Skocz do zawartości
IGNORED

30letni sprzet...

gast0n

Rekomendowane odpowiedzi

Każde urządzenie wyższej klasy ma projekt napisany pod konkretne elementy. Te elementy o określonych parametrach były zamawiane u producentów. Często całe serie kondensatorów dotyczyły jednego modelu lub jednej linii wzmacniacza, odtwarzacza itp. Nie da się ich dziś znikąd zdobyć. Nie dało się ich zdobyć również wtedy - poza serwisem firmowym.

Zdajesz sobie sprawę z jednej rzeczy - czasami firma nie chce udzielić pomocy, nie chce sprzedać, nie chce "podzielić" się daną częścią, bo albo wolą by ich serwis zarobił, albo w ogóle aby klient kupił nowe - drogie. Części są, to żadna magiczna produkcja. To się produkuje w ogromnych ilościach. Kondensatory, powiadasz? Wystarczy to samo napięcie i pojemność...kwestią zasadniczą będzie tylko jakość - dlatego no name padnie stosunkowo szybko, a Elny, Rubicony itd. potrafią pracować przez 30 lat...w sprzęcie "vintage" nie tracąc na tym pojemności, nie ma na nich upływności i nie zmienia się ESR. Na marginesie - jesteś może elektronikiem? Dziwnym trafem o naprawach i renowacjach często wypowiadają się ludzie, którzy albo tego nie robili, albo nawet nie mają żadnej, podstawowej, wiedzy w tym temacie, więc pytam z ciekawości.

Arcam wypiał się na nas...Padł w naszym wzmacniaczu toroid. Na szczęście, na toroidzie, były dane producenta, z aktualnym nawet, od lat, telefonem do GB - Amethyst. Firma nie tylko zgodziła się udostępnić dane techniczne, wraz z całym schematem oraz projektem tego toroida, z oryginału, ale zgodziła się wyprodukować 1 sztukę dla nas...Arcam dwukrotnie się wypiął na nas - niedawno w temacie impulsatora bo niby w trosce o nasze zdrowie...a polski serwis załatwił to za 50 zł...Nie napisałem jednego - celowo na sam koniec to zostawiłem. Mówisz, że do tego nie ma dostępu i częsci. Ten Arcam, obecnie, ma z 13 lat? Dało się? Oryginał wyprodukowany zgodnie z "blueprintsami" producenta, przez producenta...My, jedynie po schemacie, musieliśmy sprawdzić czy faktycznie będzie to ten, który nam padł.

Każde urządzenie wyższej klasy ma projekt napisany pod konkretne elementy.

Owszem. Z reguły jest to część legendy mająca świadczyć o niepowtarzalności danego urządzenia. O ile np. w przypadku traf się to sprawdza, to już większość superkondensatorów i superezystorów (np. ołówki duelunda) to zwykłe bajki. Także nie dajmy się zwariować.

Sam te zatargi prowokujesz. Nie napisałeś niczego konkretnego poza argumentami ad personam.

PS, Nie jestem Twoim kolegą.

A co nibymiałem argumentować? Nie jestem elektronikiem, ale mam szacunek dla ludzi, którzy potrafią rozebrać sprzęt na części, wyczyścić i wyregulować tak stary sprzęt. Potrafisz to zrobić? Czy twoja wiedza jest tylko teoretyczna?

PS. Przepraszam za kolegę. Wyrwało mi się kolego ;))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Owszem. Z reguły jest to część legendy mająca świadczyć o niepowtarzalności danego urządzenia. O ile np. w przypadku traf się to sprawdza, to już większość superkondensatorów i superezystorów (np. ołówki duelunda) to zwykłe bajki. Także nie dajmy się zwariować.

Wystarczy założyć odpowiednik i porównać brzmienie ale o czym ja będę z Tobą dyskutował. Szkoda czasu.

Zdajesz sobie sprawę z jednej rzeczy - czasami firma nie chce udzielić pomocy, nie chce sprzedać, nie chce "podzielić" się daną częścią, bo albo wolą by ich serwis zarobił, albo w ogóle aby klient kupił nowe - drogie. Części są, to żadna magiczna produkcja. To się produkuje w ogromnych ilościach. Kondensatory, powiadasz? Wystarczy to samo napięcie i pojemność...kwestią zasadniczą będzie tylko jakość - dlatego no name padnie stosunkowo szybko, a Elny, Rubicony itd. potrafią pracować przez 30 lat...w sprzęcie "vintage" nie tracąc na tym pojemności, nie ma na nich upływności i nie zmienia się ESR. Na marginesie - jesteś może elektronikiem? Dziwnym trafem o naprawach i renowacjach często wypowiadają się ludzie, którzy albo tego nie robili, albo nawet nie mają żadnej, podstawowej, wiedzy w tym temacie, więc pytam z ciekawości.

