 25m2 układ prostokąta, z czego podzielony jest na dwie strefy poporzez sofę. Jedna to jadalnia (stół i krzesła) druga to właśnie sofa i telewizor. Zbyt głośno amplituner grać nie będzie, z racji umiejscowienia na osiedlu blokowym.

Amplituner głównie do filmów i od święta do xbox'a 360. Muzyka bardzo rzadko, raz na rok. Amplituner podłączony będzie do głośników Klipsh G12, boczne i sub. Na tą chwilę nie wiem, jeszcze jakie będą boczne głośniki, atmos albo normalny surround, za dwa tygodnie się wyjaśni.

W aplitunerze zależy mi głównie na 5.1, lecz 7.1 również może być, jakby w przyszłości coś się zmieniło. Technologie bezprzewodowe wifi, bluetooth, airplay. Obraz 4K tak na przyszłość. DTS i Atmos z racji tego, że planuję głośniki promieniujące w sufit. Oczekuję dźwięku przestrzennego, pełnych detali i żeby w dobrych momentach bas zszedł nisko. Cena niezbyt duża, do 3000zł na sam amplituner.

Wstępnie mój wybór padł na trzy modele:

• Onkyo TX-NR656 - Do zalet zaliczam mnogość wejść.
  • HARMAN KARDON AVR171S - Głęboki bas. Chłodzenie aktywne (wiatrak) dla mnie to poważny minus (nie będzie się przegrzewać?)
  • Yamaha RX-V681 - Podobno coś pomiędzy dwoma powyższymi. Dodatkowo tryb DSP

Do tego oczywiście dojdzie subwoofer, wpadł mi w oko Klipsch R-10SW, lecz tutaj pytanie, czy subwooferem będę mógł poprawić niedociągnięcia amplitunera i sprawić aby schodził bas nisko.

Proszę o sugestie co do wyboru amplitunera i ewentualnego doboru do niego subwoofera. Każda porada mile widziana, nawet jeśli źle wybieram ampli.

https://www.audiostereo.pl/topic/132476-onkyo-harman-kardon-czy-yamaha/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, wybierałby pomiędzy amplitunerami Onkyo TX-NR656 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-nr656.html), a Yamaha RX-V681 (http://www.q21.pl/yamaha-rx-v681.html). Obydwa urządzenia oferują praktycznie pełne wyposażenie, pewne różnice są natomiast słyszalne przy bezpośrednim porównaniu. Onkyo gra dokładnie, szybko, analitycznie, świetnie trzymając szybkość i energię w kinie domowym. Yamaha natomiast gra bardziej efektownie, trochę dodając od siebie, sprawiając świetne wrażenie w kinie domowym. Wynika to także z trochę bardziej wyeksponowanych skrajów pasma.

Kwestia subwoofera - jeśli system będziesz wykorzystywał przede wszystkim do kina domowego, wybór jednego z modeli Klipsch jest jak najbardziej optymalny, natomiast spójrz na model R-1100SW (http://www.q21.pl/klipsch-r-110sw.html), to lepszy głośnik, także bardziej dopasowany do wielkości salonu.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na wstępie chciałem zaznaczyć że jestem absolutnym amatorem i nie znam sie tak jak koledzy. Posiadałem zarówno amplituner Onkyo jak i H/k. Onkyo to był stary model z niskiej serii , jednak jego obsługa była bardzo przyjazna, grał całkiem przyzwoicie i przez ładnych kilka lat nigdy mnie nei zawiódł , lubilem go. Wymieniłem go na H/K AVR151 a więc model z serii którą się interesujesz tylko słabszy. Mogę tylko powiedzieć, że po 2 tygodniach wróciłem do Onkyo. H/K ma strasznie posraną obsługę, przedni panel się rysuje a sam amplituner jest lekki jakby był pusty w środku. W dodatku naczytałem się o awaryjności Harmana i go błyskawicznie pogoniłem. Z yamahą nigdy nie miałem nic do czynienia.

W tej cenie tylko do kina idź w Onkyo 656 a resztę wrzuć do suba. Takie jest moje zdanie.

Ewentualnie tyko z czystego lubienia marki możesz iść w Yamahe 681.

Co do suba to także polecam R110SW, bo dołożysz z amplitunera :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.