Skocz do zawartości
IGNORED

Audirvana vs 2 albumy w rożnych wersjach

M-K

Rekomendowane odpowiedzi

Dire straits

2 wersje.

Niestety audirvana łączy je w jeden album pomimo tego że umieszczone sa w dwóch osobnych folderach i w nazwach plików maja dodane XRCD (oczywiście jeden album ma dodane to )

Domyślam się że problem tkwi w jakiś metadanych. Jak wymusić podzielenie na 2 albumy?

Jak wymusić podzielenie na 2 albumy?

Najprościej w metadanych tytułu płyty dodać (po tytule) wersję płyty, np.

Dire Straits - 1985 - Brothers In Arms (2000 XRCD)

Dire Straits - 1985 - Brothers In Arms (Vertigo 824 499-2)

Dire Straits - 1985 - Brothers In Arms (Warner Bros 9 25264-2)

Wtedy każdy program (odtwarzacz programowy, sieciowy również) korzystający z tagów będzie przedstawiał każdą płytę jako oddzielną płytę, a nie wszystko jako jedną.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Z opisu na stronie nie wynika aby czytał flaczki

mp3tag nie czyta flac?

Advanced Audio Coding (aac)

Apple Lossless Audio Codec (alac)

Audio Interchange File Format (aif / aifc / aiff)

Direct Stream Digital Audio (dsf)

Free Lossless Audio Codec (flac)

Monkey's Audio (ape)

Mpeg Layer 3 (mp3)

MPEG-4 (mp4 / m4a / m4b / m4v / iTunes)

Musepack (mpc)

Ogg Vorbis (ogg)

IETF Opus (opus)

OptimFROG (ofr / ofs)

Speex (spx)

Tom's Audio Kompressor (tak)

True Audio (tta)

Windows Media Audio (wma)

WavPack (wv)

WAV (wav)

;) :)

Wyraznie coś zle przecyztałem... na razie jeszcze raz EAC zgrywam

Zgodnie z poradą -wpisałem do EACa w pole tytułu płyty także XRCD - zadziałało :)

Dziękuję :)

Po 1 Audirvana obsługuje FLAC.

Po 2 ważne by 2 różne albumy nie były łączone w jeden - każdy z nich w momencie "otagowania" należy w pozycji "wykonawca albumu" wpisać dokładnie wykonawcę albumu.

Jeśli to pole pozostaje puste zostaje automatycznie łączone z identycznym albumem.

Kolejną ważną rzeczą jest "tagowanie"łącznie z wpisaniem ilości płyt przypadających na dane wydanie (1of1/1of2/2of2 etc.)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

ważne by 2 różne albumy nie były łączone w jeden - każdy z nich w momencie "otagowania" należy w pozycji "wykonawca albumu" wpisać dokładnie wykonawcę albumu.

Jeśli to pole pozostaje puste zostaje automatycznie łączone z identycznym albumem.

Nieprawda.

Jeżeli pole "wykonawca" nie jest wypełnione (puste pole) to takie pliki nie są łączone z niczym innym jak tylko z takimi samymi plikami bez wypełnionego pola "wykonawca". W zależności od oprogramowania będzie to na początku playlisty albo na końcu (np. w foobarze są one na początku playlisty).

Po 1 Audirvana obsługuje FLAC.

Wydaje mi się, że nikt tu nie wspominał o tym czy Audirvana obsługuje flac czy nie. ;) :)

Nieprawda.

Jeżeli pole "wykonawca" nie jest wypełnione (puste pole) to takie pliki nie są łączone z niczym innym jak tylko z takimi samymi plikami bez wypełnionego pola "wykonawca". W zależności od oprogramowania będzie to na początku playlisty albo na końcu (np. w foobarze są one na początku playlisty).

Wydaje mi się, że nikt tu nie wspominał o tym czy Audirvana obsługuje flac czy nie. ;) :)

Faktycznie. Pokręciłem 2 programy :) Mogłem wprowadzić w błąd więc sorki.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• 4 miesiące później...

No mam niestety kolejny problem z biblioteką audirvany.

Kupiłem sobie " Female voices" z HD tracks i przerzuciłem do audirvany. Niestety rozbija ona na pojedyncze pliki cała płytę. To ze na piechotę wpisuję nazwę płyty do wszystkich plików nic nie daje. Trochę zgłupiałem....

No mam niestety kolejny problem z biblioteką audirvany.

Kupiłem sobie " Female voices" z HD tracks i przerzuciłem do audirvany. Niestety rozbija ona na pojedyncze pliki cała płytę. To ze na piechotę wpisuję nazwę płyty do wszystkich plików nic nie daje. Trochę zgłupiałem....

"Female voices" to zdaje się "składak" różnych wykonawców, tak?

Bez dodatkowego tagu program odtwarzający zawsze będzie rozpoznawać i sortować najpierw według tagu "Artysta", czyli w przypadku płyt, na których są różni wykonawcy, każdy utwór będzie traktowany jakby był z innej płyty.

W takich przypadkach trzeba zastosować troszeczkę inny sposób opisywania. Trzeba dodać tag "Album Artysta" (tak to jest nazwane w programie mp3tag). W tym tagu trzeba wpisać np. Various, albo VA, albo Various Artists, albo coś innego, podobnego, ale najlepiej jednakowego dla wszystkich płyt tego typu. Ja sobie przyjąłem "Various".

W programie mp3tag zaznaczasz wszystkie pliki z tej samej płyty i z lewej strony okna programu mp3tag, w panelu wprowadzania danych do tagów, w polu "Album Artysta" wpisujesz wybraną przez siebie formułkę, np. Various.

Dobrze jest również ten tag "Album Artysta" wypełniać również w przypadku płyt jednego artysty. Wtedy mamy np. Dire Straits zarówno w tagu "Artysta" jak i w tagu "Album Artysta".

Taką operację stosuje się automatycznie w programie EAC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.