Skocz do zawartości
IGNORED

Subbofer do 1500zl - prosba o dorade

hajdzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli przymierzam się do kupna nowego suba do 1,5tys.

Po kilkunastu latach używania technicsa - trzeba było zrobić przesiadkę na coś nowego.

Zdecydowałem się na ampli Onkyo 676 i frontowe kolumny Jamo C97.

Jako, że pokój jest w trakcie remontu - po jego zakończeniu chciałbym kupić suba - po pierwsze ze względów estetycznych :)

, a po drugie żeby mieć troszkę lepszy bas.

Aktualnie posiadam Magnata 250 - który co prawda nie gra najgorzej, ale po około 12 latach - jednak troszkę się zestarzał - okleina zaczyna sie odklejać, lekko podpuchnięty, porysowany - a material z osłonki zaczyna się przedzierać - ni jak nie będzie pasować do nowego wystroju :)

Suba będę używać tylko i wyłącznie do filmów i koncertów DVD. Pokój ma 20m2 i sub będzie stać przy kolumnach frontowych

Muzykę słucham w direct i jamo daje mi wystarczający bas - nawet tzw łupanka na Jamo C97 daje tak dużo basu, że Sub nie potrzebny

Ogólnie chciałbym suba z kolekcji Jamo - czyli J110 -

Dane katalogowe są przyzwoite - natomiast nie wiem jak w odsłuchu i porównaniu do innych subów w tym zakresie cenowym - do 1500zł.

Czy ktoś miał okazję słuchać tego suba, i porównać go do konkurencji?

Będę wdzięczny za jakieś info o Jamo J110 - i jakiejś konkretnej konkurencji

https://www.audiostereo.pl/topic/134115-subbofer-do-1500zl-prosba-o-dorade/

Kolumny schodzą (niby) aż do 32 Hz, nie wierzę ale nawet gdyby to musisz patrzec za subwoferem, który schodzi co najmniej do 30Hz a to zapewni Ci subwofer z 12-to calową membraną a takie kosztują trochę więcej niż 1500 zł chyba, ze taki znajdziesz. Subwofera na 10-cio calowym głośniku nie opłaca się kupować w Twoim przypadku bo za dużo nie wniesie. A tak prawdę mówiąc prawie nic.Fakt, te czestotliwości z zakresu 32-40Hz będą miały lepszą dynamikę (a dolna granica z tych podanych (32Hz) to już jest niezle) bo w kinie odetniesz fronty na jakieś 60-80 Hz i tym zakresem oraz niższym zajmie się subwofer.

w kinie domowym - jest osobna ścieżka na subwoofer - i nawet dobre kolumny nie zastąpią suba w odsłuchu 5.1

Aktualnie mam magnata i chciał coś lepszego, a nie o niebo lepszego i droższego :).

Gdyby tak restrykcyjnie podchodzić do tego jak ty, myślę - że ponad 90% ludzi musiało by wywalić swoje suby z domu :)

Wiem, że masz rację - ale fundusze mnie ograniczają - chyba że znajdzie sie jakis sponsor - to chętnie podam nr konta :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak już nieco lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skończe remoncik - to bede sie juz orientować

chciałem na spokojnie - bez nerwów się coś dowiedzieć o subach z wyższej półki

moj był za 600zł, więc wydając okolice 1500zł - to już musi być odczuwalna różnica

Ja podchodzę restrykcyjnie, nie ja podchodzę do tego z głową a nie na churaaa bo muszę mieć suba nie ważne czy za 300 zł czy za 600 ale muszę mieć. Bezsens. Wolę go nie mieć rok (zresztą tak jak miałem) niż kupować coś co może tylko popsuc cały efekt. I nawet gdybym miał wydać za niego 4, 5 czy nawet 6 tys do kolumn za 2 tys to bym go kupił bo wychodzę z tego założenia , że warto mieć porządną maszynę, która przekaże mi scieżkę dźwiękową taką jaka powinna być a nie, że będzie jej "na dole" coś brakowało. Fakt, to nie smok za kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy ale ja mnie mam sali kinowej tylko pokój w którym stoi małe co nieco do oglądania filmów :) .