Arcam wypiał się na nas...Padł w naszym wzmacniaczu toroid. Na szczęście, na toroidzie, były dane producenta, z aktualnym nawet, od lat, telefonem do GB - Amethyst. Firma nie tylko zgodziła się udostępnić dane techniczne, wraz z całym schematem oraz projektem tego toroida, z oryginału, ale zgodziła się wyprodukować 1 sztukę dla nas...Arcam dwukrotnie się wypiął na nas - niedawno w temacie impulsatora bo niby w trosce o nasze zdrowie...a polski serwis załatwił to za 50 zł...Nie napisałem jednego - celowo na sam koniec to zostawiłem. Mówisz, że do tego nie ma dostępu i częsci. Ten Arcam, obecnie, ma z 13 lat? Dało się? Oryginał wyprodukowany zgodnie z "blueprintsami" producenta, przez producenta...My, jedynie po schemacie, musieliśmy sprawdzić czy faktycznie będzie to ten, który nam padł.

Co do trwałości kondensatorów zgoda. Pamiętam pomiar w całkiem fajnej końcówce Yamaha B-2 (niestety na V-fetach i to kolejna zagwozdka przy ewentualnej wymianie) gdzie po 30stu latach wszystkie kondy utrzymywały fabryczne parametry.

Ale pamiętam też jak jeden bardzo popularny i znany elektronik próbował tjuningować Krella. Te kondy przecież takie mało audiofilskie były a dlaczego? Bo oszczędzali ! To my nie będziemy oszczędzać i wstawimy super rarytasy ! Najlepszy sort ! Opiewane na niemal wszystkich forach. I co? I guzik. Spieprzył brzmienie. Podobno to dlatego,. że kondy nie były wygrzane. Minął miesiąc grania prawie non stop. Dalej to samo. Po 3 miesiącach wrócił do fabrycznych. Trudno mu zarzucić, że wykonał coś nie tak.

13 lat to niewiele. I nie mam na myśli elektroniki klasy Arcama. Co najmniej dwie półki wyżej.

Nie mozna skreslac sprzetu vintage ze wzgledu na brak dostepnsoci czesci.

Sztuka jest dobrac odpowiednik danego elementu, i to kwestia doswiadczenia.

Wkladanie najdrozszych elementow i wybieranie na zasadzie sygnatury brzmienia danych elementow to glupota, bo klient nie wie jak gra 30 letni Nippon ASF, a to najczesciej klienci maja parcie na stosowanie drogich elementow.

Tak samo bledem i chyba najwiekszym jest wymiana wszystkich elektrolitow jak leci.

Kiedys elementy byly naprawde bardzo trwale, do dzis wiekszosc z nich jest w swietnym stanie, wymiany moga wymagac pojedyncze egzemplarze, czasami w kilka miejsc jest obsadzonych jednym typem kondensatora. Serwisant powinien sie wykazac pomyslnoscia i rozsadkiem, jesli ktorys z kondensatorow w kluczowym miejscu nie trzyma parametrow, zawsze mozna go zamienic z elementem ktory pracuje w mniej istonym miejscu ukaldu, ale do tego potrzeba wiedzy i doswiadczenia.

Dlatego zawsze powtarzam, ze w tej branzy sa ludzie ktorzy znaja sie na robocie, a sa rowniez wymieniacze, Retro-Audio robi naprawde dobra robote

Buty do pracy za 400 zł. Wygodne no no. A jaki rodzaj tej pracy, goniec? To nie chcę nawet wiedzieć za ile kupujesz na co dzień do chodzenia ? :))

Jednym z moich zajęć jest fotografia okolicznościowa.

14-16h na nogach, w większości spędzonych na chodzeniu, jeśli założyć wymóg eleganckiego obuwia a przy tym wygodnego + moje wrażliwe stopy i noga po zmiażdżeniu, wymagają takich a nie innych butów.

