Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekran 4.500

damian.p75

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już mam wybrany ekran czas na powieszenie projektora w związku z tym mam kolejne pytanie.

Ekran aktywny będzie zaczynał się 80cm od podłogi.Na jakiej wysokości powinien wisieć projektor? Czy musi być koniecznie ,idealnie powieszony w poziomie i czy może być lekko pochylony do przodu? Oko projektora będzie 390cm od ekranu.Wielkość ekranu będzie 108" a projektor to JVC x7.

Środek ekranu wychodzi mi na 135cm a dół 80 od podłogi,projektor planowałem powiesić na ok 220cm.Ekran jak pisałem ma 108".Z tego co już się dowiedziałem to pasowało by żeby kąt wyświetlania przez projektor równał się kątowi odbicia w stronę oka widza :) Tylko czy JVC da radę opuścić obraz z takiej wysokości ??

max720

Wiesz wysokość pomieszczenia nie ma większego znaczenia bo też chciałem postawić na półce.Tak na szybko przemierzyłem wysokość wzroku będzie na ok 100cm środek ekranu będzie na ok 135cm więc teoretycznie wychodzi mi że powinien wisieć na 170cm ale dla mnie to zdecydowanie za nisko....

Z tego co już się dowiedziałem to pasowało by żeby kąt wyświetlania przez projektor równał się kątowi odbicia w stronę oka widza

Nie ma takiego zalecenia. Gdzie to wyczytałeś jeśli można wiedzieć? Wieszaj tak jak będzie Ci wygodnie - 170 cm to zdecydowanie za nisko.

Czy musi być koniecznie ,idealnie powieszony w poziomie i czy może być lekko pochylony do przodu?

Nie powinien być pochylony, bo będziesz miał efekt trapezu. Możesz go cyfrowo wyregulować, tylko po co? To zawsze jakieś niepotrzebne zniekształcenia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Z tego co już się dowiedziałem to pasowało by żeby kąt wyświetlania przez projektor równał się kątowi odbicia w stronę oka widza :)

Ta zasada dotyczy się tylko ekranów ALR więc jak masz inny ekran to wieszaj tak jak Ci pozwala lens shift w projektorze.

Ta zasada dotyczy się tylko ekranów ALR

Właśnie taki ekran będzie.Powieszę go najniżej jak się da raczej innego wyjścia nie ma (jeśli ma być dobrze) :)

"Nie ma takiego zalecenia. Gdzie to wyczytałeś jeśli można wiedzieć? Wieszaj tak jak będzie Ci wygodnie - 170 cm to zdecydowanie za nisko."

Wyczytałam na innym forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie zawracał bym sobie tym głowy, ustaw go tak żebyś nie zasłaniał sobie obrazu głową jak wstaniesz z kanapy. Są istotniejsze rzeczy niż te optymalne kąty, np. sama adaptacja pomieszczenia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 5 tygodni później...

Witam.

Wreszcie wisi :)

Kauber 3D 106"

Ukryta Zawartość

851121caeeff807dmed.jpg

64e8b6fbb8135905med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

damian.p75 gratki :). Napisz coś więcej o ekranie, jaki to dokładnie materiał no ile kosztował jak możesz

Dokładnie to ekran Kauber Blue Label Tensioned o powierzchni typu ALR Flex 3d .

Jak widać normalny salon,biały sufit i jasne meble.Zdjęcia robione w słoneczny dzień przy odsłoniętych roletach i po przeciwnej otwartych drzwiach czyli oświetlenie z dwóch stron.

Ukryta Zawartość

e1cb1b8aedfc9dbemed.jpg

437e6bca5b4f87edmed.jpg

e007fb72f5733b8dmed.jpg

Tak wygląda po zasłonięciu rolet które i tak prześwitują

e82883ef25eb54eemed.jpg

Jak widać nie mogę na razie całkowicie wyeliminować dopływu światła ale i tak bez problemu da się oglądać :)

W nocy jest jeszcze duuuużo lepiej :)

54bbfd9b045455c6med.jpg

2236df1993613bf2med.jpg

8e65b31137249ec4med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

A od 13.20 minuty jest wazne bardzo rzezcz ktore ty nie widzisz ... ekran pochlania swiatlo projektora i minmalizuje odbicia na suficie i scianach i dlatego jest ciemniej.

Powiedz mi jak masz ustawiony projektor względem ekranu Darksrat9, a jak miałeś ustawiony projektor do ekranu MS?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.