A "powiem" Ci, że właśnie to jest taki przedział, że nic ciekawego nie ma, lepiej dozbierac do 2,5 tys bo od tej kwoty można wybrać coś co naprawdę porządnie zatrzęsie kanapą.

Wyższej półki w sensie wyższej od 600 zł rozumiem. No tak, może być odczuwalna różnica. Np. jeśli kupisz R-12SW Klipscha no to coś to da (przede wszystkim dzięki 30-to cm-owemu głośnikowi- niższe zejście).

jak ktoś ma własny domek to może poszaleć

ja mieszkam w bloku, i nawet gdybym zapodał suba za 10tyś, to go nie wykorzystam

póki co sąsiedzi nie narzekają, ale to slabszy sub, a sytuacja może sie zmienic jak kupie duzo mocniejszy.

nie sądzę by sub za 1500zł popsuł mi efekt, jeśli przez 14 lat sluchalem na magnacie 250 za około 600zł

Jamo 110 to jakieś 1400zł, Jamo 112 to 2000zł - bo raczej wole zostać przy Jamo

PS - Ja rozumie, że dobrze doradzasz, ale po pierwsze fundusze, po drugie mozliwosc nie wykorzystania go w 20m2 w bloku - raczej ostaudza moje zapaly drozszego suba

No to uściśle moją wypowiedz i sprecyzuję. Nie mieszkam w domku, mam mieszkanie w kamienicy ale tak napisałem, że dom. Na 25 metrach mam 300W-owego małego wariata :), mały bo na 10-cio calowym głośniku z membraną bierną tej samej wielkości i jak wcześniej napisałem subwofer nie gra jak kolumna i w niejednym przypadku wystarczy jak potencjometr głośności ustawimy w nim na 9:00 bo dalszym podgłaśnianiem zajmuje się amplituner i gdyby to był jakiś tani subwofer powiedzmy z mocą 100W i żeby w ogóle zagrał trzeba by go rozkręcać do połowy to przy dalszym podgłaśnianiu amplitunerem albo by mu wypluło membranę przy scenie akcji albo by się wyłączył jeśli miałby zabezpieczenie. Raz na początku u swojego tak zrobiłem, dałem przed połową i gdy je.bł.o coś w filmie sub się wyłączył. Teraz mam w nim między 9 a 10:00 i jest gicio i wiem, że gdy wypiłuję amplitunerem albo gdy dojdzie do porządnej sceny akcji to on mi się nie wyłączy a pierdzielnie gdy będzie tego wymagała dana scena.

Dlaczego o tym co wcześniej napisałem (100W sub) bo tak jak wspomniłem, sub może mieć 500 a nawet 1000 W a i tak dajesz mu głośność na podobną granice 9-10:00 a dalsza że tak powiem moc to zapas w razie gdyby jej było potrzeba gdy coś piźnie w filmie. Subwofer będzie miał na tyle mocy żeby odpowiednio szybko zareagować i z odpowiednim impulsem ruszyć membraną. Błędnym jest więc myślenie , że się go nie wykorzysta. Zauważ, że najwięcej mocy w kolumnie pożerają właśnie głośniki niskotonowe a nie schodzą one tak nisko jak te w subwoferach. Tutaj dopiero, żeby poczuć tą energię potrzeba dużo mocy we wzmacniaczu a im więcej tym lepiej. Oczywiście tutaj dochodzą też inne aspekty typu sprawność przetwornika, wzmacniacza.

Ja też rozumiem, że nie każdy ma albo go stać na kupno subwofera za nawet 2 tys, ja to rozumiem i jeśli uważasz, że on Ci wystarczy to spoko przecież to kupujesz za swoje i dla siebie. No a ten Jamo J112 może okazać się ok. Duży głośnik (12"), 300W wzmak, no to już coś jest. Z mniejszym głośnikiem nie kupuj.