Na codzień chodzę w rozwalających się kapciach, a na wyjścia nie do pracy mam takie za 8 dych :)

Dwa abonamenty na tel po 150zl, cyfrowy polsat maks pakiet, palenie petow i potem wychodzi ze na same takie pierdoly tysiaka nie ma. A gdzie jeszcze reszta wydatków.

Za 150 zeta można mieć abonament dla 4 numerów, praktycznie bez żadnych ograniczeń. Ale jak komuś z dawna zostały stare warunki i się np. ociąga ze zmianą na coś tańszego to tak bywa.

Zaraz, czego dotyczył ten wątek? :)

Co do trwałości kondensatorów zgoda. Pamiętam pomiar w całkiem fajnej końcówce Yamaha B-2 (niestety na V-fetach i to kolejna zagwozdka przy ewentualnej wymianie) gdzie po 30stu latach wszystkie kondy utrzymywały fabryczne parametry.

Nie dziwi mnie to bardzo.

W 30-letnim Marantzu też trzymały mi parametry i całe szczęście, że nie podkusiło mnie aby się zabawić w jakiś recap.

Nigdy jednak nie ma pewności co ile wytrzyma, a przede wszystkim w jaki sposób było to wcześniej użytkowane.

Wystarczy założyć odpowiednik i porównać brzmienie ale o czym ja będę z Tobą dyskutował. Szkoda czasu.

Ale pamiętam też jak jeden bardzo popularny i znany elektronik próbował tjuningować Krella. Te kondy przecież takie mało audiofilskie były a dlaczego? Bo oszczędzali ! To my nie będziemy oszczędzać i wstawimy super rarytasy ! Najlepszy sort ! Opiewane na niemal wszystkich forach. I co? I guzik. Spieprzył brzmienie. Podobno to dlatego,. że kondy nie były wygrzane. Minął miesiąc grania prawie non stop. Dalej to samo. Po 3 miesiącach wrócił do fabrycznych. Trudno mu zarzucić, że wykonał coś nie tak.

13 lat to niewiele. I nie mam na myśli elektroniki klasy Arcama. Co najmniej dwie półki wyżej.

Elektronik z zawodu, doświadczenia i wykształcenia, czy domorosły DYI? Ile razy widywało się sprzęt "tuningowany", czy też "modowany" - audiofile wymieniają kondensatory, robią jakieś samoróbki, a później oddają sprzęt do serwisu bo...np. wybija korki...przy odpalaniu i nie wiedzą czemu...

Zwalił brzmienie - po to ktoś projektował układ, pod np. konkretne napięcie pracy, ale i pojemność, aby ten kondensator coś tam robił, był czegoś filtrem, bronił przed składową taką i taką...a wstawienie audiofilskiej firmy niczego w tym momencie nie zmieni, jeśli nie trzyma parametrów układu - całego.

Elektronika Arcama jest tylko przykładem i dotyczy to całości audio, jak i dostępu do części, bez względu czy będzie to wzmacniacz za 6000, czy 50.000. Dziwne, że akurat to muszę dokładniej tłumaczyć. To nie są sprzęty w kosmicznej technologii, dostępnej jedynie dla specjalistów z NASA, a brandowane układy - często usuwa się oznaczenia po to, by właśnie ich nie dostać, nie naprawić. Musical Fidelity nie dzieli się schematami, z tego co gdzieś czytałem - takiego czegoś nie naprawi żaden elektronik, o ile nie pracuje w serwisie głównym...ale nie ma to nic wspólnego z dostępem do części. Ta jest.

Edit - pomijam to, że są już specjaliści od podrabianych tranzystorów...przykładem chińskie Sankeny...Pytanie - ile to w ogóle podziała...

Jeszcze jedno, bowiem odnosiłeś się do renowacji i napraw sprzętu - pytałem: znasz się na tym, jesteś elektronikiem, czy teoretykiem...? Oceniasz pracę innych - link wcześniej, stąd pytanie. Nie muszę chyba dodawać, że niektórzy skupują uszkodzony sprzęt po to, aby wyjąć oryginalne części, z których robi się renowację, prawda?

Podpowiem Ci - Disco nie jest elektronikiem i w związku z tym, jak większosść niezorientowanych wierzy w cudowne własności vcapów, mundorfów, duelundów i innych takich rzeczy, produkcja których ma służyć jedynie legendzie i wyciąganiu kasy od naiwnych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Skoro jest tak jak piszesz to może załatwisz tranzystory Fuji do Luxmana L-510? Albo V-fety do Yamahy B-2? Od razu drugi komplet do Sony TA-F7B. I niebiesko-szarą Elnę do sekcji analogowej Pioneera PD-93.

