Skocz do zawartości
IGNORED

wytlumienie podlogi - bardzo wazne

dev

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Gram na perce w pokoju, zrobilem sobie podwojne drzwi, wymienilem okno, na sciane dalem wytlaczanki z jajek, mate tlumiaca - 4cm i na to kocyk taki jak jest uzywany do kolumn koncertowy- takie futerko ;>

Teraz nie wiem co mam dac na podloge, jest to mieszkanie w budynku z lat 50, 60 tych...

podloga jest na legarach pokryta deskami i podwojnym gumolitem ;>, mam wolne 2 cm na polozenie czegos bo drzwi inaczej sie nei otworza, mysle zeby dac mate taka jak karimata potem 2 warstwy takiego zbitego papieru jak jest pod panele podlogowe... i na to taki sam kocyk jak na scianie czy to da wogole jakikolwiek efekt tzn. czy bedzie przenosic mniej basu... bardzo dziekuje za pomoac :)

https://www.audiostereo.pl/topic/13417-wytlumienie-podlogi-bardzo-wazne/

Przede wszystkim zadbaj o szczelność (folia?), pod deski daj może jakąś watolinę do wytłumiania kolumn (10 zł za mb 150 cm szerokości na Allegro) albo wełnę mineralną.

Karimata nie będzie zbyt dobra bo ma zamkniętą strukturę porów. Styropian też się nie nadaje - jest dość przezroczysty akustycznie. Już lepiej to co wcześniej napisałem albo gąbka.

Co do tłumienia basów - tzw pułapki basowe (np. duże i ciężkie płyty swobodnie wiszące) - inaczej niskich tonów się mocno nie stłumi. Ostatnio z konieczności przechowuję w pokoju 2 kawałki MDF grubości 19 mm o wymiarach 130x107 cm i słyszę różnicę (bas już tak nie dudni).

a jakbym dal na ziemie... bo mam 2 gora 2,4 cm moge taka warstwe podlogi dac bo wiecej jak dam to drzwi nie otworze... :(

i jakbym dal ten zbity papier pod gruby dywan tzn taki specjalny an filcu chyba z 7 mm ma a na scianach mam ta zwykla mate tlumiaca wlasnie co na allegro sprzedaja po 15 zl za 1x1.55 m, a plyty wiorowe to masz na podlodze czy na scianacyh? i powiedz mi jeszcze czy jak dam blat z mdfu pod perke to cos da?

i oczywiscie calosc na dej zrobionej podlodze... ?

dzieki za zainteresowanie

Ja te płyty po prostu postawiłem pod ścianami - żeby je przechowywać - choć na początku leżały na podłodze jedna na drugiej i efekt też był. Jakby dać duży gruby arkusz MDF np. na dywan (żeby drgał) - pewnie coś by to dało - może jeszcze lepiej wesprzeć go na czymś w rogach i pośrodku - kawałki gumy (np. krążki hokejowe - tylko czy nie za twarde)? Wyszedł by taki podest na perkusję. Tylko polakieruj ten MDF bo pylicy dostaniesz.

Co dalej - nie wiem - aż tak się nie znam. A co wiedziałem - doradziłem. A tu masz tańszą watolinę (ale wełna mineralna chyba jeszce tańsza):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze:

Ukryta Zawartość

a tu ćwierćwalce w rogi:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm chyba mam lepszy pomysł od wytłumiania podłogi.

Sam pare lat temu grałem na perce i swego czasu również miałem ją w mieszkaniu - by wyeliminować bardzo głośną stopkę a dodatkowo poprawić brzmienie - głębszy przyjemniejszy a przede wszystkim znacznie cichszy dzwięk zrób tak jak mówie:

rozkręcasz naciąg do środka wkładasz starą kołdrę lub poduszkę lub coś podobnego i zaakręcasz naciąg - gwarantuję! - to działa i to jak ;)

a jak chcesz jeszcze wytłumić tom tomy to na membrany czy naciągi - (niepotrzebne skreślić) przykrywaszm je jakimś cieńkim materiałem jakieś stare koszulki albo innego rodzaju szmatki.

sprubuj - myśle ze warto.

pozdrawiam

Perca to perkusja marynie jeden! Myslec sie nie chce z rana? ;-)

A tak na powazne, skoro jest podwojny gumolit to nie jest zle. Nalezy zedrzec gumolit. Nastepnie mamy deski na lewarch. Zdzieramy deski do golej krwi. Scinamy nieco lewary tak by przestrzen pod drzwiami powiekszyla sie do 10 cm. Kladziemy roockwoola 10-centymetrowego. Na to resztki gumoleum i drewienek z podlogi, zalewamy masa bitumiczna i na to kladziemy wykladzine welnopodobna o wzorze dywanowym. Mamy fantastyczna, miekka jak bagno podloge, ktora na dodatek tlumi wszystko, takze perce.

pzdrw

soso

A coz ty chcesz zrobic z pokoju - komore bezechowa???

Pokoj ma byc zywy akustycznie i zrownowazony - troche tlumienia, troche odbic.

Inaczej to dzwiek bedzie gluchy, bez zycia. Owszem poprawia sie kokalizacja i stereofonia, ale co z tego gdy masz "matrwa" muzyke?

Wytloczki od jajek nie tlumia dziweku, lecz go rozpraszaja. A na podloge to dywan wystarczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.