Acha i jeszcze jedna sprawa, nie patrz na pogrom sąsiadów poprzez moc subwofera a przez to jak nisko on zejdzie a dwa jeśli chodzi o subwofer to nie jest powiedziane, że miejsce przy kolumnach jest/będzie dla niego dobrym miejscem. Z nim jest tak, że trzeba trochę "pobiegać z nim" po pokoju szukając odpowiedniego miejsca bo jeśli postawisz w pierwszym lepszym miejscu może okazać się że w ogóle nie ma basu w miejscu odsłuchowym.

moje Jamo C97 nie jeden sub mogą zawstydzić

Co do Jamo sub

J110 - 26Hz -Moc max 450W, glosnik 25cm -cena 1400zł

J112 - 24Hz -Moc max 600W, glosnik 30cm -cena 2000zł

oczywiscie to tylko dane na papierze - nie mialem możliwości odsłuchu tych subów

szukalem kogoś na forach- kto mial taką mozliwosc - ale nikt sie nie odezwał

a chodziło mi o info od osób które miały okazje je slyszeć i poczuć na własnej skórze

Co do Jamo sub

J110 - 26Hz -Moc max 450W, glosnik 25cm -cena 1400zł

J112 - 24Hz -Moc max 600W, glosnik 30cm -cena 2000zł

oczywiscie to tylko dane na papierze - nie mialem możliwości odsłuchu tych subów

szukalem kogoś na forach- kto mial taką mozliwosc - ale nikt sie nie odezwał

a chodziło mi o info od osób które miały okazje je slyszeć i poczuć na własnej skórze

twoje jamo nie zawstydza nawet pol suba, zwlaszcza zasilane ampli, chyba ze jakas niefirmowke albo samojebke :D i nie pisze to zeby byc zlosliwym ale taka jest prawda, tu juz tyle razy bylo tlumaczone ze nie ma czegos takiego jak za duzy czy za mocny sub, czy masz mieszkanie czy tam dom to nie ma znaczenia, co najwyzej trzeba bedzie go skrecic, chodzi o to jak nisko zejdzie i z jaka skutecznoscia, sam mam mega mocnego suba na 27 metrach - wczesniej na 10m, mieszkam caly czas w bloku i nigdy bym nie kupil czegos co by bylo za slabe bo by zepsulo zabawe, a co do tych subow jamo to pamietaj ze wzmacniacze maja o polowe mniejsza moc niz tam jest napisane

co do subow wyzszej polki nie bede sie klocic

ale co do kolumn C97 - tutaj będe obstawac przy swoim

sluchalem kilkanascie kolumn w tej cenie - graly konkurencyjne inaczej, ale bas byl slabszy

jak cos zapraszam do mnie na odsluch

mój Magnat 250 - nie gra gorzej od 302 - testowałem już dawno dawno temu

302 gabarytowo duża, i faktycznie na pierwszy rzut oka tak sie moze wydawać

jak zapuszcze w stereo z basem - to jakos diametralnej roznicy nie ma, procz tego ze bas w kolumnie szybszy, a sub niesie go jeszcze go chwile

akurat tutaj bede obstawac przy swoim - zapraszam na odsluch- piwko jakies sie dla ciebie znajdzie :)

tak do kina w zupelnosci wystarcza, jak ktos nie jest bardzo wymagającym kinomaniakiem

do tej pory suba uzywalem do poprawy basu, moje technicsy nie mialy tak mocnego dołu

teraz przy Jamo moge pozwolić sobie na direct - a bas i tak jest potężny

ehh ciezko sie tu merytorycznie dyskutuje - oczywiscie ze mowa byla o basie w kinie a nie w stereo, kto w ogole stosuje suba do stereo majac podlogowki ?? a do tego jeszcze sluchajac w direct :D, tak czy siak kazdy firmowy sub zagra lepiej w kinie niz podlogowka i mowa o samym basie :DDD, tylko nie dawac przykladow suba za 1000 i kolumn za 50 tys zasilanych wzmakiem za drugie tyle :DDD

nie każda podłogówka daje wystarczający bas

dlatego czasem wspomaga się podłogówki subem

natomiast sam bas można porównać - w muzyce czy też kinie.

załączając muzyke - jak to moja żona mówi dla "technoMŁOTÓW' uzyskujemy bardzo niskie i długie rejestry, które porównywalne są z subem w kinie.