Taki jeden wymienił kondy w analogówce PD-75 i szumnie wystawił go na Allegro. Zegar też wymienił. Miał być tjuning że hej. Lepiej niż PD-95 ! Skończyło się na kompromitacji przy egzemplarzu fabrycznym. Odtwarzacz wrócił do sprzedawcy. Takie życie.

Skoro jest tak jak piszesz to może załatwisz tranzystory Fuji do Luxmana L-510? Albo V-fety do Yamahy B-2? Od razu drugi komplet do Sony TA-F7B. I niebiesko-szarą Elnę do sekcji analogowej Pioneera PD-93.

Taki jeden wymienił kondy w analogówce PD-75 i szumnie wystawił go na Allegro. Zegar też wymienił. Miał być tjuning że hej. Lepiej niż PD-95 ! Skończyło się na kompromitacji przy egzemplarzu fabrycznym. Odtwarzacz wrócił do sprzedawcy. Takie życie.

Wybacz, ale nie lubię dyskusji, w której odwraca się przysłowiowego kota ogonem. Zadałem Ci konkretne pytanie związane z tym, czy masz wykształcenie kierunkowe, to jest elektroniczne, bądź nie - odpowiedzi unikasz, a wciąż próbujesz oceniać, bądź dyskredytować pracę innych nie mając w ogóle, najwidoczniej, bo takie mam wrażenie, ale mogę się mylić, o tym pojęcia. Jesteś po prostu, najwidoczniej, no chyba że się mylę, lakiem w dziedzinie elektroniki, naprawy RTV/AGD, a jednocześnie nie wiesz po co są katalogi zamienników danego producenta, gdzie opisane są wszystkie parametry i właściwości układów od napięć i dopuszczalnych prądów, przez charakterystyki częstotliwościowe, pasma przenoszenia itd. Celowo czekałem na odpowiedź od Ciebie, nie wypowiadąc się pod wpisem kolegi bum1234, bo i tak wiedziałem jaką odpowiedź ew. udzielisz i jakie masz o tym pojęcie, ale chciałem dać Ci szansę. Zresztą, wyżej pisałem po co usuwa się oznaczenia z niektórych elementów, a i ktoś jeszcze pisał czemu służy podobna produkcja - udawaniu tego, że płaci się za "hi-end"...o ograniczonej ilości sztuk produkcyjnych, gdzie niby elementy robi się tylko specjalnie dla tego...Ta...nawet maszyny przestawia specjalnie pod zamówienie "limitowane".

Nie interesuje mnie też to, o czym kiedyś tam czytałeś, słyszałeś od kogoś, czy widziałeś na portalach aukcyjnych bo przykładów, "z dupy" to sobie można pod własne teorie dopasować ile się tylko chce, ale nie o tym pisałem, nie o to pytałem, a zwyczajnie, tego typu "opowieści dziwnych treści" mnie nie interesują. Mógłbym również przytaczać ciekawostki z pracy, związane z serwisowaniem sprzętów przed "elektroników" z forum, którzy wiedzą czym jest lutownica i tyle.

Jednocześnie, nie przypominam sobie abym serwisował TWÓJ sprzęt i miał w ogóle coś takiego na stanie, abym musiał znajdywać Ci jakąkolwiek część zamienną. Nie muszę chyba w ogóle przypominać o tym, że jeśli ma się serwis działający w branży od lat, tym ma się i kontakty, ale i dostęp do odpowiednich części, a zwyczajnie, inne, ma się ze sprzętów kupowanych jako uszkodzone, za grosze, nawet "ze śmietników" sprzętu RTV/AGD aby wyciągać z nich części.

Oczywiście, wyżej wspominałeś coś tam o słyszeniu i różnicach w brzmieniu między oryginałem, a czymś tam innym - odróżnisz przecież tranzystor oryginalny, od zamiennika, tego samego producenta, z noty katalogowej, który będzie mieć te same parametry...bądź wyższe. Słuch absolutny, wiadomo, z tym nie da się polemizować.

Kompromitacja powiadasz? Właśnie...już całkowicie pomijam to, co potrafi lądować na Allegro, z firm typu "vintage hi fi audio retro" itd...bo już na tym forum kiedyś był przykład sprzętu "po przeglądzie"...a chodziło chyba o jakiś magnetofon...

