Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter wyjśc głośnikowych do podłączenia subwoofera aktywnego

smaker24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem panel do subwoofera bez możliwości podpięcia go do wzmacniacza stereo.We wzmacniaczu nie posiadał wyjścia na subwoofer więc pan zaproponował mi przejściówke bym mogł podłączyć go do wyjść na kolumny.Czy to będzie dobre rozwiązanie bo niewiele znalazłem w środku tej przejściówki.Załączam zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzielnik napięcia wynosi jakieś 1/4, jeżeli dobrze widzę. Moim zdaniem trochę duże napięcie na wyjściu, ale przy normalnym słuchaniu nie powinno być problemu. Ja bym tam włożył jakąś izolację między czarnym i czerwonym kablem, bo takie gołe druty budzą mój niepokój.

Twój wzmacniacz nie pracuje przypadkiem w układzie mostkowym? Do takiego wzmacniacza dzielnik się nie nadaje, ale małe prawdopodobieństwo, że masz właśnie taki.

panel do subwoofera ma 2 wejścia o różnych czułościach 150mV i 750mV

Nawet po podłączeniu do wejścia o mniejszej czułości (750mV), sygnał może być zbyt silny.

Pan od przejściówki napisał mi by koniecznie ją podłączyć do gniazda głośnikowych które są już podłączone pod kolumny , nie sterować przejściówi z wolnych niepodłączonych gniazd , ponieważ wyjsćie wzmacniacza stereo musi być obciążone ,żeby było stabilne napięciowo.

Przesadza. Normalny wzmacniacz jest stabilny bez obciążenia.

Podłącz głośniki do A, przejściówkę do B i ustaw wyjście A+B. Jak zmienisz wyście na samo A, to będzie grać bez subwoofera.

Pan od przejściówki napisał mi by koniecznie ją podłączyć do gniazda głośnikowych które są już podłączone pod kolumny , nie sterować przejściówi z wolnych niepodłączonych gniazd , ponieważ wyjsćie wzmacniacza stereo musi być obciążone ,żeby było stabilne napięciowo.

I miał rację, ale gdy do A masz podłączone kolumny, a do B ową przejściówkę, to wzmacniacz JEST OBCIĄŻONY zarówno w pozycji A, jak i A+B, bo wyjścia w przytłaczającej większości wzmacniaczy są łączone równolegle. Trzeba jedynie pamiętać, żeby unikać włączania tylko pozycji B, choć i w tym przypadku wzmacniacz powinien to znieść- gorzej z subwooferem, bo kolumny nie ściągną wtedy większości mocy i przy tak małych rezystorach w przejściówce, bałbym się o subwoofer.

Nic się nie stanie, jak podłączy tylko B. Wzmacniacz ma małą impedancję wyjściową, niezależnie czy kolumny są podłączone czy nie, napięcie wyjściowe pozostaje praktycznie to samo.

Tę przejściówkę podłącza Pan do wyjścia wzmacniacza równolegle do podłączonych kolumn, moc akustyczna idzie przez bezpośrednie połączenie : wy wzmacniacza - kolumny - grubszym przewodem , oczywiście. Przejściówka może być delikatniej podłączona pod wyjście ( czyli cienkimi przewodami , ) ponieważ tam nie przechodzi duży prąd , a tylko pojedyncze mA do sterowania wejścia naszego wzmacniacza. Także "masywność połączeń" nie jest tutaj zupełnie potrzebna , bo jak da Pan czadu na swoim wzmacniaczu , to np. na kolumny popłynie 2-3 A , a na przejściówkę 10 mA..

Przejściówka ma za zadanie tylko podać NAPIĘCIE

Facet ma mnie już chyba dosyć tyle pytań mu zadaje :)

Tylko że ja stosuję przekładnię 10:1 i rezystor szeregowy 10kohm, a tu jest dużo mniej. Podłączony subwoofer pracuje na początkowym zakresie czułości, do tego dochodzi stosunkowo niska tezystancja między kanałami (ptzejściówka ma pojedyncze wyjście).

Mnie się to nie podoba, ale kolega zrobi, co zechce- podłączy, czy nie, nie moja broszka.

A mógł byś się wypowiedzieć jeszcze na temat pobrania sygnału z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza stereo?

Bzdura- zazwyczaj wetknięcie wtyku słuchawek odłącza głośniki. Jeśli nawet tak się w jakimś przypadku nie dzieje i głośniki będą nadal działały, takie połączenie nie wygląda estetycznie i ja bym tego nie stosował.

No tak estetycznie nie wygląda bo miałem tak na początku podłączone dopóki nie kupiłem przewodu i podłączyłem pod kanał b wzmacniacza przez wejścia wysokopoziomowe(tak teraz mam podłączone do panelu który posiadam).Jedyne co zaobserwowałem to że na pewno gniazdo podaje mocniejszy sygnał niż jak podłączenie wysokopoziomowe.

W tygodniu zaczynam docinanie płyt na nową budę z blatów 3cm bo dotychczasowa jest bez osobnej komory na wzmacniacz a jak ją dodam to litraż się zmniejszy o około 3litrów.Więc jak ją skręcę i posklejam to się odezwę do ciebie na olx po przewodzik 3 lub 4 metry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.