PS. Jak nasz kolego dostanie już do domu Jamo C97 - podzieli się wrażeniami z odsłuchu.

ja jestem pewien, że będzie mieć podobne zdanie odnosnie basu tych Jamo -

ale poczekamy spokojnie - już niedługo się dowiemy :)

PS. Jak nasz kolego dostanie już do domu Jamo C97 - podzieli się wrażeniami z odsłuchu.

ja jestem pewien, że będzie mieć podobne zdanie odnosnie basu tych Jamo -

ale poczekamy spokojnie - już niedługo się dowiemy :)

Kilka lat temu, kiedy kupowałem QQ 6000 (wiem, wiem, ale na tyle wtedy budżet pozwalał) mówiono mi że basu w nich jest aż nadto... teraz rozbudzasz totalnie moją ciekawość jeśli chodzi o C97 ;) mam nadzieję że "przesiadka" dorówna oczekiwaniom :) największe nadzieję wiąże z subem 112-ką ( przesiadka z Energy power sub 12) ;)

natomiast sam bas można porównać - w muzyce czy też kinie

mylisz się i nawet nie wiesz jak bardzo. W muzyce masz rytm i żeby subwofer temu sprostał musi mieć szybki punktowy bas a nie przeciągnięty, długo wybrzmiewający bo jeśli nie będzie szybki punktowy to tak się na siebie nałoży że wyjdzie kaszanka albo sam bas a raczej ciągły bas bez słyszalnych przerw jak to w rytmie. Dlatego do muzy nie każdy sub się nadaje natomiast w kinie nie ma rytmu tylko akcja i czasami w czasie seansu sub odzywa się sporadycznie i w częstotliwościach, które kolumny nie mają szans odtworzyć więc bas z suba i z kolumn to dwa różne basy i jak włączy się suba celem wspomożenia kolumn od razu słychać, że gra sub. Poza tym sama dynamika tych najniższych rejestrów w subwoferze jest duzo wyższa niż w kolumnie.

No wiesz kolego Liter, tam (Energy Power Sub 12) jest tylko 75W a ten Jamo (bo o Jamo chodzi? bo Klipsch też ma oznaczenie w swoim subie 112) ma niby 300 a na pewno jest 300W w R-112SW Klipscha i na pewno wyższą sprawność ma tam sam przetwornik. Będzie różnica a w Jamo cóż, może być bo zapewne ma/powinien mieć dwa razy większą moc od EPS12. Kolego Liter ja na Twoim miejscu nie zmieniałbym kolumn bo jeśli chodzi Ci o bas i jesli chodzi o bas w kinie to tylko zmiana subwofera może coś dać jeśli ten był za słaby natomiast jeśli chodzi o bas w stereo to podłogówek nie wspomaga się takim subem (QQ6000 ma mało basu) bo te suby nie będą się nadawały do stereo (patrz wyżej).

tak czy siak kazdy firmowy sub zagra lepiej w kinie niz podlogowka i mowa o samym basie :DDD, tylko nie dawac przykladow suba za 1000 i kolumn za 50 tys zasilanych wzmakiem za drugie tyle :DDD

dokładnie

a co do tych subow jamo to pamietaj ze wzmacniacze maja o polowe mniejsza moc niz tam jest napisane

