Skocz do zawartości
IGNORED

Visaton al130 jaki podział?

szpotek73

Rekomendowane odpowiedzi

witek_z dzieki za gotowca,oczywiście spróbuję,natomiast co do równoległej ,jak szeregowa zadziała słabo,zrobię równoległą,tę oryginalną zostawić czy usunąć?

Jak zadziała równoległa, wywalił bym tę "oryginalną";

gorzej, jak się okaże, że jedna skutecznie wspomaga drugą ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A tak w ogóle sprawdź jak gra sam średniak - odłącz wysokotonówkę i sprawdź czy syczy dalej. Może okazać się, że sybilanty to efekt złego zgrania fazowego głośników, co w połączeniu z przypuszczam przypadkowym kształtem frontu będzie dawało dość poszarpany SPL. Troels pisał o problemach w odtwarzaniu wokali.

Buzzer przeczytaj mój pierwszy post -odsłuchiwałem bez wysokotonówek,front nie jest przypadkowy,zrobiłem wszystko dokładnie wg oryginalnego projektu visatona,głośniki są w mtm,czyli układ d^appolito,co do fazy to podłączałem wysokotonówki odwrotnie-było gorzej,wszędzie te kolumny były opisywane w recenzjach jako jasne ,przestrzenne granie z dobrym basem i zgadzam się z tą opinią,nie podoba mi się tylko odtwarzanie wokali,co dziwne moi znajomi zapytani o opinie nie potwierdzają moich obserwacji,mówią że dopadła mnie audiofiloza nervoza.Od dawna słucham na szerokopasmowcach,visatony są do kd.

ale ten RLC to jest na 7kHz a ma być na 8,4kHz?

witek-z napisał "podobną do tej na fotce" więc ok

Couplety grały kiedyś z lampą na el 34 i było bardzo fajnie ,tylko że lampiaka sprzedałem bo kasa mi była potrzebna na inne kolumny,no nic ,na razie czekam na przesyłkę -wstawię nowe kondy22uF,będzie kiepsko to zrobię pułapkę na ten nieszczęsny rezonans,w sumie to nie używam tych kolumn do słuchania muzyki,ale może zacznę po upgrade zwrotnicy:)

Może faktycznie masz audiofiloze nervoze.

U mnie od 10-ciu lat (bo wtedy miałem jeszcze Monitory na Visatonie W170s + Seasie 27TBFC/G) nie brzęczał tylko Usher 9930 i Wavecor TW030WA10.

Wszystkie twardomembranowce jakie miałem lekko "brzęczały".

Nawet w tym projekcie 2way na Accutonie + ceramicznym Visatonie którego pokazywaliśmy na AudioShow 2016, doszukałem się ''brzęczenia" (a głośniki i projekt był bardzo dobry).

Teraz mam Tytanowego Audaxa i co bym z nim nie robił to też lekko "brzęczy".

Tylko jeden znajomy słyszał to co ja przy Usherze 9950, to lekkie brzęczenie, określając to jako coś denerwującego... reszta znajomych nic nie słyszała.

ale ten RLC to jest na 7kHz a ma być na 8,4kHz?

to był przykład bo czytam w Waszych wypowiedziach o pułapce równoległej - czegoś takiego nie ma

tę oryginalną zostawić czy usunąć?

usunąć

witek_z dzieki za gotowca

to nie jest gotowiec bo częstotliwość i dobroć są złe

Równoległa ma tę zaletę, że "trzyma za mordę" rezonans a równoległa przeciwnie

:)

Witam po przerwie-długo czekałem na przesyłkę-wstawiłem nowe kondensatory 22uF,dołożyłem pułapkę na te 8,400hz,wreszcie da się słuchać wokali,brzmienie jest dużo lepsze,bardziej przejrzyste i duuużo mniej sybilantów,chociaż ja i tak wolę dzwięk z celulozowej membrany.Chciałbym podziękować wszystkim piszącym w tym wątku za merytoryczną pomoc,szczególnie witkowi_z,dzięki Marianowi133 wiem ,że aluminiowe i ceramiczne membrany to raczej nie moja bajka:)

a to nowe kondensatory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zwrotnica po wymianie,jeszcze ze starymi pułapkamipost-54898-0-05225700-1498047967_thumb.jpg

jeszcze raz thx wątek zakończony i to sukcesem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym podziękować wszystkim piszącym w tym wątku za merytoryczną pomoc,szczególnie witkowi_z

cała przyjemność po mojej stronie tyle tylko że ja nie zasłużyłem na podziękowania ponieważ uważam że masz fajny głośnik i za pomocą zwrotnicy można tak go zaaplikować aby grał jak papierowy (w dużym uproszczeniu) w każdym razie u mnie też jest aluminiowiec i sybilanty są... naturalne (pół roku kombinowania)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.