Z mojej strony EOT.

Firekage, znajomy elektronik posiada 13 letni wzmacniacz Creek 5350SE. WYmienil w nim kluczowe kondensatory i hmmmm.... parametry mierzalne wzmacniacza nie zmienily sie. Ale brzmienie zmienilo sie znaczaco. Bo tuning to nie tylko wymiana emlementow na odpowiedniki, ale przede wszystkim osluchanie i lata doswiadczen dajace unikalna wiedze jak poszczegolne elementy ksztaltuja brzmienie. Dlatego kupowanie reanimowanych staroci na aledrogo z reguly konczy sie porazka.

TUX

Firekage, znajomy elektronik posiada 13 letni wzmacniacz Creek 5350SE. WYmienil w nim kluczowe kondensatory i hmmmm.... parametry mierzalne wzmacniacza nie zmienily sie. Ale brzmienie zmienilo sie znaczaco. Bo tuning to nie tylko wymiana emlementow na odpowiedniki, ale przede wszystkim osluchanie i lata doswiadczen dajace unikalna wiedze jak poszczegolne elementy ksztaltuja brzmienie. Dlatego kupowanie reanimowanych staroci na aledrogo z reguly konczy sie porazka.

TUX

Kwestią zasadniczą jest ocena odbioru, a jak wiesz, jest to rzecz mocno subiektywna. Dla Was może oznaczać brzmienie lepsze/gorsze, zaś dla kogoś innego, może oznaczać poprawne. Coś jeszcze - wspominasz o Creeku. Pytanie zadałbym jeszcze jedno - jak on brzmiał po wyjściu z linii montażowej, a jak zmieniało mu się brzmienie wraz z upływem czasu na przestrzeni lat i czy co chwilę miał np. ustawiane prądy spoczynkowe, aby nie grzały się wzmacniacze operacyjne i końcówki mocy.

PS - ja nie pisałem o kupnie reanimowanych trupów z portali aukcyjnych, jednak celowo dałem przykład Arcama. Niektórym się wydaje, że audio to technologia mistyczno-kosmiczna...a to zwyczajne części produkowane w setkach egzemplarzy w ramach produkcji, czy zapewnienia serwisu. Do niektórych dostęp będzie lepszy, do niektórych utrudniony, a zupełnie inną rzeczą będzie jeszcze opłacalność naprawy całości, czy kupna konkretnej części. Potencjometr do NAD'ów 3xxx ściągany z USA, to koszt jakoś 500 zł, a u nas te wzmacniacze tyle kosztują...Jest sens? Bynajmniej nie.

Na marginesie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt mający, obecnie 7 lat, to nie staroć, do którego nie ma części. Jednocześnie, tak patrząc na środek, ja tu nie widzę cudownych części, których nie ma. Więc można wrócić do punktu wyjścia - jak zmieniało mu się brzmienie na przestrzeni tych 7 lat i czy czasem po wymianie części jego "nowe" brzmienie nie przypomina bardziej fabrycznego, po wyjściu z taśmy, które ulegało zmianie w trakcie pracy, a które Wy obieracie jako gorsze. Zobacz sobie jego środek. Ładnie go widać. Technologia kosmiczna?

Z ciekawości - wiesz co w nim wymieniano*? Jeśli on "padł" to tak trochę mi się mina uśmiecha...sprzęt za 5000 padł sobie? Ten mocno audiofilski ;)

*pisałeś: kluczowe kondensatory i...I?

Ukryta Zawartość

Pomyliles modele.Ja pisalem o 5350SE , to jest starsza seria niz Evolution. 5350SE to brzmienie bardzo przejrzyste , wyraziste, doswietlone, dosc przestrzenne.Po wymianie kondensatorow brzmienie stalo sie dwuwymiarowe, mniej przejrzyste.

TUX

Czyli ten model:

Ukryta Zawartość

Wspominałeś o kondensatorach - ja zaś pisałem o brzmieniu fabrycznym i upływie czasu. Nie chcę wybiegać, ale po wymianie kondensatorów on mógł odzyskać brzmienie fabryczne...z biegiem pojawia się upływność, ESR itd.

Ukryta Zawartość

Jak śpiewają na polskich weselach: "dobra kawa się nadawa", czy jakoś tak ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.