no drugie dokładnie

Kolego hajdzik to raczej Ty musiałbyś udać się na odsłuch do Kolegi ryback i wtedy usłyszałbys i poczułbyś jak potrafi grać porządny sub i wtedy usłyszałbyś jak taki sub potrafi zagrać naprawdę niskim basem takim o którym kolumny mogą tylko pomarzyć. Jakby Cie kopło w klatę jak koń to może to by Cię przekonało co do jakości i wyższości basu z subwofera. Zaraz "powiesz", że jego sub jest kilka ładnych półek wyżej od Twoich kolumn, no pewnie, i będziesz miał rację ale kupując kolumny schodzące dość nisko nie kupisz suba za 500 zł czy nawet 1500 zł bo mija się z celem. Bo ten sub może jedynie pokryć to samo pasmo co kolumny dodając im tylko dynamiki a nie zejdzie zdecydowanie niżej niż one. Poza tym tu chodzi o porządne pier.d.o.l.n.i.ę.c.i.e (trzeba dosadnie to nazwać) a jakie może dać subwofer mający 75 czy 100W.

Adek45 - niestety sądzę, a nawet jestem przekonany że nie masz racji.

Są różne rodzaje muzyki, alternatywne, elektro, techno, trance itd - każdy rodzaj muzy ma nieco inny bas,i na pewno są takie momenty że można porównać bas z kolumny i suba - oczywiście w granicach rozsądku.

w filmach są również scenki gdzie bas jest szybki, a również taki "przedłużany"

długi czas pracowalem w Audio Hi-Fi i dość sporo tego przesluchałem i wiem co mówię.

Oczywiscie mialem do czynienia ze sprzętem "do ludu" - kolumny do 3tyś za sztuke, i z tym to porównuje.

Z tego co piszesz - nie miałeś okazji słuchać Jamo C97 - nie będę cię na siłę przekonywać, może kiedyś będziesz miał okazję ich posłuchać - wtedy dokończymy temat.

Moje zaproszenie na śląsk oczywiscie pozostawiam otwarte - mamy niedaleko kopalnie srebra w tarnowskich górach - która jest wpisana do dziedzictwa UNESCO - więc zrobisz wycieczke (a warto odwiedzić kopalnie - polecam), a potem do mnie na pifko podskoczysz :)

PS. Mam rozeznanie jak grają dużo lepsze suby, swego czasu byłem na pokazie sprzętu audio w katowicach w hotelu. Poustawiali kolumn, była ich masa, kilkanascie subów.

Jak puścili ścieżkę, jak samolot ląduje, to zatrzęsło się, a ludzie nie wiedzieli co się dzieje i zaczeli uciekać - widok bezcenny.

Niestety taki pokaz miałem tylko raz w życiu - później już żadna firma takiego nie zrobiła :)

tak czy siak - miło pogadać z maniakiem który wie co mówi - szkoda tylko że tak późno na forum wpadłem :)

PS.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że Jamo ma o połowę mniejszą moc od konkurencji, nie lubisz firmy Jamo?, masz jakieś info które może potwierdzić twoją opinię?

Słuchałeś Jamo 112 i 110 i porównywałeś z innymi firmami?

nie pytam złośliwie - tylko z ciekawości

Porównań i testów kolumn frontowych jest sporo, ale temat subów znacznie uboższy.

Szukałem info o subach Jamo i jak na lekarstwo, a z jednego testu nie da się wyciągnąć jakichkolwiek wniosków, dlatego szukalem na forum kogoś kto miał lub porównywał te jamo z innymi subami

PS. fragment testu Jamo C109 - czyli modelu wyżej

"Ich konstruktor nie pokusił się o dodanie do dobrej neutralności jakiegoś pierwiastka tworzącego nastrój, ocieplającego choćby głosy - są one dobrze różnicowane, czyste, wyraziste, niepodbarwione, i tyle. Tylko tyle i aż tyle. Mocną - dosłownie i w przenośni - stroną Jamo Jamo Concert C109 jest bas. Chyba jest to najlepszy bas tego testu, jeżeli zważyć wszystkie składniki. Gęsty, soczysty, nasycony, schodzi nisko i swobodnie, ma też dobry atak; z B&W też jest dynamiczny, twardszy, ale nie wędruje tak nisko, z kolei Focal trochę przesadza w średnim podzakresie"

Odrębnym i znowu inspirującym fragmentem charakterystyki jest zakres niskich częstotliwości. C109 jest zdecydowanym rekordzistą tego testu, jeżeli chodzi o dolną częstotliwość graniczną. Spadek -6 dB odczytujemy przy 28 Hz, a co ciekawe, bas- -refl eks wcale nie jest strojony ekstremalnie nisko - częstotliwość rezonansowa obudowy to ok. 38 Hz (na charakterystyce impedancji - dołek między dwoma wierzchołkami).

