Skocz do zawartości
IGNORED

Oznaczenia kolumn R i L

pinio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jozwa/pinio

(Konto usunięte)

Ano popatrzylem. I co? Faktycznie, niektore firmy tak maja, a niektore nie. Moje ProAc Studio 100 maja, bo oni zwykle montuja niesymetrycznie wysokotonowiec. Niektorzy tez robia niesymetryczne obudowy, jak NHT. Natomiast jezeli wszystko jest rowniutko takie same, to nie mam pojecia. Oczywiscie jeli producent oznaczyl, to mozna sie dostosowac, nie boli.

Kolumny DALI z serii BLUE mają oznaczenia kolumna R (prawa) i L (lewa). Tak też je ustawiłem. Mam pytanie, czy inne firmy też oznaczają tak kolumny i jakie to ma znaczenie? Czy jest to zaleta czy wada która ma coś zamaskować? Nie zamieniałem jeszcze kolumn i nie sprawdzałem czy jest różnica, może niedługo to zrobię. Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą mi to wyjaśnić?

https://www.audiostereo.pl/topic/1341-oznaczenia-kolumn-r-i-l/

Niektórzy producenci bardziej dbali o końcowy efekt nawet symetryczne i identyczne kolumny oznaczają L i R, co w efekcie nie oznacza że L ma być koniecznie lewa a R prawa, tylko żeby była jasność, że obydwie sztuki były parowane z dokładnością do np. 0,5dB. Bo może sie zdarzyć, że produkt identyczny w teorii może mieć cewki lub rezystory fabrycznie takie same, ale z innej serii produkcyjnej i już parametry minimalnie się rozjeżdżają. To taka moja refleksja, żadnej pewności nie mam, czy tak jest naprawdę.

Dzięki za wskazówki obejrzałem wysokotonowce w DALI i na oko nie widać aby były niesymetryczne. Ale wasze uwagi uważam za słuszne. Niedługo będę odsłuchiwał wygrzany interkonekt i wtedy zamienię kolumny, zobaczymy czy się coś zmieni.

• 34 lat później...
Gość mędrzec

(Konto usunięte)

no widze panowie ze tu same sławy nic dodać nic ująć a ha ha ha ha ha ha hahahaha mam pytanie czemu mianowicie w sprzedarzy są kopułki kture po przyłorzeniu bateri liniowo obie nie są kierunkowe ustawione ale pewnie nie wiecie debile ahahahahahahhhaaaaaaaaaa nie przepraszam za blendy ale wy też nie macie nic do powiedzenia na ten temat !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.