Skocz do zawartości
IGNORED

Kef q750 - jaki wzmacniacz?

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie gra mi Denon pma-737 (pójdzie po zakupie nowego wzmacniacza do sypialni) i jeszcze Jamo 606 (czekam na Kefy - biały kolor się zachciało więc trzeba być teraz cierpliwym).

I fajna sprawa z tym pre gramofonowym do Atolli

To jeszcze jedni pytanie. Bo widzę, że zaczyna się celowanie w mocniejsze wzmacniacze, bo faktycznie jest trochę opinii że Kefy lubią prąd. Tylko czy duża moc ma znaczenie w przypadku stosunkowo cichego słuchania muzyki?

ma

choć tu nie tylko o prąd chodzi , ma to mieć takie parametry , by dobrze kontrolować membrany w kefach.

yamaha ma niby dużo , cóś z 200w mocy a moich kefów nie potrafiła dobrze wysterować , bas był mocny ale jednolity , było bum i tyle , czy to bęben , czy kontrabas.

Połąćzenie wzmacniacz - kolumny ma być takie , by grało podobnie na różnych poziomach głośności i nie było potrzeby regulacji basu lub wysokich . Całość musi być po prostu spasowana elektrycznie i sonicznie :)

Czyli wiele wskazuje, że Atoll to jedna z lepszych opcji. Mimo wszystko szkoda braku regulacji basów i sopranów tak na wszelki wypadek :D

Dzisiaj przy okazji pobytu w centrum handlowym wstąpiłem do jednego salonu i tam polecali do Kefów Marantza 6006 lub 7005. Dobra propozycja, czy niekoniecznie?

Czyli wiele wskazuje, że Atoll to jedna z lepszych opcji. Mimo wszystko szkoda braku regulacji basów i sopranów tak na wszelki wypadek :D

Dzisiaj przy okazji pobytu w centrum handlowym wstąpiłem do jednego salonu i tam polecali do Kefów Marantza 6006 lub 7005. Dobra propozycja, czy niekoniecznie?

Im dalej w las tym więcej drzew . Gdzieś koło ciebie nie ma salonu gdzie by posłuchał np Atolla ?

zisiaj przy okazji pobytu w centrum handlowym wstąpiłem do jednego salonu i tam polecali do Kefów Marantza 6006 lub 7005. Dobra propozycja, czy niekoniecznie?

to tak , jakby kupić zamiast szynki parówki .

a wiedzieli czy atoll , lub caspian to nie model pralki , albo mikrofalówki ?

Słuchaj palo , po kiego regulacje basów w sprzęcie z wysokiej półki , gdzie stado inżynierów głowiło się nad tym by grało to możliwie najwierniej . Poza tym korekcja psuje dźwięk , temu jej tam nie ma . Logicznie myśląc jak ona jest , to albo nie ma co psuć , albo producent chce sprzedać swój produkt i w nosie ma kto to kupi .

Pytasz nas co gra dobrze z kefami , to ci odpowiadamy . Z kefami dobrze grają dobre wzmacniacze , Budżetówka gra , albo źle , albo jak budżetówka .

Jak masz kupywać byle co z gałeczkami , to spytaj żonę co się jej podoba i kup . Resztę sobie podkręcisz i po sprawie.

Masz dobry gramofon i kolumny , jak system ma mieć poziom to i wzmacniacz ten poziom powinien trzymać. Nawet branża ci go poleciła , co daje do myślenia. A jak już za gałkami tęsknić będziesz kupisz se korektor.

Słuchaj palo , po kiego regulacje basów w sprzęcie z wysokiej półki , gdzie stado inżynierów głowiło się nad tym by grało to możliwie najwierniej . Poza tym korekcja psuje dźwięk , temu jej tam nie ma . Logicznie myśląc jak ona jest , to albo nie ma co psuć , albo producent chce sprzedać swój produkt i w nosie ma kto to kupi .

Pytasz nas co gra dobrze z kefami , to ci odpowiadamy . Z kefami dobrze grają dobre wzmacniacze , Budżetówka gra , albo źle , albo jak budżetówka .

