Skocz do zawartości
IGNORED

Co zmienić? Co dokupić?

tomek1323

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W najbiiższym czasie planuję dokupić resztę głośników do zestawu, jednak potrzebuję porady, czy będzie to opłacalne.

Na dzień dzisiejszy posiadam fronty czyli monitory studyjne Sinn7 Porduzent 8, amplituner od denona model x3300w, i bas harman kardon ts2bq. Teraz pozostaje kwestia co z resztą.. osobiście doszedłem do wniosku że na głośnik centralny wybiore klipscha rp 440c lub rp 250c, surroundy to wybór między klipsch rp 240s a rp 140sa. Co do subwoofera to myślałem nad klipsch r112sw i spiąć go razem z harmanem gdyż mam 2 wyjścia sub z amplitunera, lecz nie wiem jak zagrają one wspólnie.. myślicie że lepiej będzie zostawić jednego klipscha i w przyszłości dokupić drugiego, czy jeden daje wystarczającą moc do muzyki filmów?

Co myślicie nad takim zestawem? Dodam że pokój ma ok. 20m2

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/132977-co-zmieni%C4%87-co-dokupi%C4%87/

Ja mam do ciebie jedno pytanie,dlaczego chcesz łączyć kino domowe.Amplituner z monitorami aktywnymi które za pewnie grają dobrze ,ale posiadają wzmacniacz,i sprawdzają się bardzo dobrze w studiach nagraniowych,gdzie jest ich żywioł.Sam słuchałem nagłosnienia Adam w profesjonalnym studiu ,i grało to genialnie na poziomie zwykłych kolumn za kilkadziesiąt tyś zł.Wiem że koledzy łączą takie monitory np z odtwarzaczami oppo i tam to się sprawdza,obawiam się że z amplitunerem to to nie będzie udane połączenie.

Sprzedaj te monitory i zbuduj system taki jakim być powinien. Takie hybrydowe rozwiązania na pewno nie służą jakości dźwięku.

Chcesz iść w Klipscha - to idź w Klipscha , tyle, ze po całości. Na dobrą sprawę dokupując dodatkowo monitory (mówimy o Klipschu) chyba całkiem nie zbiedniejesz. Efekt i sens tego zestawu będzie o wiele lepszy.

Można też tak zrobić, ale co w przypadku gdy denon jest w stanie dać moc szczytową 105W RMS, a np te monitory od klipsch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są w stanie zagrać tylko na 75w RMS. Nic się głośnikom nie stanie? amplituner sam dostosuje moc o nich? Pytam bo nigdy nie miałem systemu pasywnego, i nie wiem jak to do końca wygląda..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zupełnie nic się nie stanie.

Monitory obcinasz na 80Hz od dołu, sygnał ten puszczasz na subwoofer i wszystko jest tak jak być powinno.

Jeśli mam coś poradzić - szukałbym na Twoim miejscu czegoś na 16cm głośniku.

No i nie wiadomo jaki budżet masz na to wszystko....

ale co w przypadku gdy denon jest w stanie dać moc szczytową 105W RMS, a np te monitory od klipsch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są w stanie zagrać tylko na 75w RMS

a o co Ci chodzi co? O głośność kolumn? O co chodzi z tymi Watami. Dlaczego wszyscy podając Waty myślą, że im ich więcej to głośniej zagrają. O głośności kolumn świadczy ich skuteczność, im więcej dB tym głośniej zagrają i np Klipsche mają chyba największą skuteczność (grubo powyżej 90dB ) a np kolumny mające poniżej 90dB (np 86dB przykładowo) i mocy nawet 200W nie zagrają głośniej od takich co mają 96dB (przykładowo) i moc 50W. Dodatkowo te o większej skutecznosci nie obciążają tak wzmacniacza/amplitunera i mogą być łączone ze słabszymi wzmacniaczami/amplitunerami.

ale co w przypadku gdy denon jest w stanie dać moc szczytową 105W RMS

ale chodzi Ci o taką moc w stereo czy w wielokanałowo bo jeśłi wielokanałowo to musiałby być bardzo wysoki model, żeby dał na każdy kanał ponad 100W.

A ten co podałeś na początku (3300) da wielokanałowo przy 4 ohmah dokładnie 61W na każdym kanale.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Jesli budujesz kino domowe to faktycznie model centralny 440C lub 450C to na prawdę dobra kolumna. Klipsch RP140SA to jednak nie kolumna surround a przygotowana pod atmos. Więc tu musisz iść jednak w 240s.

Sub 112 to optymalny wybór.

