Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 3808 vs. Onkyo TX-NR 905 + Pytanie o głośniki

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Przez dłuższy czas się tutaj nie udzielałem, ale to nie znaczy, że mnie tutaj nie było ani razu, od ostatniego mojego postu :D

Jako zadowolony ( do czasu ) użytkownik i posiadasz Denona AVR 3808 + Tannoy M2/M1/Mc/Msub chyba niepotrzebnie zacząłem wyczytywać na temat innego sprzętu i porównywać go z innym.

Tak minimalnie co mi się nie widzi w brzemieniu tego: Góra... " taka se ", i gra zbyt... ociężale. Lubię masywne brzmienie, ale czasami to trochę za cieżkie. Jest możliwe że to kwestia kalibracji, aczkolwiek ja już się swoje " nakalibrowałem" i tak średnio chce mi się to drążyć. No i brakuje mi czegoś, co podkreślałoby "magiczność" niektórych soundtracków z filmów.

Z moich obserwacji w M2 brakuje mi ładnej góry, W samochodzie mam Alpine 120rr + pierwsze lepsze głośniki Magnata i kuuuurdeeee powiem Wam że za 500 zł niczego lepszego nie słyszałem w car audio, ale jednocześnie gra to lepiej niż mój wcześniej wspomniany zestaw kilkakrotnie droższy... -,- Tamten zestaw ma taką władzę na moim kd, że ma bardzo łądną górę, i naprawdę wysoko potrafi wyciągnąć. M2 grają trochę... mało kolorowo, zbyt matowo. Ale to jak jestem od nich oddalony o 3 metry. Jak jestem przy biurku, bo tak właściwie to źródłem dźwięku jest pc, dźwięk jest mniej obfity w bas. Nie wiem czy mam rację, ale chyba brakuje Br z przodu. Czy zmiana M2 i całej reszty na zestaw Monitor Audio BX to dobry pomysł ? Chodzi mi o górę przyjemną dla ucha, wysoką, i nie piskliwą, tylko " głęboką ". Oczywiście dół chciałbym żeby był również głęboki, ale trochę taki konturowy, i masywny, ale nie żeby zagłuszał resztę pasma. Czy jest to osiągalne ? Myślałem jeszcze trochę dołożyć i kupić Dali Zensor ale, 1. musiałbym sporo dołożyć, a nie chciałbym aż tyle, 2. Br z tyłu.

Głośniki, głośnikami, ale czytałem dużo na brytyjskich forach, że niby tytułowe Onkyo zostawia w tyle tytułowego Denona. ( własnie dlatego wcześniej napisałem, że zadowolony do czasu ) No powiem że brzmienie Denona mi odpowiada, z wyjątkiem trochę słabej góry, ale to chyba wina głosników. I niekiedy brakuje mi takiej lekkiej, kolorowej góry. No ale, przeczytałem takie opinie, i przez to że jest coś NIBY lepszego w tych samych pieniądzach, trochę Denon przestał mi odpowiadać. No wiecie o co chodzi... "No niby w czym problem ? Bierz i kupuj!" No własnie... miałem kiedyś Onkyo, co prawda 606, to niski model, ale nie byłem zadowolony, no i HDMI oczywiście nie działało. Czy w 905 poprawiono to ? I czy rzeczywiście gra lepiej, żeby było to warte tego ? Chciałbym jeszcze dowiedzieć się co sądzą o tym " Denoniarze ", którzy słyszeli Onkyo, a pewnie ktoś taki tutaj jest :d

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Piotr jesteś na pierwszym poziomie nieuleczalnej choroby zwanej syndromem króliczka...

Nazwa jest słodka, ale to śmiertelna choroba o bolesnym przebiegu...

Ratuj się póki możesz ;-P

O ile nie jest już za późno

905 gra dużo lepiej. To jednak wiekowy amplituner. Swoje w wieku rękach mógł już przejść. Trzeba uważać.

Co do tannoya to jest takie granie, delikatne. Tutaj wymiana na bronze 2 ozywi system . Są to jednak kolumny dużo twardsze. Taniej wyjdą quantuny 673. Na pewno nie zensor ani jedynki ani 2ki.

Zapraszam na odsluch lub wypożyczenie monitorów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.