Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Onkyo TX-8270 - do ok. 4 tys.

paaax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję kolumn podłogowych, które zagrają razem z amplitunerem Onkyo TX-8270. Kolumny będą ustawione w salonie z aneksem o powierzchni 30 metrów kwadratowych. Przed zakupem mam zamiar dokonać odsłuchu, ale chciałem się wcześniej zorientować, jakie modele brać pod uwagę, a jakie od razu można odrzucić. Jeśli chodzi o odtwarzanie, w 80% będzie to muzyka, w 20% filmy i głównie na dobrym brzmieniu w tej pierwszej kategorii zależy mi najbardziej. Co do muzyki można założyć, że będą odtwarzane wszystkie gatunki poza metalem i muzyką klubową, z przewagą rocka, indie i podobnych gatunków.

Jeśli chodzi o moje preferencje odnośnie brzmienia - z tym jest ciężko, bo w zasadzie większość życia słucham muzyki na słuchawkach i nie wiem, czy do końca uda się porównać brzmienie do kolumn. W każdym razie w tej chwili posiadam słuchawki audio-technica ATH-R70x i jestem zadowolony z tego, jak grają. Wcześniej miałem AKG K550 i nie do końca mi one odpowiadały. Nie wiem, czy będzie to jakąkolwiek wskazówką. Generalnie chyba bardziej preferuję ciepły dźwięk.

Póki co na mojej liście do odsłuchu znajdują się Klipsch RP-280F, chociaż natrafiłem już na skrajnie różne opinie. Jakimi jeszcze kolumnami do kwoty ok. 4 tys. warto by się było zainteresować?

https://www.audiostereo.pl/topic/132825-kolumny-do-onkyo-tx-8270-do-ok-4-tys/

Heco Music Style 900, Dali Zensor7, Melodika BL40II, Tannoy REvolution XT8F ale nie wiem czy do 4K dostaniesz do może XT6F, Z Klipsch 280F porównaj też Monitor Audio Silver8 i 10, jestem ciekaw co podejdzie :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Witaj,

Nowe czy używane?

Z mojego doświadczenia co dobrze zgrywa się z Onkyo.

Heco 900, Monitor Audio Silver 8, Tannoy XT6F, Polk Audio Rti A7, Klipsch RP280, Elac Debut F6

Te kolumny dadzą Ci obraz różnego brzmienia kolumn.

Jeśli uda Ci się przesłuchać te to będziesz zorientowany co Ci się może podobać w kolumnach a co też może przeszkadzać.

Zapraszam Cie oczywiście na odsłuch.

Celuję w nowy sprzęt. Dzięki za wszystkie propozycje, postaram się odsłuchać jak najwięcej z nich. Jeszcze jeden szczegół - czy fakt, że kolumny mam zamiar ustawić przy ścianie (ok. 50-60 cm od niej) ma tutaj jakieś znaczenie i skreśla bądź faworyzuje któryś zestaw?

Celuję w nowy sprzęt. Dzięki za wszystkie propozycje, postaram się odsłuchać jak najwięcej z nich. Jeszcze jeden szczegół - czy fakt, że kolumny mam zamiar ustawić przy ścianie (ok. 50-60 cm od niej) ma tutaj jakieś znaczenie i skreśla bądź faworyzuje któryś zestaw?

To zobacz Dali Zensor7, MA Silver6, Tannoy Revolution XT6F i Indiana Lane, te kolumny mają przedni BR :)

Ja już nic nie bedę wspominać o tylnym BR i 60cm od ściany, najlepsza opcja jak byś sam kolumny w domu przetestował :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Generalnie to odległość przy której przedni i tylni bas reflex i tak niewiele zmienia.

Więc tym się nie sugeruj. Finalnie kolumny weź do domu na odsluch i sam się przekonaj.

Jak coś to możesz je u nas wypożyczyć!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.