Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy TD12 problem

kalew82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od kilku lat jestem użytkownikiem Tannoy TD12. Kilka dni temu kupiłem w bardzo dobrej cenie TD10. I tu zaskoczenie - okazuje się że w ostatecznym rozrachunku TD10 grają lepiej od TD12...Średnica (+wysokie) TD10 jest dużo lepsza, soczystsza, klarowniejsza - efekt który w TD10 uzyskuję na zerowym ustawieniu potencjometru treble dla TD12 jest osiągalny na maksymalnym wychyleniu tego potencjometru . Bass TD12 jest oczywiście mocniejszy. Sprawa dotyczy obu głośników - czy możliwe że jest uszkodzona kopułka wysoko tonowa (nie ma przesterowania czy innych anomalii dźwiękowych przy wyższych głośnościach), czy problem dotyczy zwrotnicy, czy ten typ tak ma. Czy ktoś z forumowiczów miał możliwość odsłuchu / porównania TD10 vs TD12. Czy możliwe jest podstawienie zwrotnicy z TD10 do TD12 (częstotliwości podziału takie same). Proszę o pomoc/poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/133154-tannoy-td12-problem/

Sądzę, że to normalne. TD10 jest modelem bardziej udanym od 12, bo po prodtu mniejszy głośnik niskotonowy, właściwie nisko-średnio tonowy średnie tony przetwarza lepiej, pasmo jest lepiej wyrównane, stąd lepszy dźwięk. TD12 też ma miejsce w ofercie, bo firma chce też mieć basolubów za klientów i właśnie dla nich jest ten model zrobiony. Tak duży głośnik to już zbyt daleko posunięty kompromis i może mieć problemy z rozciągnięciem pasma. Może też być jeszcze jeden problem- duży głośnik wymaga zazwyczaj dużej obudowy i tu może być ona za mała, bo nie pasowałby do reszty linii kolumn firmy, lecz skutkuje to podbiciem basu w wyższym jego zakresie, co też może zaburzyć wyrównanie pasma.

Kiedyś przechodząc z D700 na D900 czułem poprawę w każdym aspekcie (D900 = lepsza średnica i bas). Z powodu dzieci byłem zmuszony sprzedać D900. Po kilku latach przerwy w zestawie pojawiły się TD12. Byłem pewien że tendencja w przypadku serii Dimension została zachowana - czyli model wyżej gra lepiej.Rozumiem że problem pokrycia pasma w D900 wyglądał lepiej ponieważ zastosowano dodatkowo driver dedykowany do odtwarzania basu. Rozumiem też że nie ma sensu bawić się przekładanie zwrotnicy z TD10 do TD12...

Rozumiem też że nie ma sensu bawić się przekładanie zwrotnicy z TD10 do TD12...

Całkowicie bez sensu. Kwestia jest jeszcze innego typu nie wiem jaki masz wzmacniacz i jakiej wielkości pomieszczenie, ale istnieje możliwość że TD10 lepiej spasowało się z tymi dwoma czynnikami.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Wzmacniacz Accuphase E407. Pomieszczenie około 30m2. Wiele osób powie że pomieszczenie za małe. Jednak 900steki spisywały się znakomicie. Nie sądzę by pomieszczenie byłoby jest małe dla TD12. Nie wiem czy dobrze sądzę ale wielkość pomieszczenia może wpływać na reprodukcję basu - nie zaś tonów średnich...

<br />Sądzę, że to normalne. TD10 jest modelem bardziej udanym od 12, bo po prodtu mniejszy głośnik niskotonowy, właściwie nisko-średnio tonowy średnie tony przetwarza lepiej, pasmo jest lepiej wyrównane, stąd lepszy dźwięk. TD12 też ma miejsce w ofercie, bo firma chce też mieć basolubów za klientów i właśnie dla nich jest ten model zrobiony. Tak duży głośnik to już zbyt daleko posunięty kompromis i może mieć problemy z rozciągnięciem pasma. <br />

Tak mogło by się wydawać, ale w praktyce okazuje się , że niekoniecznie tak jest. Na przykład w serii HPD Tannoy-a uważa się że najlepiej grają głośniki 15`` ( Berkeley , Arden ), z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że 12`` Chevioty lub Devony mają lepszą , bardziej nasyconą średnicę niż 10`` Eaton. To samo dotyczy współczesnej serii prestige : góra tej oferty to głośniki 15``. Inny przykład : na wszystkich forach wyżej ocenia się kolumnę Glenair 15`` od Glenair 10`` , oczywiście nie z powodu basu.

Jednak wszystkie wymienione powyżej głośniki są papierowe, wydaje mi się że w serii TD membrana jest z czegoś innego, i może tutaj tkwi różnica.

A co do wielkości pomieszczenia , każdy z w/w głośników spokojnie zagra w 20m2. I to z praktycznie każdym rozsądnym wzmacniaczem. Taka uroda dużych średnic u Tannoya. Być może TD są wyjątkiem, nigdy nie słuchałem .

To bardzo podobna sytuacja do kolumn JBL testowanych w Audio. Wyższy model, z 2x gł. basowy miał niewiele większe pudło od niżej pozycjonowanego, różniącego się pojedynczym basem. Niby wszystko to samo: średnii, wysoki ten sam, podobnie podział, nawet bast ten sam, tylko x1. W pomiarach wyszedł bas dla niższego modelu lepiej wyrównany, nawet niżej schodzący i z lepszą ch-ką br. Także brzmienie było za sprawą basu lepiej zrównoważone, za to wyższy model był lepszy w ilości, nie jakości.

• 5 miesięcy później...

Witam. Może komuś przyda się ta informacja....Minęło sporo czasu i miałem możliwość bezpośredniego porównania moich kolumn (TD10) z inną parą TD8, TD10 i TD12. TD8, TD10, TD12 to ten sam charakter grania taki sam jak prezentowany przez moją parę TD12. Skontaktowałem się z pierwszym właścicielem TD10tek i okazało się że jest to wersja japońska - tam przez niego zakupiona i po 10 latach tam pobytu przywieziona do kraju. Zatem nasuwa się wniosek że zwrotnica na rynek japoński jest zmieniona względem rynku europejskiego...Jednak jeżeli byłaby to kwestia tylko zwrotnicy to czy nie dałoby się skorygować tak drugiej pary TD12 korekcją wzmacniacza (treble) by grały identycznie? Korekcją wzmacniacza nie da się zbliżyć do wersji japońskiej. Zatem czy to nie jest tez kwestia samego drivera?Jest możliwość ściągnięcia schematu zwrotnicy z wersji europejskiej i japońskiej?Taka modyfikacja przydałaby się TD12stkom...Byłyby wtedy bardzo dobre...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.