Nie znam tych monitorów, ale stosowanie aktywnych na front to niemal to samo co stosowanie końcowki mocy i ma to sens. Przy odpowiednim podejściu do sprawy kalibracji.

Skoro je masz to najpierw spróbował bym z nimi. Wymienić fronty zawsze możesz.

Po pierwsze Denon nie jest w stanie dać takiej mocy. To dane producenta, nie bardzo prawdziwe.

Po drugie, a zresztą wyjaśnił to już Adek.

Wymiana na 150 nie ma sensu. To monitory do stosowania jako klasyczne tyły dla osób które nie mogą zastosować 240s. Na frbty jak już coś to 160m.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

• 1 miesiąc później...

Zgodnie z życzeniem chcieliście abym wypowiedział się coś na temat amplitunera.. jestem jak najbardziej zadowolony, rozdzielanie sygnałów działa perfekcyjnie i tutaj nie mogę się doczepić. Denon z łatwością również łączy się z wifi, spotify, bluetooth, chodź czasem w przypadku bluetooth miałem wrażenie że muzyka, jeśli jest lepszej jakości to się lekko ścinała gdyż przesył nie był wystarczający, ale w spotify wszystko w jak najlepszym porządku. Co do mikrofonu dołączonego do zestawu.. podłączyłem, skalibrowałem, i według mnie poprawił się dżwięk na plus, z racji że denon "wziął" pod uwagę akustykę pokoju i wszystko skalibrował tak, że efekt surround powalił mnie, gdy włączyłem przypadkowy test efektu z youtube'a.

Czas nie pozwolił mi żebym zobaczył zbyt wiele filmów, jednak w elizjum i starciu tytanów byłem zadowolony z efektów dźwiękowych.

Co do podłączenia urządzeń przez HDMI, i analogowo.. jest ok, aczkolwiek po podłączeniu PS4 pod odpowiednie wejście HDMI i wyłączeniu wszystkich ulepszaczy, Denon i tak dokłada swoje 3 grosze, i obraz nie jest tak dobry jak po bezpośrednim podłączeniu do TV (w moim przypadku Philips 55'). Nie wiem czemu się tak dzieje, ale aktualnie konsole mam podpiętą do TV, gdyż nie mogłem sobie poradzić z tym "ulepszaniem" obrazu przez amplituner. W aktualnej sytuacji do denona trafia tylko sygnał z tv tj. dźwięk, a sam obraz jest przekazywany bezpośrednio na tv i jest taki jak powinien (w przypadku denona obraz raz był za jaskrawy, smużył przy szybszej akcji, lub nie był na tyle "gładki" jak bym tego oczekiwał).

Przy okazji zapytam czy ktoś z was nie wie może jak wyłączyć takie "ulepszenia"? bo nie po to kupiłem amplituner żeby wpinać się do tv, tylko całość do niego i jednym pilotem obsługuje wszystko.

Przy okazji 2: czy zakup kabla optycznego ma jakikolwiek sens, czy sygnał hdmi przekazuje równie dobrej jakości sygnał dźwiękowy?

Pozdrawiam

Nie ma sensu, po optyku nie będziesz miał dźwięku HD a to już bardzo duże obcięcie dynamiki.

W takim przypadku najlepiej zastosować odtwarzacz blu-ray z dwoma wyjściami hdmi, jedno do tv (tylko obraz) a drugie do ampla (tylko dźwięk).

To prawda. Ale nie jesteś pierwsza osoba która komentuje że obraz przechodzący przez denony jest gorszy jakości.

Prawdę mówiąc nie sprawdzilem tego w domowych warunkach gdzie da się to zauważyć.

Może nie jest to najwyższy model, ale skoro "wyłączam" wszystkie ulepszenia, upscallingi itd to obraz powinien być taki sam po podpięci go do ampli, i TV, a tak nie jest. Nie jest to znów zbytnio uciążliwe bo nie problem zmienić wejscie HDMI na TV i na ampli, ale denerwujący jest sam fakt że amplituner mimo ulepsza coś na siłę, wbrew mojej woli.

Tak na marginesie.. filmy odtwarzam na dzień dzisiejszy z PS4 (z płyt blu ray) i za każdym razem mam ten sam problem że mam czarne pasy na dole i górze ekranu, pomimo że mam TV UHD. Czy jest to wina PS4, i na odtwarzaczu blu ray będę mogł ustawić obraz, aby zajmował on całą powierzchnie ekranu tv? Próbowałem wpinać się bezpośrednio do tv, do ampli, zmieniałem formaty wyświetlania i obrazu na tv i ampli również i za każdym razem to samo.. są pasy :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.