Jak masz kupywać byle co z gałeczkami , to spytaj żonę co się jej podoba i kup . Resztę sobie podkręcisz i po sprawie.

Masz dobry gramofon i kolumny , jak system ma mieć poziom to i wzmacniacz ten poziom powinien trzymać. Nawet branża ci go poleciła , co daje do myślenia. A jak już za gałkami tęsknić będziesz kupisz se korektor.

Ostro ale w 100% się zgadzam .

Spoko, rozumiem to. To tylko takie opory spowodowane tym, że przez całe życie we wszelkich tanich sprzętach te "gałeczki" były i się nimi dostosowywało dźwięk, bo bez tego było zero basów i sopranów i dźwięk był do kitu. Argumenty do mnie trafiają i pogodzę się z brakiem możliwości regulacji jeśli faktycznie sprzęt będzie grał tak jak należy, a cena i opinie sugerują, że tak właśnie będzie.

Teraz tylko kwestia na co się zdecydować. Gdyby Atoll in100se był w odrobinę mniejszej cenie to bym się nawet nie zastanawiał. A tak ciągle w grze jest in80se i Roksan Caspian. I lista nie jest definitywnie zamknięta, ale na ten moment to chyba czołówka.

A pół żartem gdybym miał patrzeć tylko na stronę wizualną i moc na papierze to bez wątpienia wybrał bym Yamahę AS-701 :)

jakbym ja wybierał kupiłbym atoll-a 100 , dostawiane pre , mocniejszy i wypróbowany. Ale kupiłbym używkę , za nowego bym tyle nie zapłacił . To są drogie zabawki i ludzie o nie dbają , te sprzęty nie trafiają na niemieckie tzw wystawki i prawdopodobieństwo wtopy jest stosunkowo niskie.

Każdy z nas miał gałeczki w tanich sprzętach do póki nie nastało oświecenie :) do tej pory mam sentyment do wyświetlaczy Peak w magnetofonach kasetowych o ampli Radmora na pięciu wskażnikach nie mówiąc . Teraz są inne czasy i możliwości to kupujemy co nam się podoba a nie to co trafilismy za komuny .

jakbym ja wybierał kupiłbym atoll-a 100 , dostawiane pre , mocniejszy i wypróbowany. Ale kupiłbym używkę , za nowego bym tyle nie zapłacił . To są drogie zabawki i ludzie o nie dbają , te sprzęty nie trafiają na niemieckie tzw wystawki i prawdopodobieństwo wtopy jest stosunkowo niskie.

Jestem za :)

A pół żartem gdybym miał patrzeć tylko na stronę wizualną i moc na papierze to bez wątpienia wybrał bym Yamahę AS-701 :)

Ja zrobiłem podobny błąd bo szukałem czegoś do starych kef reference. Tylko w moim przypadku kolumny miały zadatki na grę z lampą , a tranzystor nie przypadł mi do gustu , bo lubię cieplę spokojne brzmienie.

Do lampy jeszcze nie dojrzałem, poza tym konieczność korzystania z przełącznika, czyli momentów kiedy wzmacniacz nie ma fizycznie podłączonych kolumn, dyskwalifikuje lampę.

I również tylko kolor srebrny rozważam :)

Do lampy jeszcze nie dojrzałem, poza tym konieczność korzystania z przełącznika, czyli momentów kiedy wzmacniacz nie ma fizycznie podłączonych kolumn, dyskwalifikuje lampę.

I również tylko kolor srebrny rozważam :)

Są wakacje może co trafi po drodze .

I również tylko kolor srebrny rozważam

a jak tak to nie dzwoń , bo ten był czarny.

Licz się też z tym , że ceny podskoczą , bo jak o czymś tu dobrze się mówi to zazwyczaj się tak dzieje :/

Hihihhiii nie przesadzasz ? Trzy tysiące to nie taka bida tylko z trafieniem czegoś sensownego jest zawsze problem , no i najważniejsze to cierpliwość potrzebna .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.