Ukryta Zawartość

pan testujący też zauważył, że BAS w Jamo Concert jest "bezkonkurencyjny" :)

ja się moge nie znać, ale art testowy jednak powinien dać ci do myślenia

Ukryta Zawartość

nie poddawaj się, bądź twardy :)

co z tą mocą suba Jamo, że ma połowe mniej od konkurencji - macie jakieś testy, opinie? chciałbym się z tym zapoznać.

Nie sądzę byście rzucili tekstem bez konkretnego testu które to potwierdziło

:)

"każdy rodzaj muzy ma nieco inny bas,i na pewno są takie momenty że można porównać bas z kolumny i suba - oczywiście w granicach rozsądku."

tak, szczególnie w zakresie 25-20 Hz,

pozdrów krewnych :)

Ukryta Zawartość

popatrz na skuteczność kolumn, popatrz na wykres i zauważ, że bas w granicach 32 Hz gra ze skutecznością ok 80dB a ok 85 dB przy ok 35 Hz podczas gdy subwofer przy tych częstotliwościach będzie miał ze 100dB (oczywiście nie każdy, wiesz jaka to przepaść) i będzie dawał czadu w najlepsze. Jaki/który bas chcesz porównywać z basem subwofera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krewnych pozdrowiłem - odsyłają pozdrowienia maniakom subów :)

audiopolis tekst - czytałem przed zakupem kolumn, ogólnie o C97 mało informacji jest.

W dwóch art kolumny mialy pozytywne opinie i BAS był mocno chwalony

Niestety co do subów Jamo J112 i J110 - w zasadzie tylko jedn art przeczytałem, na więcej nie natrafiłem.

Opinii użytkowników też nie ma, a w temacie nie wypowiedział się nikt z branży, która przecież ma możliwość przetestowania praktycznie każdego suba. A na tym mi najbardziej zależało, na bezstronniczej opinii kogoś, kto ma mozliwość dokładnego sprawdzenia i porównania.

A teraz merytorycznie do adka

Adek, nie będę ci odbierał twojej wiedzy na temat subów, ale jak też wspomniałeś tego konkretnego suba nie testowałeś i nie miałeś okazji posłuchać a tym bardziej porównać.

Z góry założyłeś, że Klipsh będzie lepszy/sprawniejszy, mimo iż nie miałeś okazji sprawdzić "własnoręcznie" Jamo.

Być może Jamo dorównuje Klipsh? może jest tylko niewielka różnica, a może faktycznie Jamo jest daleko z tyłu...

Klipsh robi świetne suby, sam je proponowałem klientom - którzy słysząc ich bas otwierali oczy ze zdumienia, że tak nisko może zejść.

Jako, że mam Jamo fronty i centralke (niedługo zakupie), chciałem mieć do kolekcji suba z Jamo - ale jak już wspomniałem kilka razy, ten sub wszedl do sprzedaży, jak ja już zmieniłem fach i nie miałem okazji go posłuchać.

W media Markcie i saturnie nie ma tych modeli, w dwóch bliskich hi-fi sklepach też ich brak - więc chcialem podeprzeć się forum - i opiniami "masterów od basów"

Witaj,

Z wybranych przez ciebie lepiej dołożyć do jamo 112. Gra jednak dużo lepiej od 110tki. Prawdę mówiąc przy 110 to zastanawiał bym się nad klipschem r12sw.

Pozostaje do dyspozycji

Ps jamo to firma należąca do klipscha. Suby mają te same obudowy i wzmacniacze, różnica jest w wykonaniu membran.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.