Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo rz810 vs Onkyo 9070

Yamashi

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Onkyo rz810 i gra to w stereo całkiem porządnie. Jednakże zastanawiam się czy nie pójść tylko w stereo i nie zamienić go na wzmacniacz 9070. Pytanie tylko czy jest sens? Czy ten wzmak będzie odczuwalnie dużo lepszy od rz810, czy będzie na tyle słychać różnicę że warto byłoby przeprowadzić taką zamianę?

Ewentualnie zastanawiałem się tez czy po prostu dodatkowo nie dokupić tego wzmacniacza i mieć oba urządzenia ale nie wiem czy jakość dźwięku sie nie zdubluje bo okaże się że grają podobnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/133117-onkyo-rz810-vs-onkyo-9070/

Nie nic nie prowokuje. Po co taka odpowiedź. Była tu na forum taka dyskusja ze rz900 jest na poziomie 9050, a rz800 ma po prostu trochę słabszą moc. Zastanawiam się więc czy 9070 to tak kolosalna różnica w stosunku do rz810 że warto dokupić ten wzmacniacz majac na uwadze jego nie mała cene, lub wymienić amplituner. Nie mam obecnie możliwości odsłuchu tego wzmacniacza dlatego pytam na forum.

Musisz się zastanowić czego chcesz słuchać.Głownie kina,czy stereo.Jeżeli raczej stereo i chcesz wydać kasę na wzmacniacz to ten Onkyo nie jest najlepszym wyborem,jest wiele lepszych wzmacniaczy. Onkyo nigdy nie robiło dobrych wzmacniaczy,może te stare ale ja nie słuchałem nic starego,a nowe to nic dobrego.

Wydaje mi się że to rozsądny wybór ba jak słuchasz i oglądasz kino to Onkyo jest bardzo dobrym wyborem,szczególnie jak masz nowego pewnie na gwarancji 810,po gwarancji go sprzedaż i kupisz sobie coś do stereo.A nawet jak potrzebowałeś ten amplituner ze względu na funkcjonalność i słuchasz strumieniowo ,to i tak szkoda go sprzedawać przynajmniej przez najbliższy czas.Wzmacniacze klasy D to kiepski wybór,grają bardzo podobnie do amplitunerów,nic w nich analogu,oraz ciepła.

Dzień dobry.

Na pewno zmiana Twojego amplitunera na wzmacniacz Onkyo A-9070 (https://www.q21.pl/onkyo-a-9070.html) wpłynie bardzo korzystnie na jakość dźwięku, przyjemność z odsłuchu muzyki będzie znacznie wiekszą. Wzmacniacz A-9070 pozwala na pracę także w trybie koncówki mocy, co daje możliwość podczas odsłuchu kina domowego wykorzystywać wzmacniacz jako tylko końcówkę mocy, sterowaną przez amplituner, natomiast w momencie odsłuchu muzyki wykorzystujesz tylko wzmacniacz. To połączenie sugerowane przeze mnie w przypadku jeśli nie chcesz rezygnować z kina domowego.

Jeśli natomiast chcesz zbudować dobry system stereofoniczny, myśle że wtedy warto posłuchać wiele wzmacniaczy. Nawet w przedziale cenowym około 5 tys. zł. masz ogromny wybór wyjątkowo ciekawych konstrukcji, kwestia doboru odpowiedniego modelu pod Twoje preferencje.

Przemysł temat, koniecznie zapraszam Cię do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Po pierwsze to czy nasz resztę kolumn?

Czy korzystasz z kina?

Jeśli tak to zastosuj końcówkę mocy lub typowy wzmacniacz zintegrowany do odsłuchu muzyki. I ciesz się kinem.

Jeśli tylko słuchasz muzyki to zdecydowanie idź w stereo. 810 gra dobrze ale 9070 nie porównywalnie lepiej.

Z czym to u Ciebie gra? Jakie są obecnie kolumny?

Obecnie mam JBL e80 ( zestaw 5.0 bez suba) i ten rz810 wycisnął z nich chyba wszystko co mogły zaoferować. Wcześniej miałem Onkyo 605 i słyszę mimo takich kolumn znaczną różnica w dźwięku na korzyść rz810. JBL wcale nie grają źle ale mimo wszystko planuję jednak wymianę ich na Tannoy Revolution albo xt6f albo xt8f ( nie wiem czy nie wystarczyłyby xt6f ? mam 20m2 ) Słuchałem szóstek, natomiast xt8f nie słuchałem i nie wiem jaka jest między nimi różnica. Lubię generalnie precyzję i te wszystkie "smaczki" w utworach muzycznych, ale i dynamikę oraz przestrzeń. Słucham muzyki w stylu Yello, Rodrigo Y Gabriela, trochę Jazzu, muzyki filmowej. Zastanawiam się czy rezygnować z kina czy nie. Na pewno muszę zmienić najpierw kolumny...

No to na chwilę obecną ograniczeniem Twojego zestawu są kolumny a nie RZ810.

Moim zdaniem to raczej przeciętny model.

O ile XT6F prezentuje wybitną przestrzeń, detale i średnice o tyle przy modelu XT8F dochodzi jeszcze bardzo dobrze kontrolowany głęboki bas.

Możesz podjechać do nas na odsłuch. Mogę także wysłać do Ciebie kolumny abyś sprawdził sobie w domowym zaciszu na muzyce i kilku filmach.

Po kolumnach z czasem pomyślał bym o końcówce mocy lub innej typowej Integrze do muzyki.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.