Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony głośnik Yamaha - naprawa lub wymiana na inny

mojojek

Rekomendowane odpowiedzi

Ok to skłaniam się ku temu 18-200. No chyba, że ktoś wie gdzie dostać 17-200 :D

To jaki w końcu musi być ten BR? Jaka średnica i długość? Mogę zrobić na wymiar od nowa BR taki jak powinien być. BR z kolankiem widziałem tylko w Niemczech, za kupę pieniędzy. Raczej zrobię to sam z kolankiem z PCV. Będzie zamontowany w miejscu gdzie obecny i kolanko zgięte ku dołowi. Pokleję to na sylikon. Rozumiem, że to ma być tylko szczelne i łuk na zgięciu?

Czytałem wątek na elektrodzie i tam do 17-200 ktoś pisał, że ma być BR fi 8cm i długi na 40 czy 45.

Inna pojemność obudowy = inne wymiary br. Popatrz na zalezane przez producenta na karcie głośnika. Jeśli Twoja skrzynka jest większa, możesz ją zmniejszyć przez wklejenie do środka kostki np styropianu, powiększyć byłoby trudno ;-)

Teraz jestem w pracy, to Ci nie przeliczę wymiarów br.

Ok, nie pali się z tym :) Prosiłbym o wyliczenie dla obu tych głośników STX (w zależności który się trafi) BR oraz pojemnośc obudowy. Jak Ci się będzie chciało to do tego Sonego też bym prosił :)

Ze styropianem to dobry pomysł, nie wpadłbym na to :)

Podałeś objętość skrzynki 17 litrów.

Zakładając strojenie na 38 Hz przy PCV o średnicy 46 ( zewn 50 ) potrzebujesz długość

całego BR ( po osi, bo zagięcie ) około 20 cm.

Gdybyś robił z tej większej czyli 70 ( zewn 75 ) potrzebujesz więc długość ponad 40 cm (!).

Przy głośniku Stx'a podanym przeze mnie mniejsza średnica w zasadzie wystarcza,

a z kolei 70 jest już za duża.

Najlepiej byłoby jednak coś pośredniego w okolicach 50 - 55 mm, ale może być trudno.

Chyba, żeby kupić prosty, pociąć i sobie pokleić, ale tu trzeba mocnego uporu ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dla Soniaka (jeśli wierzyć parametrom podawanym przez sprzedawcę) pudło jest trochę za małe, ale przy strojeniu do 37 Hz wychodzi ładna charakterystyka z łagodnym spadkiem i f graniczną 43 Hz. Br fi 5 cm x 22 cm długości.

Dziękuję ale trochę się zakręciłem od tych liczb :D Nie wiem czy dobrze mierzyłem tą swoją skrzynkę, bo zmierzyłem ją na pusto, bez BR, rozpórek, elektroniki itp. Czy to co się znajduje wewnątrz mam odjąć? Wyszło mi na pusto 16,9 (później zmierzę to jeszcze bardzo dokładnie). Jest tam trochę gratów w środku i pewnie zajmują z 1-2L (tak mi się wydaje). Producent (STX) z tego co widzę zaleca 15L i rozumiem, że mam się tego trzymać.

BR ma być o średnicy wewnętrznej 50mm i długości całkowitej (z ewentualnym kolankiem) 20cm. Jeśli tak to chyba dobrym pomysłem będzie przedłużenie tego mojego starego BR, dokładając kolanko i kierując rurę w dół. Planuję dołożyć kawałek kartonowej rury o średnicy 5cm.

Mam jeszcze inny pomysł ale nie wiem czy wybór miejsca BR jest w ogóle istotny? Gdybym zamontował go z lewej strony i przy suficie (tak jak na fotce), to powinna wejść rurka prosta 20cm, średnica 5cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miejsce na BR jest dowolne, nawet na górze; tyle, że się kurzy ;-)

Rób, gdzie Ci pasuje i się mieści.

Przydało by się deko więcej na średnicy, ale musiał by być dłuższy, więc zostaw tę 50....

Zresztą moje przeliczenie jest zrobione dla 46 mm.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok, to pierw kupuję i montuję głośnik. Zobaczę jak to zagra na tym co mam teraz i później założę kolanko. Czy do podpięcia tych głośników STX potrzebuję coś więcej dokupić? Chodzi o te wsuwki na kablu. U mnie jedna jest szersza, druga węższa.

Żeby nie pomylić "+" z "-" ;-)

STX stosuje blaszki do wsuwek, ale obie mają duży rozmiar (przynajmniej w tych głośnikach niskptonowych, z którymi miałem styczność)

Na innych widać, że są identyczne - szerokie, ale jak radził kolega - polutuj.

Też jestem zwolennikiem lutowania i robię tak gdzie tylko się da. Chciałem się ewentualnie zabezpieczyć (na testy) w razie ewentualnego zwrotu głośnika (gdyby mi coś nie podpasiło). Dziękuję póki co za wszystkie sugestie. Odezwę się na pewno jeszcze jak nabędę i zamontuję głośnik.

To nie lutuj do blaszki na wsuwkę, tylko do tego miejsca, gdzie lutowany jest przewód doprowadzający prąd do membrany, czyli do nita terminalu głośnika. W razie ew. zwrotu blaszka będzie dziewicza :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.