Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka dn221, zamienniki-co polecacie?

dimmus

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem szafkę z adapterem ( kaseciak i radio w komplecie) w którym połamana jest igła. Obecnie jest igła DN221. W temacie adapterów jestem zielony jak ta trawa na wiosnę dlatego proszę szanowne grono o pomoc.

Najprościej byłoby włożyć igłę taka jak była, ale może jest jakaś lepsza opcja.

48dc71fa29dee970f7357122c2792482.jpg

Jak adapter uruchomię, to planuje przełożyć go do mniejszej skrzynki i podłączyć do domowego audio.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuje za informację, tylko proszę o podpowiedź, czy tak ma wyglądać? Traktora jest teraz zamontowana ma dłuższą obudowę i język na końcu. Nie bardzo widzę jak to zamontować.

850627c43b400632aaeae8c64d26f573.jpg

Sprawdzałem sam gramofon i dobrze trzyma prędkość, tylko automatyka nie działa. Ramię się podnosi, przesuwa o jakieś 2 cm, po czym coś przeskakuje i ramie nie idzie dalej. Cała maszyna wyglada tak:

3e32b778c9233506591bbb1bc6d96b19.jpg

Nawet pilot działa ;).

Chyba że chodzi o całą wkładkę z igłą. Jakieś 50 pln mógłbym zainwestować w ciemno, 240 za wkładkę z używaną igłą, na razie trochę dużo tym bardziej że mechanika ramienia nie do końca działa. Najpierw sprawdzę czy poradzę sobie z mechaniką.

Kup po prostu nową igłę, to nie jest zła wkładka.

Jeśli chcesz naprawić automatykę, wpisz w google: steuerpimpel. To przez niego nie działa automatyka.

Kup po prostu nową igłę, to nie jest zła wkładka.

Tak też zrobię. Jeżeli mogę prosić o ostatnią podpowiedź odnośnie igły. Na stronach wamataudio znalazłem igły dn242 i dn236, różnica w cenie w zasadzie niewielka, czy któraś z nich będzie lepsza, czy bez różnicy? Głownie będę odtwarzał rock, metal, czasami blues i pochodne ( jeżeli to ma znaczenie ).

Dziękuję za podpowiedź odnośnie automatyki, w najbliższym czasie sprawdzę czy tylko to, czy coś jeszcze.

Ja bym wybrał DN-242E. To eliptyk, jest trochę droższa, ale będzie lepiej grać.

Jeśli chodzi o automatykę, to na 99% steuerpimpel jest do wymiany. To w zasadzie jedyna rzecz, która się w Dualach psuje. A raczej zużywa :-)

Pociągnę temat dalej żeby nie zakładać kolejnego tematu. Igła bedzie 242. Mechanikę sprawdziłem, tak jak kolega wyżej pisał tylko pimpel trzeba założyć bo go w ogóle niema, reszta działa bez zarzutu. Niestety połamane jest ucho przełącznika prędkości talerza. Wymyśliłem że wkręcę śrubkę w przełącznik i drugą stronę doszlifuję do wymaganego kształtu.

Adapter trafi do nowej skrzynki, zasilacz chyba zdemontuję z tej szafki. Resztę chyba dam koledze elektronikowi żeby zobaczył czy preamp można z reszty odseparować żeby wszystko w skrzynkę upchnąć i bezpośrednio do amplitunera podłączyć, bo denon avr1508 niestety nie ma wejścia phono.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.